SLOVENSKO 4* Lyžiarske strediská

2009-11-20 20:00:00 |   |    | 

Jasenská dolina - Relax Centre Plejsy - Roháče Spálená - Ski Drienica - Ski Kubínska hoľa - Snowland Valčianska dolina - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica



 

 

 

 

 

 

 

• Jasenská dolina

V lyžiarskom areáli Jasenská dolina (540 - 730  m n.m.) neďaleko Martina sú návštevníkom k dispozícii lyžiarske strediská Kašová a Lehota.

hodnotenie: 4*

obec: Belá - Dulice
okres: Martin
kraj: Žilinský
turistický región: Turiec
pohorie: Veľká Fatra
informačné stredisko: Jasenská dolina, Martin

V posledných rokoch milovníci lyžovania vedia oceniť možnosti, ktoré im ponúka lyžiarske stredisko Kašová. Stredisko sa nachádza v dolnej časti Jasenskej doliny (2,5 km od obce Belá - Dulice). Severné svahy lyžiarskeho strediska Jasenská dolina - Kašová sú upravované, vhodné pre menej náročných i pokročilejších lyžiarov.

Veľkou prednosťou strediska je, že má vybudovaný zasnežovací systém. Celý lyžiarsky areál Jasenská dolina je osvetlený. Lyžiarske stredisko Lehota sa nachádza v strednej časti Jasenskej doliny (1 km východne od strediska Kašová). Lyžiarske terény sú vhodné pre náročnejších lyžiarov. Upravované sú 3 bežecké trate v dĺžke celkom 7 km, značené trate majú dĺžku 3 km. Východiskom je stredisko Kašová. V Jasenskej doline sú výborné podmienky i pre bežecké lyžovanie a horskú turistiku.

Nadm. výška. základne zjazdoviek       540 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek         730 m n.m.
Celková prepravná kapacita                6100 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                        8
Zjazdovky ľahké                                4
Zjazdovky - stredne ťažké                       4
Celková dĺžka zjazdoviek                    4,5 km
Dĺžka trás s umelým snehom               3700 m
Večerné lyžovanie                              áno
Umelé zasnežovanie                                  áno 
Dĺžka osvetlených trás
                       4500 m

Vleky/Zjazdovky
Počet vlekov          7
Počet lanoviek         1
Detský vlek           áno

Bežky
Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov      7 km  

Doprava
Jasenská dolina je dobre prístupná asfaltovou cestou z obce Belá - Dulice, ktorá je celoročne udržiavaná. Prístup z obce Turčianske Jaseno je náročnejší. V bezprostrednej blízkosti vlekov je veľkokapacitné parkovisko pre osobné autá a autobusy. Hromadnú dopravu do strediska zabezpečuje SAD počas víkendov celoročne, počas zimnej sezóny aj cez týždeň (podľa podmienok).

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, horská služba, úschovňa batožín, informačné centrum (sprostredkovanie ubytovania), lyžiarska služba, ubytovanie a stravovanie (chaty, turistická ubytovňa, penzióny)

Outdoor
Ľadová plocha na korčulovanie, možnosti skialpinistických túr

Holidayinfo - Jasenská dolina

Kontakt
Jased s.r.o.
Belá-Dulice, č.d. 385
e-mail:
jased@jasenskadolina.sk
www.jasenskadolina.sk


 

• Relax Centre Plejsy


Lyžiarske stredisko Plejsy sa nachádza v pohorí Slovenské Rudohorie v severnej časti Volovských vrchov, v blízkosti mesta Krompachy, medzi mestami Spišská Nová Ves a Prešov.

hodnotenie: 4*
obec: Krompachy
okres: Spišská Nová Ves
kraj: Košický
turistický región: Spiš, Slovenský raj
pohorie: Slovenské Rudohorie, Volovské vrchy
informačné stredisko: Spišská Nová Ves

Tradícia lyžovania na Plejsoch siaha do roku 1952. Lyžiarsky areál sa rozprestiera na severných svahoch Krompašského vrchu (1025 m), 2 km od mesta Krompachy a 70 km od Vysokých Tatier. Lyžiarske stredisko Krompachy - Plejsy bolo v posledných rokoch výrazne dobudované. Komfort a kapacita jeho využitia sa podstatne zvýšili a centrum bolo schválené ako oficiálne Stredisko olympijskej prípravy slovenskej reprezentácie. Medzinárodná lyžiarska federácia homologizovala trate pre slalom, obrovský slalom a super obrovský slalom. Plejsy hostili už niekoľko ročníkov Európskeho pohára.

Návštevníci areálu majú k dispozícii 10 zjazdoviek rôznych stupňov náročnosti, reštauráciu, ski servis, požičovňu lyží, detský kútik i ďalšie služby pre lyžiarov. Celý areál je mechanicky zasnežovaný a upravovaný, čo umožňuje predĺžiť sezónu až do jarných mesiacov, kedy už väčšina zimných stredísk na Slovensku ukončila prevádzku.

Nadm. výška. základne zjazdoviek       470 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek
        912 m n.m.
Prevýšenie                                        420 m
Celková prepravná kapacita                5680 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                    9
Celková dĺžka zjazdoviek
                    8.35 km
Dĺžka trás s umelým snehom               8350 m
Večerné lyžovanie                              áno
Dĺžka osvetlených trás                        152 m

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov          7
Počet lanoviek        1
Detský vlek           áno

Bežky
Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov      15 km

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, lekárska služba

Doprava/Vzdialenosti
Bránou do Relax Centra Plejsy je mesto Krompachy v okrese Spišská Nová Ves. V centre mesta je odbočka do strediska, ktoré je vzdialené 1,5 km.

Holidayinfo - Relax Centre Plejsy

Kontakt
Ski Plejsy, a.s.
Alžbetina 41
Košice
tel./ fax: 053/429 7994
e-mail:
skiplejsy@skiplejsy.sk
www.plejsy.com


 

• Roháče Zverovka/Spálená

Lyžiarsky areál Zverovka–Spálená sa nachádza v prekrásnom prostredí Západných Tatier – Roháčov v doline pod Salatínmi.

hodnotenie: 4*
obec: Zuberec
okres: Tvrdošín
kraj: Žilinský
turistický región: Orava
pohorie: Západné Tatry, Roháče
informačné stredisko: Zuberec

Lyžiarske zjazdovky sú denne upravované, vhodné pre náročných aj začínajúcich lyžiarov a rodinnú lyžovačku. Lyžiarske stredisko Zverovka – Spálená poskytuje optimálne podmienky pre všetky kategórie lyžiarov ako aj snowboardistov. Kratšie vleky (400 m a 850 m) sú určené pre začiatočníkov a deti, 1 490 m dlhá sedačková lanová dráha uspokojí aj veľmi náročných milovníkov zimných športov. Prístup motorovým vozidlom je priamo k lyžiarskemu stredisku.

Z centra lyžiarskeho areálu Zverovka – Spálená vychádzajú dva lyžiarske vleky dlhé 200 a 400 m. Sú situované na zjazdovke označenej podľa klasifikácie obťažnosti zaužívanej v alpských krajinách ako "modrá". Určená je hlavne pre deti a začiatočníkov. Náročnejší lyžiari sa dlhším vlekom vyvezú do vyššej časti areálu. Tu nájdete samoobslužný bufet a sociálne zariadenia pre návštevníkov a turistickú ubytovňu.

Z vyššej časti lyžiarskeho areálu Zverovka – Spálená vychádza štvorsedačková lanovka dlhá 1 500 m, ktorá Vás vyvezie na našu väčšiu zjazdovku, označenú ako "červená". Vrcholová stanica lanovky sa nachádza v nadmorskej výške 1 460 m. V spodnej tretine sa zo zjazdovky odkláňa jedna vetva určená pre najnáročnejších lyžiarov označená ako "čierna". V hornej časti tejto zjazdovky sa nachádza ešte jeden lyžiarsky vlek dlhý 900 m.

Všetky lyžiarske svahy okrem "čiernej" zjazdovky sú každodenne po ukončení prevádzky upravované snežnými mechanizmami. Po začatí obdobia mrazov, keď teplota poklesne pod –3°C začínajú s umelým mechanickým zasnežovaním zjazdoviek. Za takýchto meteorologických podmienok dávajú návštevníkom strediska Zverovka – Spálená garanciu vianočnej a novoročnej lyžovačky aj bez napadnutia prírodného snehu. Dôkazom toho je fakt, že už niekoľko sezón otvárajú medzi prvými novú lyžiarsku sezónu na Slovensku.

Nadm. výška. základne zjazdoviek       1100 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek         1410 m n.m.
Celková prepravná kapacita                3200 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                        1
Celková dĺžka zjazdoviek                    1,8 km
Dĺžka trás s umelým snehom              1800 m
Umelé zasnežovanie                                 áno

Bežky
Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov      5 km

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyží a lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba, lekárska služba, turistická ubytovňa, lyžiarska a snowboardingová škola

Holidayinfo - Roháče

Kontakt
Tatrawest s.r.o.
Zuberec
tel.: 043/539 5320
fax: 043/539 5481
e-mail:
tatrawest@tatrawestsro.sk
www.tatrawestsro.sk/main.php?id=07


 

• Ski Drienica

Lyžiarsky areál Ski Drienica sa nachádza 4 km od Sabinova. Leží nad obcou Drienica pod južnými svahmi Čergovského pohoria. Skladá sa z dvoch častí, Drienica a Lysá, ktoré sú prepojené dvojkilometrovou lanovou dráhou, popod ktorú vedie zjazdovka.

hodnotenie: 4*
obec: Drienica
okres: Sabinov
kraj: Prešovský
turistický región: Šariš
pohorie: Čergovské pohorie
informačné stredisko: Prešov

Lyžiarsky areál Drienica - Lysá ponúka umelo zasnežované zjazdovky, sedačková lanovka, lyžiarske vleky a bežecké trasy ponúkajú dostatok možnosti na dobrú lyžovačku počas celej zimnej sezóny. Na Drienici sú štyri vleky s kapacitou 2 500 os/hod. Sú tu dve trate, stredne ťažká, ľahká a samozrejme detská. V Drienici je technické zasnežovanie. Každý večer je večerné lyžovanie na trati dlhej 1km.

Rekreačné stredisko Drienica - Lysá sa nachádza nad dedinou na začiatku Drienickej doliny a Lysej, ležiacej v jej závere pod rovnomenným vrcholom v priemernej nadmorskej výške 850 m. Obe centrá sú spojené dvojsedačkovou lanovkou. Na Lysej, z ktorej sú nádherné výhľady až do Tatier, je päť vlekov s kapacitou 3 700 os/hod. Je tu množstvo lyžiarskych tratí v dĺžke 11,2km. Sú tu všetky typy zjazdoviek od najľahšej až po náročnú čiernu trať na Baraňom.

Pre lyžiarov sú k dispozícii dve požičovne lyží, dva ski servisy, lyžiarska škola, predaj lyžiarskych doplnkov. Na lyžiarskych svahoch je päť bufetov, parkoviská sú hneď pri vlekoch a sú zdarma. V stredisku pôsobí profesionálna horská služba. Trate sú upravované snežnými vozidlami.

Ubytovacia kapacita je okolo 1 000 lôžok na štyroch hoteloch, troch penziónoch a súkromných chatách. Je tu aj 25 m krytý bazén vzdialený 100 m od lyžiarskeho svahu s vitálnym svetom, saunou (parná, suchá), vírivky a iné. K dispozícii je aj korčuľovanie pri hotely Šomka. Svahy v lyžiarskom stredisku Drienica - Lysá sú vhodné pre začínajúcich aj skúsených lyžiarov.

Nadm. výška. základne zjazdoviek        500 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek          800 m n.m.
Celková prepravná kapacita                 2700 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                          4
Zjazdovky ľahké                                  2
Zjazdovky - stredne ťažké                    2
Celková dĺžka zjazdoviek                     2,45 km
Dĺžka trás s umelým snehom               2450 m
Večerné lyžovanie                                     áno
Umelé zasnežovanie                           áno
Dĺžka osvetlených trás                        2450 m

Bežky
Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov       5 km
Celková dĺžka trás pre bežkárov       10 km

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyží a lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba, ľadová plocha, krytý bazén, vitálny svet

Holidayinfo - Ski Drienica

Kontakt
Besna s.r.o.
Drienica, č.d. 63
Sabinov
tel./ fax: 051/458 4270
e-mail:
besna@stonline.sk
www.skidrienica.sk


 

• Ski Kubínska Hoľa/Záhradky


Lyžiarske stredisko Kubínska hoľa - Záhradky patrí do lyžiarskeho areálu Kubínskej hole. Je umiestnené na prístupovej ceste tesne za mestskou časťou Dolného Kubína - Beňova Lehota, prístupné aj mestskou hromadnou dopravou.

hodnotenie: 4*
obec: Dolný Kubín
okres: Dolný Kubín
kraj: Žilinský
turistický región: Orava
pohorie: Oravská Magura
informačné stredisko: Dolný Kubín

V lyžiarskom stredisku je k dispozícii parkovisko pre osobné autá priamo pri vleku, autobusy 50 m. Celkovo je k dispozícii 4-sedačková lanovka a 7 lyžiarskych vlekov s celkovou prepravnou kapacitou 6 980 os./h. Vleky Tatrapoma H-80 s kapacitou 900 os/hod. , dĺžka zjazdovky 800 m s prevýšením 98 m. Ďalej vlek Tatrapoma S s kapacitou  300 os/hod., dĺžka zjazdovky a vleku 200 m. V areáli je aj detský - baby vlek pre deti od 3 rokov.

Prevýšenie                                98 m
Celková prepravná kapacita       2430 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek           3
Zjazdovky ľahké                        2
Zjazdovky - stredne ťažké          1
Celková dĺžka zjazdoviek           1,30 km
Počet vlekov                                    3
Detský vlek
                               áno

Vybavenie strediska
skiservis, požičovňa a predaj lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, snowboardový areál

Holidayinfo - Ski Kubínska Hoľa

Kontakt
Ski Kubínska hoľa, s.r.o.
Zochova 2551
Dolný Kubín
tel.: 043-5862509
e-mail:
skikubinskahola@orava.sk
www.skikubinskahola.sk

 

• Snowland Valčianska Dolina

Lyžiarsky areál SnowLand Valčianska dolina leží na úpätí Lúčanskej časti pohoria Malá Fatra. Z obce Valča je vzdialené 2,5 km a z Martina 14 km.

hodnotenie: 4*
obec: Valča
okres: Martin
kraj: Žilinský
turistický región: Turiec
pohorie: Malá Fatra
informačné stredisko: Valčianska Dolina, Martin

Upravované a technickým snehom zasnežované lyžiarske svahy sú položené v nadmorskej výške 510 až 630 m. Ich dĺžka je 1700 m a obtiažnosť od ťažkých cez turistické a mierne. Zjazdovky lyžiarskeho strediska SnowLand Valčianska dolina obsahujú tri lyžiarske vleky s celkovou kapacitou 2 500 osôb za hodinu. Lyžiarske zjazdovky sú umelo osvetlené, čo poskytuje možnosť večerného lyžovania. Priaznivo položený svah vytvára dobré podmienky na lyžovanie od decembra až do marca.

V lyžiarskom stredisku SnowLand Valčianska dolina je k dispozícii veľkokapacitná reštaurácia, bufet, skiservis, ski-požičovňa a úschovňa, predajňa športových potrieb, ako aj dostatok parkovacích miest. Na svoje si prídu aj priaznivci bežeckého lyžovania pri vhodných snehových podmienkach na kilometroch bežeckých trás v okolí lyžiarskeho areálu SnowLand Valčianska dolina.

Nadm. výška. základne zjazdoviek       510 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek         630 m n.m.
Celková prepravná kapacita                2690 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                   4
Celková dĺžka zjazdoviek                    2,62 km
Dĺžka trás s umelým snehom              900 m

Bežky
Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov      12 km

Vybavenie strediska
lyžiarska škôlka, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, lekárska služba

Holidayinfo - Snowland Valčianska dolina

Kontakt
Yeti s.r.o.
Kollárova 85/A
Martin
tel.: 043/430 4370
fax: 043/430 4371
e-mail:
snowland@stonline.sk
www.snowland.sk


 

• Starý Smokovec - Hrebienok, Jakubkova lúka


Lyžiarske stredisko Starý Smokovec - Hrebienok (1 300 - 1 479 m n.m.) je situované na južných svahoch Vysokých Tatier pod Slavkovským štítom.

hodnotenie: 4*
obec: Starý Smokovec
okres: Poprad
kraj: Prešovský
turistický región: Vysoké Tatry
pohorie: Vysoké Tatry
informačné stredisko: Starý Smokovec, Tatranská Lomnica, Štrbské pleso

Lyžiarske stredisko disponuje s náročným lyžiarskym svahom - horná lúka, kde sa konali významné svetové lyžiarske preteky, ako Finále Svetového pohára FIS v slalome a s lyžiarkam svahom - dolná lúka vhodným pre začiatočníkov a nenáročných lyžiarov. Panoráma veľhôr, vynikajúce lyžiarske podmienky s garanciou snehu od novembra do mája, akcie plné adrenalínu, unikátne prírodné javy - jaskyne i vodopády, množstvo atrakcií - je toho naozaj veľa.

Lyžiarsky areál Starý Smokovec - Hrebienok je situovaný v Tatranskom Národnom Parku, v oblasti vyhlásenej UNESCO za "biosférickú rezerváciu". Nachádza sa tu 20 km upravovaných lyžiarskych tratí v strediskách Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica a Ždiar (z ktorých viac ako polovica je zasnežovaných umelým snehom). Vybavené sú modernými štvor-, troj- a dvojsedačkovými lanovkami a vlekmi s celkovou prepravnou kapacitou až 20 000 osôb za hodinu. Nepochybne vzrušujúco zapôsobia večerné lyžovačky pri umelom osvetlení, diskotéky na snehu, snow paragliding, lety v tandeme i množstvo ďalších prekvapení.

Nadm. výška. základne zjazdoviek       1300 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek         1017 m n.m.
Prevýšenie                                         255 m
Celková prepravná kapacita                 2840 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                    6
Zjazdovky ľahké                                 5
Zjazdovky - stredne ťažké                   1
Celková dĺžka zjazdoviek
                    4 415 km

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov            4
Počet lanoviek         1
Detský vlek             áno

Vybavenie strediska
lyžiarska škôlka, skiservis, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba, lekárska služba

Holidayinfo - Starý Smokovec

Kontakt
Tatranské lanové dráhy, a.s.
Tatranská Lomnica 7
Vysoké Tatry
tel.: 052/446 7884, 0903/112 200
fax: 052/446 7618
e-mail:
info@tldtatry.sk
www.tldtatry.sk


 

• Tatranská Lomnica - Jamy, Skalnaté pleso, Lomnické sedlo


Lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica (886 - 970 m n. m.) je situované tesne pri západnom okraji Tatranskej Lomnice na severovýchodnom svahu Predných Jám.

hodnotenie: 4*
obec: Tatranská Lomnica
okres: Poprad
kraj: Prešovský
turistický región: Vysoké Tatry
pohorie: Vysoké Tatry
informačné stredisko: Tatranská Lomnica, Starý Smokovec, Štrbské pleso

Lyžiarsky areál Tatranská Lomnica - Jamy je vhodný pre stredne a menej náročných lyžiarov. Stredisko má mechanické zasnežovanie na ploche 2,5 ha a dĺžke 0,66 km. Panoráma veľhôr, vynikajúce lyžiarske podmienky s garanciou snehu od novembra do mája, akcie plné adrenalínu, unikátne prírodné javy - jaskyne i vodopády, množstvo atrakcií - je toho naozaj veľa.

Stredisko Tatranská Lomnica - Jamy sa nachádza v Tatranskom Národnom Parku, v oblasti vyhlásenej UNESCO za "biosférickú rezerváciu". ČAká na vás 20 km upravovaných lyžiarskych tratí v strediskách Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica a Ždiar (z ktorých viac ako polovica je zasnežovaných umelým snehom). Vybavené sú modernými štvor-, troj- a dvojsedačkovými lanovkami a vlekmi s celkovou prepravnou kapacitou až 20 000 osôb za hodinu. Nepochybne vzrušujúco zapôsobia večerné lyžovačky pri umelom osvetlení, diskotéky na snehu, snow paragliding, lety v tandeme i množstvo ďalších prekvapení.

Tatranská Lomnica - Jamy

Nadm. výška. základne zjazdoviek       886 m n.m.
Nadm. výška. vrcholu zjazdoviek         970 m n.m.
Celková prepravná kapacita                1070 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek                    2
Celková dĺžka zjazdoviek                     0.66 km
Dĺžka trás s umelým snehom
               660 m
Večerné lyžovanie                               áno
Umelé zasnežovanie                            áno

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov          2
Detský vlek         áno

Tatranská Lomnica - Skalnaté Pleso - Štart

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov          2
Detský vlek         áno

Tatranská Lomnica - Čučoriedky

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov          2
Detský vlek           áno

Tatranská Lomnica - Štart - Tatranská Lomnica

Lyžiarske vleky, Lanovky
Počet vlekov          2
Detský vlek            7

Vybavenie strediska
pohostinstvo/bufet, horská služba, lekárska služba

Holidayinfo - Tatranská Lomnica

Kontakt
Tatranské lanové dráhy, a.s.
Tatranská Lomnica 7
Vysoké Tatry
tel.: 052/446 7884, 0903/112 200
fax: 052/446 7618
e-mail:
info@tldtatry.sk
www.tldtatry.sk 

 

Zdroj/autor: ski.sk, holidayinfo, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa