Pozostatky múru okolo varšavského geta budú historickou pamiatkou

2018-02-27 08:00:00 |   |    | 

Dve zachované časti múru, ktorý oddeľoval židovské geto vo Varšave od okolia, majú zaradiť do zoznamu historických pamiatok. Uviedol to predstaviteľ regionálneho pamiatkového úradu, ktorého citovala agentúra AP.



 

Podľa zverejneného návrhu majú byť zvyšky tehlového múru na varšavskej ulici Sienna chránené ako svedectvo danej doby, a tým uchované pre ďalšie generácie. Objektu predstavujúcemu "jedinečné historické memento" pripisuje "neoceniteľnú hodnotu pre židovský i poľský národ".

Uvedený múr bol postavený v roku 1940, keď nacisti pristúpili k odizolovaniu časti poľského hlavného mesta, označovanej vtedy ako "židovská štvrť". Bariéra bola vysoká štyri metre vrátane jednometrového vrchného pásu z ostnatého drôtu. Približne 450.000 tamojších obyvateľov zomrelo na následky vyhladovania a chorôb alebo v plynových komorách vyhladzovacieho tábora Treblinka.

Geto a väčšinu múra, ktorý ho obkolesoval, Nemci zničili v roku 1944. Stovky obyvateľov sa vtedy vzbúrili, povstanie v gete však bolo v máji uvedeného roku potlačené, pričom takmer všetkých povstalcov zabili.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa