Útek z civilizácie na Kapverdy

2013-04-01 14:00:00 |   |    | 

KAPVERDY - Kapverdské ostrovy ponúkajú cestovné kancelárie dovolenkárom, ktorí túžia po absolútnom pokoji a zároveň chcú mať na výber spomedzi možností vylihovania pri mori a aktívneho oddychu vo forme športov či turizmu. Na ostrovoch je hlavným heslom "No stress" ("Žiadny stres").



Kapverdy sú africkým ostrovným štátom, nachádzajúcim sa približne 600 kilometrov od severozápadného pobrežia Afriky v Atlantickom oceáne. Štát pozostáva z deviatich obývaných ostrovov a niekoľkých menších neobývaných.

Ostrovy osídlili Portugalci, ale kvôli niekdajším obchodom s otrokmi sa tu miešajú vplyvy rôznych národov, najsilnejšou však ostáva africká kultúra. Väčšina obyvateľov sú miešanci Európanov a Afričanov, zvyšok tvoria Afričania, ktorí sem prišli za vidinou lepšieho života z čierneho kontinentu.

Potulky na Kapverdách sa zväčša začínajú na ostrove Sal, kde je medzinárodné letisko. Tento ostrov očarí krásnymi pieskovými plážami a ak máte strach z pokazeného počasia, tu naň môžete zabudnúť - slnko tu totiž svieti najmenej 350 dní v roku. Ostrov je známym letoviskom, preslávila ho aj ťažba soli, po čom dostal svoje meno.

Najväčším a najobývanejším z ostrovov je Santiago. Nachádza sa tu hlavné mesto Kapverdských ostrovov - Praia, ktoré je usporiadateľom hudobného festivalu Gamboa, ale aj ďalších podujatí odohrávajúcich sa práve počas našich letných mesiacov.

Z menších ostrovov je obľúbený Boa Vista pre jeho pláže s priezračnou modrozelenou vodou a taktiež preto, že turistický ruch sa tam ešte nestihol rozbehnúť ani natoľko, čo v ostatných, preto je ostrov doslova oázou pokoja.

Zvláštnym ostrovom je Fogo, ktorý zdanlivo tvorí len jediná sopka - tritisícmetrový vrch Fogo, ktorý je stále aktívny. Ostrov je všeobecne veľmi hornatý a pre neopakovateľné scenérie, ktoré ponúka či už z lode alebo z pobrežia, je veľmi obľúbenou atrakciou Kapverdských ostrovov.

Ostrovy sa začali rozvíjať až niekedy v deväťdesiatych rokoch minulého storočia a je to na nich poznať. Avšak na druhej strane sa vám pri návšteve odvďačia svojou neporušenou prírodou a oceníte aj priateľských obyvateľov, ktorí sa, ako je to už na takýchto miestach zvykom, nikam neponáhľajú.

Ekonomika ostrovov sa dnes už plne sústredí na cestovný ruch, preto tu pribúdajú hotely a ubytovacie zariadenia, aj tak sa však ostrovy dajú stále považovať za panenské. Bujarú zábavu v nočných kluboch a luxusné komplexy tu teda nečakajte.

 

Zdroj/autor: kapverdy.orbion.cz, wikipedia, ek, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa