Bodamské jazero: Dovolenka v troch štátoch naraz

2020-05-12 12:00:00 |   |    | 

Väčšina ľudí sa pri vyberaní dovolenkového cieľa rozhoduje medzi morom a horami. Pri jazerách si pritom môžete užiť výhody oboch. Športové aktivity, peknú prírodu aj dedinky a mestečká s viacerými zaujímavými pamiatkami. To všetko nájdete aj pri Bodamskom jazere, ktoré pridáva ešte jednu zaujímavosť. Nachádza sa priamo na hranici troch štátov a pri jeho návšteve sa môžete postupne presunúť cez Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko.



 

Ľadovcový pôvod

Bodamské jazero vzniklo ešte v dobe ľadovej. Má ľadovcový pôvod a postupne sa zväčšovalo do súčasnej podoby. Patrí k najväčším jazerám v Európe a vďaka tomu takmer nikdy nezamŕza. V mnohých ohľadoch pripomína dovolenku pri mori, keď dlhá vodná plocha prechádza celým horizontom.Z dvoch strán do neho ústi rieka Rýn, ktorá postupne preteká celou jeho plochou. Prvé osídľovanie sa začalo podľa odhadov v 1. storočí nášho letopočtu. Jazero ponúkalo prvým obyvateľom skvelý zdroj potravy a tunajšie ryby boli často hlavným zdrojom obživy obyvateľov. Tradícia rybárstva sa na Bodamskom jazere uchovala až dodnes.

 

Tri ostrovy

Súčasťou jazera sú tiež tri ostrovy. Ku dvom z nich sa dostanete pomocou lodnej prepravy, ktorá po jazere premáva. Prvý ostrov je priamo súčasťou mesta Lindau, nachádza sa na ňom celé historické centrum. Keď sa chcete dostať do novej časti mesta, musíte vyjsť na pevninu. Máte na to dve možnosti. Jedna trasa je určená pre železničnú dopravu, druhú tvorí dvojprúdová cesta pre autá. Druhý ostrov prezývajú tiež ostrovom kvetov, nájdete ich tam množstvo a na chvíľku sa vďaka nim ocitnete v príjemnom prírodnom raji. Tretí ostrov spája svoju históriu so svätým Metodom. Nachádza sa na ňom krásny historický kláštor, v ktorom bol údajne tento svätec väznený.

 

Lindau

Najväčším mestom pri jazere je Lindau. Jeho hlavnou atrakciou je spomínané staré centrum, ktoré sa nachádza na ostrove. Priamo tam nájdete aj najvzácnejšie historické atrakcie. Charakteristickým bodom je starý maják priamo v prístave. Ten sídli oproti ďalšej dominante v podobe veľkej kamennej sochy leva. Odtiaľ si môžete objednať viaceré vyhliadkové plavby loďou alebo sa len tak prejdite popri brehu. K pamiatkovým skvostom mesta patrí aj katedrála svätého Petra a mestská radnica.

 

Vinárska oblasť

Kvalitná pôda v okolí jazera ponúka vynikajúce podmienky pre vinárstvo. Najmä na nemeckej strane sa pestuje prevažne biely vinič. Nápoj z neho v Nemecku ho prezývajú aj jazerné víno, pretože má oproti zvyšku badenského regiónu svojskú znamenitú chuť. Červený vinič nájdete v menšom zastúpení, pretože tam pre neho nie je až tak vhodná pôda. Okolo jazera sa vynikajúco darí aj ovocným stromom. Popri vinárstve tvorí toto odvetvie ďalšiu významnú časť poľnohospodárskej produkcie.

 

Cyklistická trasa okolo jazera

Okolo Bodamského jazera vedie 270 kilometrov dlhá turistická trasa. Pokiaľ ju absolvujete na bicykli, rezervujte si približne týždeň. O ubytovanie sa nemusíte báť, pretože tam nájdete viacero možností na nocľah v súkromí. Väčšina trasy vedie v tesnej blízkosti jazera a v obklopení nádhernej prírody. Spojiť ju môžete aj s návštevou niektorých atrakcií. Druhou možnosťou je absolvovať cestu autom, pričom si môžete robiť dlhšie prestávky. Ak máte radi horskú turistiku, v okolí jazera sa nachádza tiež niekoľko turistických chodníkov, ktoré sú priamo napojené na hlavný okruh.

 

Tipy a triky:

Cesta: Z Bratislavy sa k Bodamskému jazeru dostanete do siedmich hodín. Na cestu budete potrebovať rakúsku diaľničnú známku, ktorá stojí 8,80 eura na desať dní. Aby ste ušetrili na diaľničných poplatkoch, buď sa ubytujte z rakúskej strany jazera, alebo choďte potom iba tesne popri ňom, aby ste sa nedostali na diaľnicu v ďalších dvoch krajinách.

Ubytovanie: Kvôli atmosfére vám odporúčame obísť hotely a ubytovať sa skôr v malých rodinných penziónoch, ktorých je okolo jazera neúrekom. Rozdiely v cenách vo všetkých troch štátoch sú minimálne. Všetko závisí od kvality daného podniku a služieb, ktoré ponúkajú. Vyskúšať môžete niektorý z rezervačných systémov, kde nájdete aj zľavnené ubytovanie.

Gastronómia: Zaujímavosťou je, ako sa zjednocujú a zotierajú niektoré rozdiely medzi krajinami. Veľmi dobre to badať aj na gastronómii, ktorá je v tomto regióne prepojená a ponúka to najlepšie z Rakúska, Švajčiarska aj Nemecka. Vďaka tomu neprídete o dobré pivo, chutné domáce klobásky a údené kolená, no kvôli polohe nesmú chýbať ani sladkovodné ryby pripravené na rôzne spôsoby.

 

Autor: David

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa