Bali

2009-07-21 16:00:00 |   |    | 

Oficiálny názov: Bali, Bali provinsi
Jeden z 13 tisíc ostrovov Indonézie. Leží dva kilometre od východnej časti ostrova Jáva,  západne od ostrova Lombok. Jedna z 33 indonézskych provincií. Rôznorodé masívy hôr, divoké pobrežie, piesočnaté pláže, efektné ryžové terasy a neúrodné svahy vulkánov tvoria malebnú kulisu kultúry ostrova bohov.

Mestá
Denpasar (hlavné mesto), Jimbaran, Kuta, Legian,
Nusa Dua, Sanur, Ubud, Singaraja, Padang Bai, Tirta Gangga

Rozloha
5 632 km²
Počet obyvateľov
3 891 428 (2010)
Časové pásmo
Slovensko +6 hod.

Podnebie
tropické, počas celého roku sa priemerná teplota pohybuje okolo 30°C.
Obdobie dažďov trvá od októbra do marca. Vlhkosť vzduchu je vysoká, takmer denne prichádzajú silné tropické búrky. Obdobie sucha (apríl až september) je slnečné, s nižšou vlhkosťou, ale pršať môže kedykoľvek. Ostrov ponúka viacero variant počasia, pobrežie je teplejšie, ochladzované  morskými vetrami. Vo vnútrozemí klímu ovplyvňuje nadmorská výška, vo vyšších polohách je niekedy potrebný aj sveter. Sever ostrova je vlhký s častými hmlami, východné pobrežie je suché a slnečné. 
Mena
indonézska rupia (IDR)
Jazyky
indonézsky (úradný), balijský, v turistických oblastiach anglický
Správne členenie
provincia Bali sa delí na 8 regenstiev (kabupaten) a jedno mesto (kota)
Národnost. zloženie
Balijčania (89%), Javánci (7%), Baliagovia
Náboženstvo
Hinduisti (93 %), moslimovia, kresťania, budhisti

Víza a doklady
Slovenskí občania potrebujú pre vstup na územie Indonézie vízum, o ktoré je možné požiadať na Veľvyslanectve Indonézie v Bratislave, alebo ho získať po príchode do krajiny. Indonézska republika rozšírila počet štátov, ktorým umožňuje získať víza pri vstupe do krajiny, tzv. „visa on arrival“. Medzi 11 krajinami, ktoré od 28.5.2007 môžu využívať uvedené opatrenie, je aj Slovenská republika. Pre slovenských občanov to znamená, že môžu pricestovať do Indonézskej republiky bez víz a požiadať o ne pri vstupe do krajiny na hraničnom priechode, prípadne na letisku. Poplatok za vydanie víza na 7 dní je 10 USD, na 30 dní 25 USD.

Veľvyslanectvo Indonézie pre SR

Mudroňova 51, 

81103 Bratislava, SR

e-mail: indonesia @indonesia.sk

Telefón:  +421-2-54419886 (ustredňa)

fax:  +421-2-54419890

Úradné hodiny

Pondelok-Piatok

09.00 - 12.00  &  13.00 - 17.00

Konzulárne (VISA) oddelenia

09.00 - 12.00  &  16.00 - 17.00

Tel:  +421 2 59200526 


Pri prílete sa na letisku vypĺňa colná deklarácia, špecifikujúca kategórie dovozových obmedzení: a) bezcolne sa dá doviezť tovar v hodnote 250,- USD na osobu alebo 1000,- USD na rodinu. Tovar nad uvedené limity podlieha clu.
b) je povolené doviezť 200 ks. cigariet, alebo 1 liter alkoholu na dospelého cestovateľa. Tovar nad limit podlieha zhodnoteniu za prítomnosti colného dohľadu.
c) je zakázaný dovoz narkotík (na pašovanie narkotík sa vzťahuje trest smrti), liekov (okrem liekov na osobné použitie), zbraní, pornografie, čínskej tlače, čínskych liečiv, vysielačiek a bezdrôtových telefónov.
e) cenzúre podlieha dovoz nahraných videokaziet, laserových video diskov a iných nahrávok.
Dovoz a vývoz valuty nie je oficiálne obmedzený, vyššie čiastky sa však doporučuje pri prílete deklarovať v záujme ich bezproblémového vývozu.  Sumu nad 5 mil. RP je potrebné deklarovať a dovoz čiastky nad 10 mil. RP je možný len s vystaveným povolením Indonézskej štátnej banky (Letter of Permission, Bank Indonesia).
 
Musíte vidieť
Denpasar – hlavné mesto, napriek hustej doprave, hluku a smogu stále príjemné; 
Gunung Batur – sopka s jednou s najkrajších krajín na Bali, pozoruhodný je výstup na horu  a východ slnka;
záliv Kuta – plážové mestá Kuta a Legian boli 25 rokov hlavnou turistickou destináciou. Lacné ubytovanie, západné jedlá, dobré obchody, surfing a divoký nočný život. Teroristické útoky v roku 2002 idylu narušili, oblasť sa z nich spamätáva dodnes;   
Bali Orchid Garden – záhrada tisícich orchidey, niektoré časti sú podobné tropickému pralesu; 
Gunung Kawi – desať  hrobiek vytesaných do skaly, patria medzi najstaršie a najväčšie pamiatky ostrova;  
Museum Le Mayeur – galéria obrazov belgického maliara Adriena Jean Le Mayeur de Merpesa, práce dokumentujú históriu ostrova, dom je dobrým príkladom miestnej architektúry;
Pura Ulun Danu Bratan -  najdôležitejší hinduisticko- budhistický chrám Bali, zasvätený bohyni vody Dewi Danu. Chrám je jedným z najviac fotografovaných miest na ostrove;
Mandala Wisata Wanara Wana - rezervácia balijských makakov a niekoľko chrámov ukrytých v džungli. Opice sú drzé, neodporúča sa ich kŕmiť z ruky, môžu na človeka aj zaútočiť. Z chrámov je pozoruhodný Pura Dalem Agung (chrám mŕtvych);

Doprava
Dá sa sem lietať priamo, alebo s prestupom v Jakarte. Inou možnosťou sú prestupy v Singapure, Bangkoku a Hongkongu.
Po ostrove premávajú lacné autobusy viac-menej pevne stanovenými trasami medzi jednotlivými mestami. Dajú sa požičať autá, motorky alebo bicykle. Jazdí sa vľavo, často sa trúbi, odporúča sa podriadiť miestnym dopravným zvyklostiam. Medzi hlavnými turistickými centrami jazdia turistické autobusy, sú o niečo drahšie ale pohodlnejšie a spoľahlivejšie. 

Jedlo a pitie
Na Bali je obrovský výber kaviarní a reštaurácií s indonézskou alebo medzinárodnou kuchyňou. Z amerických fastfoodových sietí tu nájdete KFC, McDonald's, Pizza Hut, a Starbuck's Coffee. Zaujímavosťou je, že ich ponuka je prispôsobená miestnym chutiam. Oplatí sa vyskúšať miestne, menšie reštaurácie, sú lacnejšie a jedlo je kvalitnejšie. Unikátne indonézske jedlá sú pražená ryža (nasi goreng) a pražené rezance (mie goreng), pridáva sa kuracie mäso (ayam), alebo morské raky (udang). Skutočne miestne jedlá sa dajú kúpiť v pojazdných stánkoch (kaki lima). Vyskúšajte horúcu mäsovo - rezancovú polievku (bakso).  Kuchyňa na Bali sa líši od ostatnej indonézskej, najmä bravčovým mäsom ( ostatné časti krajiny sú prevažne moslimské, kde sa bravčové nekonzumuje). Medzi typické jedlá patria: Babi guling – plnené bravčové, hlavný chod pri slávnostiach, pripravuje sa niekoľko dní vopred. Bebek betutu – v preklade „tmavá kačka“ plnená rastlinnou pastou a pečená v banánových listoch, podobne je pripravované kura, volá sa ayam betutu. Lawar – názov niekoľkých balijských šalátov so zeleninou krájanou na malé kúsky, mäsom, kokosovým orechom a korením. Tradične sa sem pridáva aj krv, na požiadanie ju vynechávajú. Zvyčajnou kombináciou je zelená fazuľa a kurča. Urutan - miestna pikantná bravčová klobása.  
Varovanie Indonézske korenia sú extrémne pálivé! 
Nápoje Oblasť nie je moslimská, alkohol je dostupný, jeho konzumácia miestnych nepohoršuje. Najpopulárnejším indonézskym pivom je Bintang, rovnako populárna je miestna značka Bali Hai. Inou miestnou značkou je Storm. Alkohol je drahší, malé pivo stojí rovnako ako jedlo v miestnej reštaurácii. Na ostrove vyrábajú vlastné víno, najpopulárnejšou značkou je Hatten. Kvalita vín je kolísavá, červené je väčšinou konzumovateľné. Medzinárodné značky sú na ostrov dovážané, ich ceny sú vysoké. Do niektorých reštaurácií sa dá doniesť aj vlastné víno, niekde vyberajú malý poplatok. Miestnym nápojom je arak, čistý 40%-ný  pálený alkohol. Brem je kvasené ryžové víno, predávané v atraktívnych baleniach, jeho chuť natoľko príťažlivá nie je. Voda z vodovodu nie je pitná, balená voda vo fľašiach je dostupná a lacná. Voda z „filtračných“ obchodov, kde ju premieňajú na pitnú je lacnejšia ako značkové balenia. Lacné sú ovocné džúsy, obyčajne z melónu, papáje, pomaranča, limiet alebo banánov. Avokádo sa podáva ako ovocný dezert, niekedy sa dochucuje cukrom, alebo ľadom, niekedy s čokoládou.           

Bezpečnostné riziká
Vlády vyspelých krajín považujú Indonéziu za krajinu s vysokým rizikom potenciálneho teroristického útoku. Návštevníkom sa odporúča kontaktovať miestne veľvyslanectvo, alebo sledovať  aktuálne informácie  z regiónu.  Teroristické útoky namierené proti turistom  sa uskutočnili v rokoch 2002 a 2005, ostrov je normálne bezpečný, ale v budúcnosti sa môže stať cieľom ďalších útokov.  
Na Bali sa pomaly zavádzajú prísne indonézske protidrogové zákony. Aj malé množstvo drog môže viesť k prísnym a dlhoročným trestom. Odporúča sa vyhnúť pouličným predajcom ponúkajúcim drogy, často ide o prezlečených policajtov, ktorí vás následne zatknú, alebo budú žiadať výkupné. 
Zdravotníctvo Zodpovedajúcu zdravotnícku starostlivosť európskeho štandardu je možné získať iba v niekoľkých väčšinou drahých zariadeniach. Na mieste je potrebné uhradiť náklady. Na samotnom Bali je najväčším problémom úpal alebo dehydrovanie organizmu. Poludňajšie slnko je pre neskúseného turistu vražedné, odporúča sa užívať krémy s vysokým ochranným faktorom a piť veľa vody, voda balená vo fľašiach je dostupná kdekoľvek. Doporučuje sa očkovanie proti vírovej hepatitíde A (B pri dlhšom pobyte, vysoko endemická je aj vírová hepatitída E), poliomyelitíde a brušnému týfusu. Pred odjazdom do Bali je potrebné preveriť platnosť očkovania proti tetanu, po prípade proti poliomyelitíde.
 
Internet (.id)
www.bali.com; www.baliguide.com; https://en.wikipedia.org/wiki/Bali
Komunikácia
Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)
Ako cestovať
 www.letenky.zoznam.sk

Do kufra
lonelyplanet.com, roughguides.com, Ikar.sk 

Bez záruky
Počas hinduistickej oslavy Nového roka Nyepi (koná a na konci marca) všetko na ostrove stíchne, osrov sa na 24 hodín uzavrie a nepríjma ani medzinárodné letisko. Miestni obyvatelia veria, že ostrov navštevujú zlí duchovia. Ak bude ticho, budú si myslieť, že na ostrove nikto nežije.

Zdroj: wikitravel,lonelyplanet,nettravel,mzvsr

VIDEO Bali


Súvisiace články


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa