Užite si jesennú dovolenku pri mori: Navštívte Tunisko

2022-09-23 12:00:00 |   |    | 

Letná dovolenka so sebou nesie aj pár nevýhod. Niektorí cestovatelia nemajú radi, keď ich všade vítajú preplnené pláže a množstvo turistov. Preto vyhľadávajú skôr jesenné termíny a destinácie, v ktorých je ešte stále teplo a môžu sa okúpať v mori. Jednou z nich je Tunisko, kde býva vo viacerých regiónoch letné počasie až do konca novembra.



 

Tie najlepšie pláže na oddych

Pri väčšine najkrajších tuniských pláži postupne vznikli nové rezorty. Vďaka tomu vám stačí pohodlne vyjsť z hotelovej izby a už oddychujete na nejakom krásnom mieste. Mesto Hammamet je známe vďaka niekoľkým plážam. Niektoré z nich sú voľne prístupné pre verejnosť. Majú mierny vstup do mora, preto sú vhodné pre rodiny s deťmi. V Monastire zase nájdete pestrú ponuku vodných atrakcií. Môžete si tam vyskúšať surfovanie, vodné lyžovanie, ale aj obľúbenú dovolenkovú zábavku v podobe jazdy na banáne ťahanom loďou. Dovolenkári tiež vyhľadávajú prechádzku na ťavách priamo po pláži. Tie najkrajšie pláže nájdete v Džerbe, pretože ponúkajú úžasnú kombináciu jemného bieleho piesku s tyrkysovo priezračnou vodou.

 

Archeologické nálezisko Kartágo

Najcennejšou pamiatkou v Tunisku sú nepochybne pozostatky mesta Kartágo. V minulosti to bolo jedno z najbohatších sídiel, o čom svedčili aj veľkolepé príbytky, ktoré tam stavali vtedajší obyvatelia. Z nich mali často úžasný výhľad na more a celé okolie. Žiaľ, v roku 146 pred Kristom sa tu odohrala veľká vojna, počas ktorej zničili väčšinu Kartága. Z toho dôvodu sa z neho uchovali už len ruiny, ktoré však svedčia o jeho pútavých dejinách. Aj dnes na nich môžete vidieť prvky pôvodnej architektúry, ktorá bola typická pre tento región. Pripravte sa na to, že tieto zachované pozostatky budov sa nenachádzajú len na jednom mieste a uvidíte ich vo viacerých lokalitách popri pobreží.

 

Kartágske kúpele

Súčasťou súčasného mesta Kartágo sú aj dobové rímske kúpele. Ide o najväčší a najzachovalejší komplex tohto charakteru na africkom kontinente. Podľa historických odhadov ich dokončili v 2. storočí a vodu do nich privádzali pomocou blízkeho akvaduktu. Môžete si pozrieť predchodkyne sáun, miestnosť na kúpanie a ochladzovanie, ale taktiež aj priestor, kde návštevníci iba medzi jednotlivými procedúrami sedávali a rozprávali sa. V minulosti totiž kúpele plnili i funkciu obľúbeného spoločenského miesta, kde sa uzatvárali obchody a stretávali priatelia. Súčasťou areálu sú tiež menšie športoviská a pekná záhrada.

 

Sidi Bou Said

Po príchode do tohto mestečka budete mať na chvíľku pocit, ako keby ste prišli na niektorý z gréckych ostrovov. Tunajším budovám totiž dominuje bielo-modrá fasáda, ktorá tak veľmi pripomína typickú architektúru tejto krajiny. Sidi Bou Said vybudovali na krásnom mieste na útesoch, vďaka čomu ešte lepšie vyniknú jednotlivé príbytky. Zároveň je tak odtiaľ nádherný výhľad na celé okolie. Podľa legendy za tento trend vďačíme jednému francúzskemu barónovi. Ten si tam pred mnohými rokmi kúpil dom a domácich presvedčil, že ak si svoje fasády natrú bielou a nebesky modrou farbou, tak sa od nich budú lepšie odrážať lúče slnka a vďaka tomu bude v interiéri príjemný chládok. V mestečku sa nachádza niekoľko zaujímavých podnikov a môžete sa odtiaľ vybrať na vychádzku ku moru.

 

Matmata

K turisticky vyhľadávaným atrakciám patrí tiež mesto Matmata. Pozornosť púta vďaka jaskynným domom, ktoré tam vybudovali pred stovkami rokov. Do tunajších skalných útesov vyhĺbili príbytky, ktoré využívali počas celého roka. Veľmi dôležité boli najmä v letnom období, keď obyvateľom ponúkali príjemné ochladenie pred štyridsaťstupňovými horúčavami. Niektoré z nich sú až dodnes v súkromnom vlastníctve, ale zopár je tiež prístupných pre turistov, ktoré premenili na malé múzeá.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa