Bolívia- Soľ nad zlato

2015-03-01 09:00:00 |   |    | 

Bolívia. Prečo strácať čas návštevou Bolívie, keď cestujete po Južnej Amerike? Chudoba, drogy, zlodeji prezliekajúci sa za policajtov, falošné taxíky, staré autobusy a neopatrní šoféri. Bolívia má však mnoho tvárí, jednou z nich je aj neopísateľná prírodná krása a ako vám mnohí cestovatelia potvrdia- to najkrajšie, čo Južná Amerika ponúka.



 

Bezpečnosť

 

Opatrnosti nikdy nie je dosť a pozor si treba dávať všade na svete. To isté platí aj o Bolívii, báť sa v tejto krajine ale netreba. Samozrejme, ak má človek smolu, môže sa stať, že nasadne do nesprávneho taxíku, či natrafí na zlodeja oblečeného v policajnej uniforme, ktorý mu prehľadá ruksak a láskavo ho vráti o pár kíl ľahší. Ak však o týchto praktikách viete, určite sa ich obeťou tak ľahko nestanete. Ostražitosť treba zvýšiť najmä v okolí autobusových staníc, vo všeobecnosti sú ale Bolívijčania veľmi nápomocní, priateľskí a ochotní poradiť. Prikrášľovanie pravdy im ale odoprieť nemožno, preto ak na otázku, či sa v tom alebo onom hosteli naozaj nachádza sprcha s teplou vodou, dostanete vyhýbavú odpoveď typu „zrejme, myslím, že áno,“ takmer s istotou viete, že teplej vody sa nedočkáte.

 

Doprava

 

Bolívia nemá práve najlepšiu povesť, čo sa týka dopravy. Linky zrušené na poslednú chvíľu, neudržiavané autobusy, nepresné odchody a príchody, kolízie... Každý má zrejme inú skúsenosť, ja som sa počas svojej cesty vždy ocitla v pohodlnom, modernom autobuse so zodpovednými šoférmi, ktorým sa do cieľa dokonca podarilo dostať na čas. Takisto ani iných cestovateľov som nepočula sťažovať sa, takže sme asi všetci čítali tie isté blogy, kde sa odporúčali len dve dopravné spoločnosti, vraj za kvalitu si treba priplatiť. Týmto pravidlom sa však možno riadiť len ťažko, keďže ceny lístkov sa zjednávajú aj na hlavných autobusových staniciach a ich výška je na zverejnenom cenníku všade rovnaká. Okrem oficiálnych autobusových staníc máte k dispozícii aj tie neoficiálne (pokiaľ ovládate španielčinu, domáci vás o ich umiestnení určite radi informujú), cestovať budete za polovičnú cenu v menších combi autobusoch. Využiť túto možnosť sa oplatí najmä pri krátkych presunoch, či prekračovaní hraníc. Treba však mať na zreteli, že niektoré hraničné prechody sú otvorené len do 18:00, preto netreba podceniť ani zmenu času, ak cestujete napríklad z Peru.

 

Kam ísť

 

Typickými turistickými destináciami sú najvyššie položené hlavné mesto na svete La Paz, či iné malebné mestá akými sú Sucre, Santa Cruz, Potosi, Copacabana či Cochabamba. Ktoré z nich navštívite iste závisí od rozpočtu a hlavne časového harmonogramu. Ak ste si však na Bolíviu vymedzili len pár dní, jednoznačne by ste nemali vynechať návštevu bolívijského „Machu Picchu,“ ktorým je prírodný úkaz Salar de Uyuni.

 

Salar de Uyuni

 

Salar de Uyuni je najväčšia soľná pláň na svete, ktorá sa nachádza v blízkosti dedinky Uyuni. Tu mnohé cestovné agentúry ponúkajú fakultatívne výlety do okolia spojené s návštevou gejzírov položených vo výške 5 000 m n. m., nádherne sfarbených jazier Laguna Verde či Laguna Colorada so stovkami pokojných plameniakov a v neposlednom rade sa vám naskytne aj pohľad na majestátny geomorfologický útvar v tvare stromu, Árbol de Piedra. Cena trojdňového výletu by nemala presiahnuť 700 BOB (približne 90 eur), opäť treba zjednávať, agentúry väčšinou spolupracujú a ich program je takmer identický. K výdavkom treba pripočítať aj 150 BOB za vstup do národného parku Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Abaroa. Soľné pláne sú najkrajšie v období dažďov (december – marec), kedy sa na nich vytvorí tenká vrstva vody a vy máte pocit, že kráčate po oblakmi posiatej oblohe.

 

Autor: Zuzana Marková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Marková

Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa