EUROTIP Dlhá noc múzeí (7.10-8.10.2006)

2006-10-06 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ Viedeň - Sobotňajšia noc odhalí poklady viedenských múzeí Nielen vo Viedni, ale v celom Rakúsku sa v sobotu otvoria brány galérií a múzeí počas už siedmej Dlhej noci múzeí.



Predchádzajúcej muzeálnej noci sa zúčastnilo rekordných 154 000 návštevníkov. Od 18.00 do prvej hodiny rannej ponúkne Viedeň nočný pohľad do umeleckých zbierok, aktuálnych i stálych výstav od Historického múzea cez Múzeum Sigmunda Freuda až po Marcipánové múzeum, workshopy, literárne čítania, koncertné predstavenia, detské programy či kulinárske špeciality.

Leopoldovo múzeum láka aktuálnou prezentáciou nemeckého expresionizmu s prácami umelcov od hnutia Modrý jazdec až po výrazne emotívne diela Maxa Beckmanna.

Návštevníci budú mať možnosť si v Rakúskom múzeu úžitkového umenia MAK vyskúšať vlastnú kreativitu - pod titulom "Pozri aké pekné" si svoj kreatívny potenciál odskúšajú vytvorením vlastného unikátneho odevu pod umeleckým dohľadom Toneho Finka.

Šperkárky Veronika Schwanzingerová a Wally Jungwirthová ukážu záujemcom, ako vznikajú jedinečné dizajnérske kúsky z recyklovaných materiálov. Spolu so šéfkuchárom Helmutom Österreicherom môžu záujemcovia v MAK-u pripraviť špeciality studenej kuchyne a získať čestné osvedčenie.

Aj tanečný dom TanzQuartier v komplexe MuseumsQuartieru prichádza s originálnym podujatím v rámci Dlhej noci múzeí - viedenský umelec Oliver Hangl odštartuje svoju pohybovú Parazitickú Party Tour, ktorej účastníci obdržia slúchadlá, v ktorých zaznie hudba známeho hudobného performera Felixa Hubina.

Významná klenotnica, tzv. Schatzkammer v Hofburgu ponúkne návštevníkom medzi inými klenotmi aj kuriózne vzácnosti Habsburgovcov, cisársku korunu Rímskej ríše z roku 962 či rakúsku cisársku korunu z roku 1602. Výroba prístrojov čaká deti v Technickom múzeu, mobil-check v Elektropatologickom múzeu alebo napínavú šou s ohňom v Prátri. Prírodovedné múzeum poskytne informácie o prehistorickom sexe a kriminalite.

Na všetky vstupy a podujatia potrebujú účastníci Dlhej noci múzeí jediný lístok v cene 12 eur (zľavnený 10 eur), pričom ich do jednotlivých galérií, múzeí a na podujatia dopraví špeciálna kyvadlová doprava, ktorá je zahrnutá v cene lístka. Herbert-von-Karajan-Platz bude východiskom kyvadlovej dopravy.

Záujemcovia získajú lístky na Dlhú noc múzeí v múzeách, ako aj v informačnom centre Mozartjahru 2006 na spomínanom námestí. Každý účastník si môže vytvoriť svoju vlastnú trasu.

Zdroj/autor: Austriainfo

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 12. jún. 2024. Meniny má Zlatko.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa