10 dôvodov prečo navštíviť Belize, karibský raj

2014-09-05 08:00:00 |   |    | 

Dôvodov pre cestovanie do oblasti Stednej Ameriky prípadne Karibiku je hneď niekoľko. More, pláže, kultúra... Prečo ale navštíviť práve Belize sa vám pokúsime vysvetliť. Krajina doteraz nie veľmi poznaná v našich oblastiach sa vám otvorí a ukáže len to najlepšie.



 

Finančný raj

 

V krajine, ktorej povrch vo väčšej miere pokrýva tropický les, žije približne len 280 tisíc obyvateľov. Kedysi Britský Honduraz sa po osamostatnení premenoval na Belize, avšak stále je jeho oficiálnou hlavou kráľovná Alžbeta II. Venujú sa tu prevažne pestovaniu banánov a iného tropického ovocia, ktoré potom vyvážajú do sveta. V posledných rokoch sa tu však začali usádzať aj offshore spoločnosti, ktoré z Belize vytvorili daňový raj.

Čo je však ešte dôležitejšie, stále viac a viac sa zameriavajú na turizmus. A majú čo ponúknuť. Okrem piesočných pláží to sú aj mayské pamiatky, príroda a skvelá kuchyňa. Ak by ste sa báli, že sa tam nedohovoríte nemusíte sa báť, oficiálny jazyk je totiž angličtina.

Ak ako turisti preferujete miesta ako Cancún, Belize asi nebude vaša voľba. Táto krajina sa dá opísať ako nepopísaný papier, a preto aj turisti čo sem prichádzajú začínajú len spoznávať, čo všetko sa tu dá objaviť.

 

10 dôvodov, prečo pri návšteve Karibiku zájsť na Belize

 

  1. Mayské ruiny: hoci tie sú aj v Mexiku a iných okolitých štátoch, predsa len v Belize je ich viac. Môže to byť spôsobené aj tým, že Belize je krajina pomerne malá, ale tu naozaj takmer na každom kroku narazíte na pyramídy a dávno zabudnuté chrámy. Ako kolíska mayskej kultúry má Belize po tejto stránke čo ponúknuť.
  2. Príroda: ako rozvojová krajina má Belize len slabý priemysel, no o to viac sa môže zamerať na prírodu a jej ochranu. Takmer celé územie je porastené tropickými lesmi, ktoré ukrývajú aj takú zvláštnosť, ako je jediný park, ktorý chráni jaguáre.
  3. Veľká modrá diera: prírodný úkaz, ktorý nemá vo svete páru. Bývalá krasová jaskyňa, ktorú po roztopení ľadovcov z doby ľadovej zaplavilo more, má hĺbku až 124 metrov. Okolitý koralový útes je rajom pre morské živočíchy, ale aj biológov a potápačov. Tí sa najradšej spúšťajú do temných vôd Veľkej modrej diery, kde objavujú históriu Zeme.
  4. Pláže: v Karibiku na ne nemožno zabudnúť. Síce sa nedá povedať, že by ich mala krajina veľa, nebodaj že by patrili medzi tie najznámejšie a najväčšie. No to čo nepobrali na veľkosti si vynahradili na šarme. Niektoré sú malé, iné sa stretajú s tropickým lesom, ale všetky vedú k tyrkysovému moru, ktoré je aj v zime vhodné na plávanie.
  5. Cestovanie: keďže je Belize také maličké, nie je náročné ho precestovať úplne celé. Krížom krážom cez celú krajinu to nezaberie viac ako deň. No oplatí sa naplánovať si to na viac dní, aby ste postíhali všetky národné parky. Ak už Belize celé obehnete, pokojne sa dostanete aj do susedných krajín prípadne USA.
  6. Potápanie: či už máte drahú výbavu, alebo len okuliarešnorchel na Belize sa zaisto vybláznite. Celé pobrežie je chránené koralovými útesmi, takže more je tu veľmi pokojné a vhodné na objavovanie podmorskej flóry a fauny. Kto zatúži po vlnách a napríklad surfovaní musí len zájsť za útesy, kde sú vlny silnejšie.
  7. Jedlo: hoci nafúkaní gurmáni sem nezavítajú, ľudia čo obľubujú morské plody a čerstvé ovocie tu budú ako v raji. Status prímorskej krajiny ponúka neustále čerstvé ryby, homáre, krevety a iné pochúťky. Aj produkcia ovocia je tak široká, že každodenný džús je nevyhnutnosťou. Pomaranče, grepy, ananásy, kiwi, mango, papája...
  8. Ostrovy: tých je tu neúrekom. Na pobreží Belize nájdete všetky druhy od maličkých ostrovov len s kokosovou palmou až po tie veľké a obývané. Prenajmite si loďku s kapitánom a nechajte sa celý deň len voziť, zatiaľ čo vy budete pozorovať more, kúpať sa, alebo sa len opaľovať.
  9. Dobrodružstvo: aj to v Belize zažijete. Môžete totiž vyraziť do tropických lesov, splavovať rieky, liezť na vrchy, objavovať džungľu, alebo tajné podzemné chodby, ktoré na svoje rituály používali starí Mayovia.
  10. Počasie: prekrásne počasie Belize opúšťa len málokedy (prevažne počas obdobia hurikánov). Ak sem však prídete v sezóne nič vás neprekvapí. Priemerná teplota je 29 stupňov Celzia  aj v zime klesá „len“ na 18. No aj vtedy nájdete ľudí, ktorí budú posedávať pri pláži a kúpať sa.

Zdroj/autor: belize.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa