Dobrodružná Amazonka

2011-08-28 10:00:00 |   |    | 

Ak chcete zažiť skutočnú brazílsku divočinu v srdci Amazonky, začnite v meste Manaus - neďaleko zrodu druhej najdlhšej rieky na svete. Uchváti vás svojím podivným prístavným ruchom. Jeho obyvatelia sú zžití s riekou Rio Negro, ktorej čierne vody sa 10 kilometrov od mesta miešajú s bielymi vodami rieky Solimoes a tvoria tak veľtok Amazonky.



Miestni si život bez rieky predstaviť nevedia. Prispôsobili jej svoje skromné bývanie aj možnosti živobytia. Toto úzke prepojenie prírody a človeka robí mesto jedinečným.

Práve tu odštartujete cestu za dobrodružstvami pralesa. Naplánovať a zrealizovať vám ich pomôžu tamojšie cestovné kancelárie, ktoré vám vybavia nocľah aj cesty do pralesa.

Noci v houseboat-och priamo na vodách Amazonky, ďaleko od civilizácie sú nezabudnuteľným zážitkom a miestami aj poriadnym adrenalínom. Ak patríte k tým odvážnejším, budete mať možnosť skočiť si z houseboat-u do vody s krokodílmi. Samozrejme, pri všetkej bezpečnosti.

Miestnym krokodílom by ste totiž nechutili. Správajú sa ako domáce zvieratá. Majú svoje vyhradené miesto a dennodenne čakajú na zvyšky obedu a večere, ktoré im hádžu majitelia hostelov na rieke.

Izby sú zariadené skromne, ale o hygienu sa báť nemusíte. Pripravte sa na život bez elektriny, ktorú tu nahrádzajú predovšetkým sviečky. Zamilujete si preto aj romantické večere plné rýb a ďalších špecialít.

Vaše dni sa tu budú točiť predovšetkým okolo vlhkých dažďových pralesov s vyše 90 percentnou vlhkosťou vzduchu. Sprievodcovia vám ukážu to najlepšie, čo sa dá v divočine vidieť. Z dreveného člnu na rieke sa zahráte na lovcov piraní. Dostanete provizórne drevené udice a aj keď ste v živote nič neulovili, tu sa vám to určite podarí.

Budete sa predierať hustým porastom okolitých lesov s unikátnou faunou a flórou. Sprievodcovia vám názorne ukážu, ako sa dá v takýchto podmienkach prežiť. Zoznámite sa s rastlinami, ktoré sú schopné poskytnúť človeku pitnú vodu, ale aj s takými, ktoré by vás mohli pripraviť o život.

Na vlastné oči uvidíte voľne žijúce tarantuly, rôzne druhy hmyzu, plazov a jašterov. Osviežite sa pri menších aj väčších vodopádoch a budete mať možnosť sledovať každodenný život obyvateľov tohto zdanlivo nehostinného prostredia. Ak budete mať šťastie, v noci sa vydáte po stopách aligátorov.

Sprievodcovia vystopujú mláďa a ukážu vám, ako ho správne uchopiť, aby ste sa nezranili. Prekonať strach sa oplatí minimálne kvôli pamätným fotografiám. Celá oblasť Amazonky je mimoriadne fotogenická, takže milovníci fotografovania si tu zaručene prídu na svoje.

 

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: Michal Lukačovič

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa