Chudów - pôvabná poľská obec

2012-02-02 17:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Chudów je na prvý pohľad nenápadná obec ležiaca v Sliezskom vojvodstve, v okrese Gmina Gierałtowice. Leží neďaleko Katowíc a 23 kilometrov od mesta Gliwice, ktoré je preslávené nedeľnými trhmi automobilových dielov, súčiastok, karosérií a náradia od výmyslu sveta.



Poľská obec sa dostala do povedomia milovníkov histórie a pamiatok približne v roku 2001, keď sa začalo s archeologickými vykopávkami a postupnou rekonštrukciou zámku, ktorý je dnes verejne prístupnou historickou pamiatkou. V jeho útrobách od roku 2004 sídli múzeum so zaujímavými exponátmi. Na zámku a v okolí sa počas roka konajú početné kultúrne podujatia, ktoré lákajú návštevníkov zo širokého okolia.

 

Malý zámok prezentovaný s veľkým srdcom

Zámok z obdobia renesancie, obkolesený malebnými lesmi a zelenými lúkami, je pomerne malou obdĺžnikovou stavbou s rozmermi 30 x 26 metrov, uzatvoreným nádvorím a niekoľkými vežičkami. I napriek malým rozmerom je obľúbeným turistickým cieľom Poliakov i cudzincov zo zahraničia. Niekoľkoročné úsilie správcu zámku prináša ovocie, pretože podľa oficiálnych údajov zámok Chudów v roku 2008 navštívilo 300 tisíc ľudí a toto číslo každoročne stúpa.

Malá pevnosť, postavená z kameňa a tehál, je od samého začiatku zahalená rúškom tajomstva. Historici nepoznajú presný dátum vzniku renesančného sídla. Odhadujú, že počiatky siahajú do obdobia 16. storočia.

V súčasnom období je v zámku prítomná expozícia keramických nádob, pozostatkov hradnej studne a krbu a starých fotografií približujúcich podobu zámku za dávnych čias. Zaujímavosťou je sociálne zariadenie zo 16. storočia.

Vystavené kusy sú rovnomerne rozmiestnené na šiestich poschodiach starodávnej stavby. Podnetná expozícia pozostávajúca predovšetkým z vykopávok sa nachádza i na zámockom nádvorí. K zámku patrí budova starej stodoly z 18. storočia, ktorá je v súčasnosti čiastočne zrekonštruovaná.

 

Návštevníkov láka bohaté množstvo kultúrnych a spoločenských akcií

Návšteva Chudówa je zaujímavým zážitkom najmä v čase konania rozličných podujatí, pretože prehliadku malého zámočku zvládnete za niekoľko minút. Rovnako je príjemným spestrením a oddychovou zastávkou pre tých, ktorí sa zúčastnili na trhoch v Gliwiciach alebo nákupoch v neďalekých Katowiciach.

Hradná pevnosť, spolu s okolitými plochami, je stvorená pre usporadúvanie kultúrno-spoločenských akcií každého druhu. Bohatý program sa koná v mesiacoch máj až september pod záštitou nadácie, ktorá spravuje zámok. Minuloročný program bol pestrou zmesou aktivít a zážitkov.

Mužská časť populácie s nadšením uvítala šou historických automobilov, prezentáciu zbraní, vojenskej techniky, vín, motocyklov či bohatý program z dielne hasičov. Čestné miesto v sérii podujatí patrilo zemiakovému festivalu. Ženy sa mohli pokochať zaujímavými vlasovými kreáciami z dielne profesionálov i amatérov, prostriedkami ľudového liečiteľstva, tanečnými súťažami, koncertami vážnej i modernej hudby a výstavami výtvarného umenia.

Pred Dňom detí sa pravidelne usporadúvajú stretnutia s kúzelníkmi a šašami. K najväčším lákadlám patrí stredoveký jarmok so všetkým, čo k nemu patrí. Senzáciou sú rytierske boje a stredoveké dielničky dedinských majstrov odetých v dobových kostýmoch. V blízkosti zámku je reštaurácia a stánky s občerstvením, ktoré sú v prevádzke počas celej sezóny. Dúfajme, že tento rok organizátori opäť nesklamú a môžeme sa tešiť na celý rad zaujímavých akcií.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa