Je na Kostarike pôsobivejšia príroda než na Novom Zélande?

2011-08-12 10:00:00 |   |    | 

Kostariku mnohí označujú za Švajčiarsko Latinskej Ameriky. Ľudia tu nemusia platiť za zdravotnú starostlivosť, už vyše 40 rokov tu neexistuje profesionálna armáda a krajina prosperuje zo svojich banánových a kávových plantáží. Na druhej strane krajinou otriasajú časté posuny tektonických dosiek.



Príroda je v Kostarike skutočne unikátna. Analytická spoločnosť Future Brand jej priradila 2. miesto vo sfére „Natural beauty“, a to napríklad i pred ospevovaným Novým Zélandom. Chcete sa o tom presvedčiť?

Tu je malé predstavenie živelnej krajiny na turistickom okraji, kde môžete vidieť morské korytnačky pri kladení vajec, migrujúce veľryby alebo krokodíliu hostinu z prvej rady.

 

Pohladiť chrbát vodopádu alebo kráteru?

Po tom, čo sa trochu zabývate v miestnom prostredí, prvé unikátne zážitky môže priniesť kostarický „červený černokňažník“. Je ním stále aktívna sopka Poás. Tá sa preslávila napríklad tým, že v roku 1910 vypustila zo svojho vnútra vskutku majestátny 6 kilometrov dlhý stĺpec pary. Dnes už sa od týchto výčinov skôr dištancuje.

Z jej plášťa vyrastajú tri krátery. Prvý sa premenil na striekajúcu kolóniu gejzírov, ďalší zalialo modravé jazero Lago Botos a posledný dodnes prská do všetkých strán. Výlet k prvým dvom kráterom vám teda pripraví príjemný pohľad. Okolo sopky sa tiež rozprestierajú kávovníkové a jahodové plantáže, ktoré príjemne osviežia scenériu vášho putovania.

Ak máte predsa len pred sopkou prílišný rešpekt a bude vám stačiť len krátky pohľad z bezpečnej vzdialenosti, môžete sa miesto toho vydať do priľahlých Vodopádových záhrad. Na 70 akroch a 3,5-kilometrovom úseku ciest sa budete môcť prechádzať medzi piatimi obrími vodopádmi. Pri každom sú tri balkóny, ktoré vám umožnia sledovať ich z rôznej perspektívy.

Okrem tradičného pohľadu odspodu sa môžete pozrieť aj na vrchol vodopádu alebo uprostred skalného výčnelku „pohladiť chrbát“ mohutne tečúceho prúdu vody. V blízkosti vodopádov sa tiež nachádza unikátne motýlie observatórium, kde budete môcť pod mikroskopom pozorovať vývojovú premenu húsenice na pestrofarebné „lietadlo“.

 

Korytnačia pôrodnica

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Kostarika je bohatou vitrážou rôznorodých pralesov a džunglí. Pravda je však taká, že mnoho zo svojej panenskosti už stratila. Veľké množstvo divokých porastov nahradili plantáže banánov a kávy, ktoré držia miestnu ekonomiku. I napriek tomu tu ekológovia nezaháľajú a podstatnú časť prírody separujú do národných parkov.

Väčšina z nich sa rozprestiera okolo pompéznych sopiek. Kráľom medzi nimi je NP Arenal, rozprestierajúci sa okolo rovnomennej sopky, ktorá patrí k jedným z hlavných symbolov Kostariky. Cez dažďový prales a „mesačnú“ skamenenú škrupinu lávy dorazíte k Arenalskému jazeru. V priľahlých kúpeľoch Tabacón si môžete dopriať relaxáciu v liečivej horúcej vode pod šírym nebom.

 

  • Kostarika na váhach 

- Kostarikou vďaka sopečným alejam často otriasajú nepríjemné zemetrasenia. Je tu 9 aktívnych vulkánov. Vlani postihla oblasť vlna silná 6,2 stupňa Richterovej škály.
+ Veľká starostlivosť o prírodu. Prísne sankcie pri narušovaní životného prostredia zaisťujú Kostarike rešpekt komunity ekológov.

 

Jedným z najznámejších národných parkov je tiež NP Manuel Antonio. Kombinuje totiž skoro sionskú kombináciu, husté línie pralesa a biele pláže. Súčasťou parku je tiež 12 priľahlých ostrovčekov, v blízkosti ktorých môžete vidieť delfíny a ak budete mať šťastie, tiež migrujúce veľryby. Na samotnej pláži je najväčšou atrakciou príchod morských korytnačiek, ktoré tu do piesku kladú vajíčka.

 

Ako sa kŕmia krokodíly

Korytnačky môžete vidieť tiež v relaxačnej oblasti na severe krajiny – v letovisku Tamarindo. Na miestne pláže kladú od októbra do apríla svoje budúce ratolesti. Turisti z tejto oblasti väčšinou podnikajú svoje dobrodružné výpravy alebo tu trávia pokojnú dovolenku pri mori. Je to teda jeden z najnavštevovanejších kútov krajiny. Nájdete tu mnoho hotelov s veľkou rozmanitosťou – od tých ekonomicky priaznivých až po tie najluxusnejšie. V súčasnej dobe stredisko láka hlavne nespútaných surfistov a neoblomných rybárov. V miestnych vlnitých vodách sa preháňajú mečúne či tuniaky, ktoré vám, ako váš úlovok, v mnohých podnikoch radi pripravia na mnoho spôsobov.

V lokalite je však možnosť venovať sa množstvu ďalších tradičných dovolenkových aktivít – jazde na lyžiach, na doske, potápaniu, jazde na katamaráne či kajaku, ale tiež napríklad jazde na koňoch.

Výletné spoločnosti tiež ponúkajú napríklad safari na loďke, kedy sa budete plaviť močiarom medzi krokodílmi a ďalšími exotickými živočíchmi. Uvidíte možno ich kŕmenie kurčatami priamo z rúk ošetrovateľov. Ďalej usporadúvajú výlety do pralesov, kde budete môcť na kladke prechádzať vo vzduchu medzi vetvami stromov a užívať si ako malý Mauglí.

 

Tipy na zájazd do Kostariky a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kostarika:

 

  • Okruh po Kostarike: Počas 12 dní absolvujete okruh po „Bohatom pobreží“ Strednej Ameriky, poskytujúci nepreberné množstvo prírodných krás.
  • Kostarika – Tamarindo: Užite si dovolenku pri Tichom oceáne v náručí krajín sopiek. Prepojte relaxačnú dovolenku s putovaním ku kráterom.
  • Veľký okruh po Mexiku: Čaká na vás pestrosť a farebnosť miestneho folklóru, uvidíte najzaujímavejšie architektonické skvosty mayskej a aztéckej kultúry a navštívite i svetoznáme letoviská.

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa