Hory a more alebo outdoorová dovolenka v Stredomorí

2014-11-18 09:00:00 |   |    | 

Stále viac a viac ľudí nechce tráviť dovolenku iba ležaním na pláži. Prečo vlastne, keď sa na svete dá toho toľko vidieť. Ako ideálne riešenie sa javí obuť vibramky, cez chrbát prehodiť batoh, zdolať strmé skalné steny a v pravej chvíli to všetko vymeniť za sadnúce bikiny a ponoriť sa do osviežujúcich morských vĺn. A ktorá z destinácií by bola pre toto lepšia a dostupnejšia ako „naše“ Stredomorie? Vydajte sa na cestu spolu s nami:



 

Capo Pertusato

 

Kam za tyrkysovým morom a čarokrásnymi horami? Vyberte sa na zájazd na Korziku. Skúsenosti s pohybom vo vysokohorskom teréne tam môžete uplatniť na mnohých vrcholoch. Ak však aj nepatríte medzi najskúsenejších, na Korzike si vyberiete. Môžete trebárs vyskúšať cestu vedúcu na okrajoch skál v okolí Bonifácia – smerom na mys Capo Pertusato. Cesta tam je dlhá asi 5 km, a i keď nie je nijako náročná, pripravte sa na veľké teplo. Skutočne sa vám to však vyplatí – cestou budete mať krásne výhľady na more, biele mesto Bonifácio a záverom dôjdete k nádhernej piesočnej pláži, kde sa budeme môcť osviežiť. Skala tu má podobu potápajúcej sa lode a na turistu takmer nenarazíte. Večer sa potom vyberte na prehliadku starej časti Bonifácia. Mimo iného odporúčam lahodné palacinky, ktoré predávajú hneď pri schodoch alebo pre deti skvelý pirátsky obchod s bonbónmi – nájdete ho na promenáde pri prístave.

 

Etna – driemajúca kráska

 

Najvyššia činná sopka Európy a najvyššia hora Sicílie priťahuje každoročne stovky turistov. Snáď i preto je zájazd Sicília a Liparské ostrovy taký populárny. Etna je vysoká 3 323 m a návštevníkom je povolený výstup až do výšky 2 900 m. Odtiaľ tiež môžete pozorovať štyri hlavné kráteri sopky: Bocca Nuova, Voragine, Severovýchodný a Juhovýchodný kráter. Výstup je pomerne náročný, celkom na cestu nahor a späť potrebujete okolo 8 hodín s tým, že prevýšite okolo 1 000 m. Odmenou vám bude nádherný výhľad a sopečná krajina všade okolo. Pokiaľ však nie ste práve športovci, výstup si môžete skrátiť využitím lanovky – v takom prípade vám stačí iba 3,5 hodiny a prevýšite zhruba 400 m. Lanovka však nie je najlacnejšia, na cestu si pripravte asi 24 eur. Pri výstupe z lanovky nesmiete minúť bez povšimnutia miestnu reštauráciu, majú tam vynikajúce čerstvé sendviče s pravou talianskou šunkou.

 

Pohorie Bjelasica

 

Milujete čerstvé borievky, domáce jogurty a smotanu? Zamierte do NP Biogradska gora, ktorý sa nachádza v Čiernej Hore. Odtiaľ sa môžete vydať na túru do pohoria Bjelasica, ktoré je považované za jedno z najkrajších v krajine. Cesta od spodného jazera pri táborisku je síce najskôr nezáživná a mierne stúpa po serpentínach, všetko sa ale zmení hneď ako dorazíte k trávnatým pláňam, kde ležia i salaše (asi 3 hodiny, prevýšenie 700 m). Tu si môžete už pochutnať na miestnych dobrotách a do toho si spraviť fotky roztomilých detí, ktoré sa pred vami budú schovávať za vedrami s vodou. Miesto, kde počujete len cinkanie kravských zvoncov, vás stopercentne okúzli. Pokiaľ máte dosť síl, môžete sa vydať ďalej po hrebeni k najvyšším vrcholom pohoria. Možno ale tak ďaleko nedôjdete – svahy sú často plné borievok. J Kto by potom na zájazd do Čiernej Hory nechcel?

 

Grand Canyon du Verdon

 

Parlez-vous français? Pokiaľ nie, tak začnite, pretože nenavštíviť kaňon Verdon by bola večná škoda. My Francúzsko milujeme a práve Verdon je jedným z miest, ktoré navštívia účastníci zájazdu do Provensálska. Tento najširší a najhlbší kaňon v Európe je dlhý 21 km a hlboký miestami až 700 m. Kolmé steny môžete obdivovať z niekoľkých vyhliadkových miest, alebo sa vydajte na cestu vedúcu dnom kaňonu. Tá meria asi 14 km a behom vášho putovania vám budú možno nad hlavami poletovať majestátne orly. Na svoje si tu prídu ako nadšenci do turistiky, tak rodiny s deťmi, ktoré môžu prejsť len kratšie úseky a niekde si spraviť krásne piknikové miesto. Okraje kaňonu zdobia olivové háje a opojne voňajúca levanduľa – skrátka Provensalsko so všetkým. Záverom by som už dodala len to, že jednou z úžasných výhod Francúzska je práve blízkosť mora a hôr: neváhajte teda a vydajte sa na Azúrové pobrežie, je to čo by kameňom dohodil. Bon voyage!

Autor: Hana Dekojová, sprievodkyňa CK Mundo, ktorá organizuje outdoorové zájazdy po celej Európe

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa