NA KOLESÁCH Cyklovozík

2010-05-13 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cyklovozíky (Bike Trailers, Croozer) využívajú najmä športovo aktívni ľudia, ktorí majú malé dieťa. Sú trojkombináciou prívesu za bicykel, športového kočíka a vozíka pre jogging a in-line.



Cyklovozíky pre deti sa v posledných rokoch stávajú vyhľadávaným prepravným prostriedkom nielen v USA a Kanade, ale aj v Európe. Sú trojkombináciou prívesu za bicykel, športového kočíka a vozíka pre jogging a in-line, informoval odborník na prepravu detí Viktor Belan. "Využívajú ich najmä ľudia, ktorí chcú zostať aj po príchode dieťaťa do rodiny športovo aktívni," konštatoval.

Nápad tohto prepravného systému vznikol pred 16 rokmi v Kanade. Odborník uviedol, že vďaka piatim bodovým pásom a nízko uloženému ťažisku je jeho prioritou bezpečnosť, ktorá bola overená prísnymi testami.

"Pri páde bicykla zostane vďaka svojej konštrukcii vozík stáť na mieste a dieťa je v rámci oblúka vozíka maximálne chránené. To sa pri páde z detskej sedačky bicykla nestane a tam je dieťa aj napriek prilbe ohrozované pádom z viac ako polmetrovej výšky," spresnil Belan.

Aj keď sa slovenskí zákazníci u tohto typu výrobku ešte stále obávajú o bezpečnosť, pri takomto spôsobe dopravy je podľa neho dieťa maximálne chránené. V ergonomicky tvarovanom cyklovozíku má vďaka veľkému priestoru, vrecúškam na nápoje a hračky, priehľadnej sieťke proti hmyzu a pláštenke dostatočný komfort v každom počasí.

"Vozíky majú brzdu, sú odpružené a ich konštrukcia je vyrobená z hliníka, teda ich hmotnosť je len okolo 15 kilogramov," dodal.

Vozík má tvar trojkolky, jeho zadné kolesá sú veľké a pevné, vpredu je jedno malé odnímateľné koleso. Tieto detské prepravné systémy sa dajú použiť ako detské kočíky, na jogging alebo na in-line korčuľovanie. "Na dovolenke sa cez deň spolu s dieťaťom bicyklujete a večer môžete ísť s kočíkom na prechádzku na kolonádu," navrhol Belan.

Vďaka rôznym adaptérom sa dajú použiť aj na ťahanie za bežkami alebo vychádzky v rôznom teréne – v lese, snehu a pod. Vozíky možno použiť od dvoch mesiacov až piatich rokov života dieťaťa a nepotrebujú veľkú údržbu.

Cyklovozíky (Bike Trailers) sa vyrábajú aj v ďalších modifikáciách - pre vozenie zvierat, nákladu, ako prípojný "bicykel" pre deti a pod.


 

Zdroj/autor: nakolesach,tasr,drom

VIDEO Ako sa zmontuje cyklovozík Crooser (angl.)

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa