Historické budovy, stavby a pamiatky

Palác macedónskych kráľov: Navrhol ho autor jedného z divov sveta?

2024-05-12 10:00:00 |

Kráča s hlavou hrdo vztýčenou. Napokon sa dočkal. Po násilnej smrti svojho otca Filipa II. je Alexander Macedónsky vyhlásený kráľom. K slávnostnému okamihu pritom dochádza v honosnom paláci v Aigai, vtedajšej metropole kráľovstva.

Viac článkov

FOTO Zámok princeznej Diany: Víkend v luxuse vás nemusí stáť ani cent

FOTO Zámok princeznej Diany:
2016-06-29 00:00:01

Zámok, kde až do svadby žila obľúbená princezná Diana, je každoročne cieľom množstva návštevníkov.Tí mohli doteraz Althorp House obdivovať len počas krátkej prehliadky, dnes v ňom však už môžu stráviť celý víkend. Hoci sa ceny za prenájom šplhajú do astronomických výšok, vás to nemusí to stáť ani cent! viac »

Dokonalé spojenie oddychu aj spoznávania: Grécke ostrovy a ich najkrajšie pamiatky

Dokonalé spojenie oddychu aj
2016-06-23 00:00:01

Pri dovolenke v Grécku to majú cestovatelia väčšinou jasné. Ak chcú vidieť pamiatky, poberú sa do Atén a zakúpia si radšej nejaký poznávací zájazd po vnútrozemí. Keď chcú skôr oddychovať a vychutnať si príjemné pláže a krásnu prírodu, zakúpia si pobyt v niektorom z ostrovných rezortov. Ani tam však neprichádzate o veľkú kus histórie a kultúry a na každom z nich nájdete niečo zaujímavé, čo stojí za navštívenie a odpútanie sa od plážového lehátka. viac »

Isola, ostrov, ktorý bol skrýšou talianskeho panstva

Isola, ostrov, ktorý bol
2016-06-20 00:00:01

Na hraniciach medzi Talianskom a Švajčiarskom sa nachádza jazero Maggiore. Ide o druhé najväčšie jazero v Taliansku, ktoré sa rozprestiera priamo v Alpách. Okrem nádhernej prírody ponúka aj jednu zaujímavosť. Na malom ostrove Isola Bella vzniklo unikátne miesto pre šľachtu, ktorá tam hľadala útočisko pred rušným životom. Každé ráno si vychutnávali pokoj a výhľad na okolie, ktoré je teraz k dispozícii aj vám. viac »

Cyprus – ostrov kontrastov a raj korytnačiek

Cyprus – ostrov kontrastov
2016-05-26 00:00:00

Ostrov Cyprus sa nachádza v Stredozemnom mori v blízkosti Turecka. Rozdelený je na dve časti, no republiku vytvorenú na severnom území uznávajú len tureckí čelní predstavitelia. Ak máte radi atmosféru gréckych ostrovov, budete sa skvele cítiť aj v tejto krajine. Priame lety zo Slovenska na Cyprus zatiaľ nie sú, dobré spojenie bez prestupov ponúka blízka Viedeň. viac »

Trapani sa premenilo z mesta rybárov na raj turistov

Trapani sa premenilo z
2016-05-13 12:00:00

Sicília je oproti zvyšku Talianska známa drsnejšou prírodou a svojským naturelom obyvateľov. Zvedavci z vás neprestanú ťahať informácie, pokiaľ nebudú mať pocit, že s vami konečne môžu byť priatelia. Táto vlastnosť sa vyšperkuje ešte viac, ak sa vyberiete niekde na vidiek. Keď máte ešte pred letnou dovolenkou chuť na krátky výlet niekde do tepla, vyberte sa do Trapani, ktoré sídli na úpätí talianskej čižmičky. viac »

Krása Orientu na dosah: Španielska Alhambra vás prenesie v čase aj priestore

Andalúzska Alhambra s pečaťou
2016-05-04 00:00:01

Stredoveký komplex palácov v Granade patrí k najväčším klenotom Andalúzie. Poddajte sa magickej atmosfére nádhernej architektúry, zurčiacich fontán a farebných záhrad a na chvíľu sa ocitnete vo svete Tisíc a jednej noci. viac »

Hokejový šampionát klope na dvere: Takto si môžete Petrohrad vychutnať aj vy

S našimi tipmi môžete
2016-05-03 12:00:00

Najväčší hokejový sviatok je tu, a to je ideálna príležitosť navštíviť Petrohrad. Najsevernejšia metropola Ruska vám toho okrem športových zážitkov ponúkne oveľa viac. Pripravili sme informácie, ako si cestu za hokejom môžete užiť aj vy. viac »

U Hamleta na návšteve: Pri Kodani objavíte hrad, kde sa odohrala jedna z najznámejších drám

Zámok Kronborg, Dánsko
2016-02-08 08:00:00

Ak nepatríte medzi veľkých fanúšikov velikána anglickej drámy Williama Shakespeara, možno ste ani do hĺbky neštudovali pozadie jeho jednotlivých diel. V tom prípade bude pre vás istotne prekvapením, že tento maestro sa inšpiroval viacerými skutočnými miestami a inak tomu nebolo ani v prípade jeho Hamleta. Túto hru situoval do skutočného hradu Kronborg v Dánsku, ktorý v ňom zanechal silný dojem a chcel mu takto dopriať večnú slávu. viac »

Bledské jazero, ten najkrajší cestovateľskú kút Slovinska

Jazero Bled, Slovinsko
2015-10-18 07:00:00

I keď už skončilo leto a s ním i čas klasických dovoleniek, ešte nemusíte odložiť do skrine váš cestovateľský kufor. Práve počas jesene sa najlepšie spoznávajú tie lokality, ktoré sa nachádzajú v obklopení krásnej prírody a môžete si ich lepšie vychutnať práve vtedy, keď hrajú všetkými farbami tohto ročného obdobia. Tentoraz si to môžete namieriť napríklad do Slovinska a jednej z jeho najväčších pých, k Bledskému jazeru. viac »

Bordeaux – Vinársky a cestovateľský raj

Bordeaux, Francúzsko
2015-09-07 07:00:00

Keď sa povie Bordeaux, tak každému istotne ako prvé napadnú spomienky na znamenité víno z tejto oblasti. No v neposlednom rade je to i kultúrne a historicky bohatý región, ktorý by istotne nemal ujsť vašej pozornosti. Ponúka vám toľko možností na výlety, že jediná návšteva v ňom vám istotne nepostačí. Keď si navyše niekde vo viniciach doprajete pri západe slnka pohár vína, vaše srdce už bude navždy patriť tomuto regiónu. viac »


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa