A na samom vrchu stojí chalúpka – Úchvatný výhľad Rakúska

2014-09-26 09:00:00 |   |    | 

Pohľad pre bohov sa ponúkne tým, ktorí sa neboja a radi si vyšliapu trochu vyššie ako iní. A možno to nebude len trochu vyššie. Ohromné bralo, na ktorého vrchu stojí horský hotel, sa týči do úctyhodnej výšky. No leniví majú šťastie – na samý vrchol vedie staručká železnica.



 

Na kopčeku stál

 

Čo môže byť krajšie, než majestátne hory. V Rakúsku majú šťastie, že im príroda nadelila Alpy. Úchvatných scenérií je v nich nespočetne, no vždy sa dá vybrať niečo zaujímavé a nové. Však to patrí k objavovaniu a cestovaniu.

Na nasledujúcich niekoľko minút prideľujeme status najúchvatnejšieho výhľadu hotelu Schafbergspitze. Leží na samom vrchole hory Schafberg, ktorá sa nachádza blízko Salzburgu. Výhľad z nadmorskej výšky 1783 metrov poskytuje niečo, čo inde nenájdete. Netreba zabudnúť, že v danej oblasti leží hneď niekoľko vodných plôch, takže výhľad tiež nazývajú „výhľad siedmych jazier.“

Hotel postavili už v roku 1862 a bol to údajne úplne prvý horský hotel v celom Rakúsku. Vtedy sem chodili od jazera Wolfgangsee rôzni turisti. Ešte zaujímavejší boli obchodníci, ktorým sa chodiť do kopca veru nechcelo. Preto sa aj v tejto oblasti  začalo dariť zaujímavému odvetviu služieb – nosičstvu. Mladíci z okolitých fariem sa pridávali do špeciálnej spoločnosti sprostredkujúcej pohodlnú cestu na samý vrchol. Pravidlá boli prísne, aby nič neohrozilo bezpečie cestujúcich. Ale ich odmena bola sladká, pretože vynesenie na vrchol stálo nemalý peniaz.

 

Úľava pre boľavé ruky

 

S novou dobou prišla na kopec v rok u 1892 aj železnica. Jej výstavba bola ako inak veľmi ťažká a vyžiadala si talianskych staviteľov. Napracovali sa aj zvieratá, keďže mulice boli hlavným pohonným prostriedkom. Po dostavbe si vydýchli všetci, až na majiteľov nosičskej spoločnosti. Odvtedy ich služby už neboli nevyhnutné, keďže železnica bola pohodlnejšie aj rýchlejšia.

Zubačka jazdí dodnes a to vždy od apríla do októbra. Vyráža od jazera Wolgangsee a pomocou silnej lokomotívy stúpa najstrmšou trasou Rakúska priamo k hotelu. Cez lesy, lúky a strminy to parná lokomotíva nemá ľahké a potrebuje dve zastávky na to, aby to zvládla až hore. Na5,8 km dlhej trase vystúpi vláčik o 1188 m vyššie.

Železnica ponúka zaujímavý balíček pre turistov, čo si výlet na kopec chcú predĺžiť. Spiatočná cesta spolu s ubytovaním v hoteli tu stojí len 75 eur.

 

Čo vidno z vrcholu?

 

Keď sa už raz ocitnete hore zistíte, že či ste už šli peši, alebo ste sa vyviezli stojí to za to. Výhľad je neopakovateľný. Uvidíte jazerá Wolfgangsee, Mondsee, Traunsee, Attersee a iné menšie. Pohľad vám padne aj na dokonale upravené dedinky, a možno sa vám pri dobrom počasí podarí uvidieť aj neďaleký Salzburg.

Zdroj/autor: schafberg.net, schafbergbahn.at, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa