DOMA Návrat člnkovania na jazerá

2008-07-07 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V Trenčianskych Tepliciach a na Štrbskom plese obnovili relaxačné člnkovanie.



Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice sa rozhodlo zakončiť 16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Artfilm originálnym spôsobom. Po 20 rokoch v Kúpeľnom parku spustili staronovú atrakciu nielen pre domácich obyvateľov, ale i všetkých návštevníkov mesta - člnkovanie na Labuťom jazere.

     
"K dispozícii je šesť člnkov, každý je pre štyri osoby. Podľa záujmu obyvateľov aj návštevníkov mesta sa uvidí, či bude v prevádzke celý týždeň alebo len cez víkendy," vysvetlil primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. Bonusom navyše bude rybolov. "Každý, kto bude mať záujem, si bude môcť v jazierku zachytať i ryby," uviedol Škultéty. Verí, že v blízkej budúcnosti sa podarí prevádzkovateľom nadviazať spoluprácu aj s miestnymi reštauráciami a ľudia si budú môcť dať vylovené ryby pripraviť v blízkych reštauráciách.
     
S Labutím jazerom má však mesto ešte ďalší veľký plán. V minulosti na jazierku prebiehal v rámci Hudobného leta aj tanec Labutie jazero, ktorý sledovali diváci z dreveného móla pri ostrovčeku. "Ja verím, že do dvoch rokov sa nám podarí ešte aj túto tradíciu obnoviť a myslím, že to bude ďalšie veľké lákadlo pre Trenčianske Teplice," zdôraznil primátor.
     
Člnkovanie by malo byť pre záujemcov prístupné počas letnej sezóny. Pre deti do päť rokov sú povinné plávacie vesty. Na bezpečnosť bude dohliadať profesionálny plavčík.
     

ŠTRBSKÉ PLESO - Na hladine Štrbského plesa sa cez víkend opäť začalo člnkovať. Vody morénového jazera v nadmorskej výške 1346 metrov symbolicky odomkol zlatým kľúčom starosta Štrby Michal Sýkora.
     
Novú atrakciu, ktorú sprevádzkovali Tatranské lanové dráhy (TLD), starosta privítal. Ako povedal "potešilo ma, že sa po 32 rokoch na plese opäť člnkuje. Ľudia sa okolo jazera chodia prechádzať, chodia sa tu liečiť. Našim cieľom je, aby prichádzali do pekného prostredia. Chceme vyriešiť parkovanie, dopravu, vzhľad Štrbského Plesa i služby. Člnkovanie k ním patrí. Vracia sa v inej podobe s prísnejšími pravidlami. Na brehu i na vode sa budeme musieť správať s citom pre národný park. Je dobre, že budeme pod drobnohľadom ochrany prírody".
     
S návratom člnkovania na hladinu Štrbského plesa súhlasili aj ochranári, zatiaľ však iba na jeden rok. Prax ukáže, či návštevníci, ktorí využijú novú atrakciu, sa budú správať k prírode naozaj zodpovedne. "Máme stanovené pravidlá správania sa návštevníkov, ktorí nebudú môcť brať so sebou na jazero napríklad jedlo. Člnkov je osem, sú drevené, vyrobené v Litve. Máme aj jedno vzácne mahagónové kanoe a zachranársky čln," spresnil Michal Krolák z TLD.

Polhodinová plavba vyjde na 450 Sk, resp. 15 eur, čln s veslárom si možno prenajať na rovnaký čas za 750 Sk alebo 25 eur.
     
Pavol Kráľ zo Štátnych lesov TANAPu, ktorý sa stará o vzácnu rybu siha-marénu vo vodách Štrbského plesa potvrdil, že samotné člnkovanie by siha nemalo ohroziť. Obavy má skôr z veľkej koncentrácie ľudí v okolí. 
     

Štrbské pleso má rozlohu 19,76 ha a po Veľkom Hincovom plese je druhým najväčším na slovenskej strane Vysokých Tatier. Miestami je hlboké až 20 metrov. V minulosti bolo využívané na športový rybolov, kúpanie i člnkovanie. V juhovýchodnom cípe jazera dal gróf Szentiványi vybudovať prístavisko člnkov a ohradenú prírodnú plaváreň s kabínkami a ležadlami na drevenom plató. Až do roku 1902 sa z jazera ťažil ľad na chladiarenské účely. Dokonca ho vyvážali do viacerých miest Európy.
    

 


Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa