Krakov - kráľovský klenot Poľska

2012-06-29 10:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Mesto Krakov, poklad našich severných susedov, je od našich hraníc len na skok, tak prečo to nevyužiť na príjemný víkendový výlet? Je bývalým hlavným mestom a jedným z najstarších miest v Poľsku. Krakov bol v minulosti a platí to dodnes, jedno z najväčších centier poľskej akadémie, kultúry a umeleckého života, o čom nás presviedčajú kultúrne pamiatky, atrakcie a zaujímavosti tohto mesta. Od roku 1978 je mesto zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.



Architektonické skvosty Krakova

Mesto Krakov ponúka svojim návštevníkom nielen monumentálnu architektúru, ale aj múzeá a galérie, v ktorých môžete bližšie spoznať minulosť tohto mesta a jeho obyvateľov počas vojnového obdobia, napríklad Historické múzeum mesta Krakov. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na krakovský skvost Wawelský hrad, miesto, ku ktorému majú obyvatelia Poľska veľmi blízky a emocionálny vzťah.

Ďalšou zaujímavosťou je Rynek, stredoveké námestie plné histórie a architektúry, ktoré je najväčšie v Európe. Reprezentantmi významných sakrálnych stavieb sú Kostol sv. Vojtecha a tiež vysoký Mariánsky kostol, ktorý bohužiaľ nie je sprístupnený na turistické prehliadky, ale len pre potreby veriacich. Poliaci berú náboženstvo a vieru veľmi vážne, čoho dôkazom je aj osoba pápeža Jána Pavla II., ktorý v Krakove študoval a pôsobil ako biskup.

 

Filmová skutočnosť

Schindlerov zoznam je film, ktorého dej sa nakrúcal podľa skutočnej udalosti. V uliciach Krakova máte jedinečnú možnosť navštíviť múzeum a kedysi aj továreň Schindlera, ktorý zachránil tisícky Židov sprostredkovaním práce vo svojej fabrike. Múzeum ponúka  prezentáciu  zložitých časov židovskej komunity žijúcej v Krakove v podobe zvukových a video nahrávok.

 

Poľské pochúťky

Ak poznáte zvyky a chute severného Slovenska, pochúťky v Poľsku vám nebudú cudzie. Nezabudnite teda na povestný slaný praclík obwarzanki a takisto na poľské pirohy. Pri potulkách mestom si môžete oddýchnuť  v kaviarňach a cukrárňach, ktorými je mesto preplnené. Nielen história, architektúra a lahôdky mesta, ale aj jeho čaro nasýtia turistické požiadavky návštevníkov, ktorí sem zavítajú.

 

Zdroj/autor: porteuropa.eu, krakow.cz, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa