Tip na víkendový výlet: Navštívte Krems an der Donau

2021-07-30 12:00:00 |   |    | 

Najlepšie výlety sú tie spontánne. A na takéto rýchle nápady vám padne vhod niekoľko tipov z okolitých krajín. Skvelou voľbou je v tomto prípade Rakúsko, ktoré vám ponúka zmes zaujímavej kultúry, pútavej histórie a nádhernej prírody. Na dnešnej zastávke vás zavedieme do mestečka Krems an der Donau, ktoré sídli v údolí Wachau.



 

Mesto, ktoré ovplyvnilo pestovanie vína

Región okolo mesta Krems an der Donau je úzko spätý s vinárstvom. Dokonca aj historické vykopávky poukázali na to, že sa tam vinič pestoval ešte pred prvým väčším osídlením tejto časti Rakúska. Keď toto územie obsadili Rimania, tak ďalej pokračovali v šľachtení jednotlivých druhov hrozna. Počas najúspešnejšej éry sa v okolí nachádzalo 100 malých vinárstiev, z nich polovica patrila kláštorom vo Wachau. Kvôli tomu mesto patrilo k najväčším distribútorom tohto alkoholického nápoja do celého Rakúska. Samotné Krems an der Donau sa po prvýkrát začína spomínať v 15. storočí. Počas jeho budovania mohli do neho investovať veľa peňazí, keďže sa im ho podarilo postupne zveľaďovať z úspor získaných z predaja vína alebo viniča.

 

Jeden z najstarších nálezov v Rakúsku

Údolie s riekou poskytovalo obyvateľom vynikajúce podmienky na život. K dispozícii mali úrodnú pôdu, z Dunaja si mohli kedykoľvek uloviť zásoby rýb a v ich blízkosti boli aj hory s divokou zverou a lesnými plodmi. Práve kvôli tomu patrí okolie Krems an der Donau k najdlhšie osídleným územiam v Rakúsku. Dosvedčuje to aj jeden vzácny nález z doby ľadovej. V blízkych kopcoch totiž našli pozostatky kostier dvoch malých detí, ktoré boli zakryté kosťami mamuta. Z historického hľadiska ide o jeden z najcennejších nálezov v tejto krajine.

 

Hrad Aggstein

Najväčšou historickou pýchou Krems an der Donau je hrad Aggstein, ktorý sa nachádza neďaleko mesta. Jeho história siaha do 13. storočia. Na výstavbu si vybrali vysoké bralo nad Dunajom, odkiaľ mali najkrajší výhľad na celý región. V Rakúsku mal hrad dlho veľmi významnú pozíciu. Pre nepriateľov bol totiž nedobytný, preto sa stal jedným z najbezpečnejších miest v regióne. V súčasnosti veľká časť z neho chátra, ale podarilo sa uchovať aj niekoľko pôvodných dobových miestností, v ktorých je situované miestne historické múzeum. Aj hradby sú veľmi dobre zachované a rozprestiera sa na nich obľúbená vyhliadka.

 

Steinerova brána

Hlavnou dominantou centra Krems an der Donau je Steinerova brána. Jej pôvod siaha do 15. storočia, ale neskôr ju museli kvôli zlému stavu kompletne zrekonštruovať. V tom období na ňu pridali niekoľko barokových prvkov. Kedysi sa do mesta vstupovalo troma takýmito bránami, zvyšné dve sa už nepodarilo uchovať v tak dobrom stave. Hlavná a dve postranné vežičky sa stali nielen symbolom Krems an der Donau, ale aj celého regiónu, vďaka čomu sa v minulosti ocitli aj na rakúskych poštových známkach. V súčasnosti sa pri bráne nachádza známa obchodná štvrť, v ktorej sídli niekoľko populárnych butikov. Pri prechádzkach dobovými uličkami sa dostanete aj k miestnym podnikom, ktoré vraj ponúkajú jednu z najlepších gastronómií v Rakúsku.

 

Múzeum karikatúr

V historickom centre nájdete aj ďalšiu zaujímavosť v podobe netradičného múzea. Na prehliadke si môžete pozrieť tie najlepšie karikatúry z Rakúska, ale aj celej Európy. Výstavy obmieňajú v pravidelných intervaloch, takže nech sa vyberiete do Krems an der Donau kedykoľvek počas roka, vždy sa zastavte, či neuvidíte nejaké nové zaujímavé kresby. Múzeum má medzi karikaturistami veľmi dobrú povesť a pre každého je známkou prestíže, ak sa jeho práce objavia na niektorej z výstav. Tie sa špecializujú buď na jedného konkrétneho umelca, alebo si vyberú práce rodákov z jednej krajiny, či pripravia prehliadku na nejakú konkrétnu tému. Zaujímavé kresby si môžete po oficiálnom skončení výstav aj zakúpiť.

 

Piaristický kostol

Najvýznamnejšou stavbou v meste je piaristický kostol, ktorý pochádza z 13. storočia. Po prvej výstavbe ho následne niekoľkokrát renovovali. V súčasnosti má jeho strecha presne takú istú podobu ako Dóm svätého Štefana vo Viedni. Kostol je v interiéri bohato zdobený. Má nádherný malý oltár so zlatými detailmi. Veľmi významná je aj vežička so zvonicou, v ktorej je inštalovaný medený zvon. Jeho hmotnosť je až 5000 kilogramov a počas zvonenia vytvára silný dunivý zvuk.

 

Plavba loďou do Melku

V rámci vašej mini dovolenky môžete využiť aj možnosť plavby po Dunaji, ktorú organizujú počas jari a leta. Na palubu nastúpite priamo v Krems an der Donau a potom sa zveziete až do Melku, kde si môžete užiť ďalšie historické zaujímavosti. Počas celej plavby budete mať nádherný výhľad na okolitú prírodu a uvidíte aj zaujímavé historické pamiatky. K dispozícii je tiež malé občerstvenie.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa