Berat - mesto tisícich okien

2011-10-02 10:00:00 |   |    | 

Vzácny príklad architektonického skvostu osmanského obdobia nájdete v južnej časti centrálneho Albánska na brehu rieky Osum. Mnohými je Berat označovaný aj ako „mesto - múzeum,“ keďže sa pýši najzachovalejšou architektúrou dávnych čias na celom Balkáne.



Mesto dodnes skrýva svedectvo o stáročiach spolužitia rôznych náboženských kultúr a spoločenstiev. Aj preto je Berat od roku 2008 zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Je akoby rozdelené na dve rozdielne časti - staré a nové mesto.

V starom meste prevláda hlavne turecká architektúra a nové mesto má moderný punc. Tešiť sa môžete na živé mestečko tisícich okien. Hovorí sa mu tak kvôli jedinečnej architektúre. Jej poznávacím znakom sú totiž skutočné tisícky okien domčekov, vyhrievajúcich sa na miestnej vyvýšenine.

Typické beratské domy postavené z mestských domov z 18. a 19. storočia nájdete v starom meste, v uzavretých obytných štvrtiach Kala, MangalemGorica.

Chráni ich pohorie Tomor. Rieka Osum vyhĺbila na západnej strane mesta hlbokú roklinu, ktorá je prirodzeným strmým opevnením.

Stará miestna legenda hovorí o tom, že pohorie Tomor bol pôvodne obor, ktorý bojoval s iným obrom o srdce dievčiny. Navzájom sa pozabíjali a dievča sa utopilo v slzách, ktoré sa premenili v rieku Osum.

Mestečku dominuje pevnosť, citadela, lokálne známa ako Kalaja. Jej základy sa datujú až do 4. storočia pred Kristom. Za jej múrmi z 13. storočia nájdete niekoľko zaujímavých byzantských kostolov a ruiny mešít. V niektorých kostoloch sa nachádzajú vzácne nástenné maľby a ikony. Vo vnútri múrov pevnosti stojí prekrásny Kostol najsvätejšej trojice postavený v tvare kríža.

Obísť by ste nemali ani Katedrálu Panny Márie a mimo hradieb nájdete Kostol sv. Michala. Cesta naň je síce strmá, no bezpečná. Z osmanskej éry v meste ostalo niekoľko pozoruhodných mešít. V Dolnom meste navštívte Olovnatú mešitu. Meno nesie podľa materiálu, z ktorého je vyrobená jej krytina. V blízkosti sa nachádza aj Sultánova mešita.

Jedinečnosť architektúry celého mesta dopĺňa Onufriho múzeum. Venované je známemu miestnemu maliarovi ikôn zo 16. storočia, ktorý tu zanechal obrovské umelecké bohatstvo. Bol majstrom techniky fresky a ikony a prvým maliarom, ktorý zaviedol nové lesklé červené farby v obraze. Za návštevu stojí aj Národné etnografické múzeum a Galéria „Eduard Lear“.

Na hradby citadely sa najlepšie dostanete pešo, aj keď odviezť sa môžete aj taxíkom. Vychutnajte si z nich prekrásny výhľad na všetky časti Beratu. Ako na dlani budete mať staré aj nové mesto a Most Gorica, ktorý vedie ponad rieku Osum.

 

 

Zdroj/autor: inyourpocket.com, wikipedia, rš, drom

Foto: Michel27, flickr.com/photos/13945579@N03

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa