CESTOVATEĽKA Dovolenka s dieťaťom

2010-08-11 16:00:00 |   |    | 

Máte malé dieťa. Krúti sa vám hlava už len pri pomyslení na dovolenku s ním? Žiadne strachy, prázdniny s malým potomkom môžu byť skvelé a bezproblémové. Stačí sa len dobre pripraviť a možno aj prečítať nasledujúce riadky...



 

 

 

 

 

Lietadlom

Zdravé dieťa môže cestovať lietadlom už vo veku jedného mesiaca. Rezervujte si miesto v prvom rade  pretože tam býva viac miesta na pohyb a hranie dieťaťa.

Buginu si zoberte so sebou na palubu lietadla a odovzdajte ju priamo letuške. Pri vystupovaní vám ju ihneď dá a vám sa bude v priestoroch letiska ľahšie premiestňovať. Dieťa staršie ako dva roky treba vopred na let pripraviť. Zavčasu mu prijateľne vysvetlite všetko, čo bude na letisku nasledovať.

 

  • Oblečte mu viacero vrstiev ľahkého oblečenia, pretože klimatizácia v lietadle spôsobuje výkyvy teploty a v lietadle často aj ťahá. Do príručnej batožiny pribaľte aj hrubé ponožky a deku.
  • Meškanie a čakanie na letisku lepšie prekonáte, ak deťom pribalíte niečo na pitie a zahryznutie. Nezabudnite ani na jedlo pre bábätko. Horúcu vodu vám poskytnú na palube každého lietadla.
  • Pri štarte a počas pristávania dieťa dojčite alebo mu poskytnite cumeľ či fľašu, sanie totiž  vyrovnáva tlak. Starším deťom treba dať niečo na žutie. Ak je dieťa prechladnuté, pol hodiny pred štartom, resp. pred pristávaním, mu podajte kvapky do nosa.
  • Počas letu dieťa zabávajte. Letecké spoločnosti poskytujú špeciálnu výbavu určenú na zábavu detí počas letu. Nemusí to však stačiť, preto zoberte so sebou novú knižku, hračku alebo nejaké iné prekvapenie. Deti staršie ako tri roky by si mali zbaliť obľúbené hračky do svojho malého príručného batôžka. Dbajte na dostatočný príjem tekutín, pretože vzduch v kabíne je veľmi suchý. Najvhodnejšia je neperlivá voda, zriedené šťavy a ovocné čaje. 

 

  • Autom

Pokiaľ máte v aute zabudovanú klimatizáciu, riziká pre dieťa súvisia jedine s podchladením a vysušením slizníc, rovnako ako v byte s klimatizáciou alebo v lietadle. Pokiaľ niekde dlho parkujete, auto sa na slnku rýchlo vyhreje až na 50 °C. Ak potom do auta posadíte malé dieťa, môže sa rýchlo prehriať.

Nezabudnite preto ešte pred nastúpením auto vyvetrať a v dostatočnom predstihu spustiť klimatizáciu. Účinnou prevenciou prehriatia počas letných horúčav je ľahké bavlnené oblečenie a počas najväčších páľav (okolo poludnia) úkryt v chlade a tieni. Samozrejme nesmiete zabudnúť na autosedačku, ktorá je aj u nás pre deti do 150 cm - povinná. Kontrolujte polohu pásov, aby neškrtili. 

 

Počas dovolenky

 

  • Nikdy nevystavujte nechránenú pokožku dieťaťa do troch rokov slnečnému žiareniu. Pri pobyte vonku dieťa chráňte vhodným oblečením a pokrývkou hlavy. Hodiny medzi jedenástou a pätnástou strávte pod strechou.
  • Dvadsať minút pred pobytom na slnku deti dôkladne ponatierajte krémom s ochranným faktorom vyšším ako dvadsať. Na citlivú pokožku detí do jedného roka používajte výlučne krémy so slnečnou ochranou založenou na spojení minerálov, ktoré na princípe fyzikálnej clony odrážajú slnečné lúče. Bežné krémy s chemickou ochranou môžu byť nebezpečné.
  • Na pokožku dojčaťa mladšieho ako tri mesiace sa neodporúčajú žiadne krémy, na slnečné lúče si ešte bude musieť počkať.
     

 

Zdroj/autor: loisa,dieta,zdravie,drom

VIDEO S dieťaťom v lietadle

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa