Na návšteve v meste jazzu: Top 7 atrakcií New Orleans

2018-01-30 12:00:00 |   |    | 

Amerika s francúzskym šarmom, také je mesto New Orleans, ktoré sa preslávilo ako kolíska jazzu. Pokiaľ ste fanúšikom tohto hudobného štýlu, budete sa tam cítiť ako doma. Atmosféra tejto hudby akoby pozitívne vplývala aj na obyvateľov. Tí sa nikam neponáhľajú, užívajú si život a hľadia najmä na jeho krajšie stránky. A to sa prenáša aj na návštevníkov mesta.



 

Francúzska štvrť

Najväčšou atrakciou mesta je Francúzska štvrť, ktorá dostala pomenovanie podľa tunajšej architektúry. Niektoré budovy majú takmer tristo rokov a predstavujú najvzácnejšie pamiatky tohto druhu v USA. V bývalých súkromných domoch dnes nájdete hotely, reštaurácie, bary alebo tanečné kluby. Vďaka tomu sem turisti mieria najmä vo večerných hodinách, keď je táto štvrť najživšia a na každom rohu ponúka inú zábavu. Najznámejšou ulicou je Bourbon Street, ktorá vyniká zaujímavou architektúrou. V tejto lokalite nájdete veľa pouličných umelcov, ktorí striehnu na ľudí z hudobného biznisu, aby si splnili ich sny o veľkej kariére.

 

Katedrála St. Louis

V New Orleans nájdete aj najstarší kostol v Severnej Amerike. Katedrála St. Louis pochádza zo 17. storočia a pozrieť si ju môžete priamo vo Francúzskej štvrti, na mieste, kde už predtým stáli dva pôvodné chrámy. V súčasnosti neslúži katedrála iba na konanie svätých omší, ale taktiež na organizovanie koncertov. Ponúka skvelú akustiku a spolu s klenutým stropom s nádhernou výzdobou vytvára nenapodobiteľnú koncertnú sieň. Kostol St. Louis si môžete pozrieť bezplatne, v prípade záujmu môžete dať dobrovoľný príspevok alebo si môžete zakúpiť aspoň brožúru, ktorá stojí symbolický dolár.

 

Preservation Hall

Počas dňa nevyzerá Preservation Hall veľmi lákavo. Vchod je pomerne ošumelý a ľahko nadobudnete dojem, že budova už nie je funkčná. V skutočnosti však ide o najvýznamnejšie koncertné miesto v New Orleans, ktoré je otvorené od roku 1961. Od začiatku ho prevádzkovala nezisková organizácia, ktorá sa snažila pomáhať novým hudobným talentom prevažne z jazzovej sféry. Koncerty sa tam konajú takmer každý deň, prestávku majú len výnimočne počas hlavných sviatkov. V jeden večer odohrajú niekoľko šou, na ktoré si môžete zakúpiť lístky aj online.

 

Mesto plné zaujímavých múzeí

V New Orleans nájdete aj niekoľko zaujímavých netradičných múzeí. Najviac turistov láka Múzeum voodoo, ktoré v roku 1972 založil Charles Massicot Gandolfo. Ten mal už dlhé roky záujem o okultné vedy, preto sa rozhodol podeliť o všetky tieto informácie so širokou verejnosťou. Múzeum farmácie je situované v budove pôvodnej lekárne. Nájdete tam výstavku liekov, zachovalých predmetov, ktoré vlastnili bývalí lekárnici a tiež sa môžete pozrieť na to, ako sa kedysi vyrábali liečivá pre chorých ľudí. Tunajšiu históriu zas spoznáte v Louisianskom štátnom múzeu.

 

Parník Natchez

Skvostom tohto mesta je aj parník Natchez, ktorý sa už od roku 1975 plaví po rieke Mississippi. Je to zároveň jediná zachovalá loď tohto druhu v Amerike. V súčasnosti ponúka turistom dvojhodinové vyhliadkové plavby, ktoré ich oboznámia s históriou New Orleans. Vybrať si môžete z niekoľkých alternatív. Najväčšej obľube sa tešia okruhy, počas ktorých vám na lodi naservírujú večeru a celé okolie rieky si pozriete počas počúvania piesní živej jazzovej kapely.

 

Jackson Square

Hlavným námestí New Orleans je Jackson Square, ktorému dominuje už spomínaná katedrála St. Louis. Nájdete tam aj sochu generála Andrewa Jacksona, podľa ktorého dostalo námestie svoje pomenovanie. Domáci ho obľubujú najmä vďaka pekným trávnatým plochám a záhradám, ktoré využívajú na krátke prechádzky. Nachádza sa tam aj stanovisko ďalšej atrakcie v podobe historických veľkých kočov ťahaných koňmi. Mesto si vďaka tomu môžete pozrieť aj takýmto zaujímavých spôsobom.

 

Keď Mardi Gras, tak v New Orleans

Mardi Gras je typickou francúzskou slávnosťou. Ak si ho však chcete užiť naozaj naplno, mali by ste sa vydať práve do New Orleans. Tradíciu jeho oslavy tam priniesli Francúzi na konci 19. storočia. Domáci ho však prijali za svoj a slávia ho s rovnakou vervou ako na starom kontinente. Zájdite si tam preto v karnevalovom období pred Popolcovou stredou, ozdobte sa náhrdelníkmi z korálok v typických farbách ako fialová, zelená a zlatá a pustite sa do veľkej party. Počas dvoch týždňov tam pravidelne každý deň organizujú maškarné, ktoré skvele dopĺňa živá hudba.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa