Panama - stredoamerická perla, ktorá čaká na objavenie

2021-12-01 07:01:00 |   |    | 

Panama je ďalšou perlou Strednej Ameriky, ktorá vás svojimi atrakciami zaujme natoľko, že sa tam istotne s radosťou vyberiete na dovolenku. Občas je trochu v tieni Kostariky, ale potom vytiahne svoje tromfy a zláka k sebe ďalších cestovateľov. Vtedy si už len stačí vybrať, či sa chcete viac sústrediť na historické pamiatky, alebo na krásnu prírodu.



 

Panamský prieplav

Jednou z hlavných atrakcií je Panamský prieplav, ktorý prepája Tichý oceán s Atlantickým. Výstavba sa začala v roku 1880, s menšími prestávkami počas prác spustili jeho prvú verziu v roku 1914. Prieplav výrazne zjednodušil nákladnú lodnú dopravu. Kanál je dnes dlhý 77 kilometrov a turisti sa k nemu často chodia pozerať nielen na obrovské lode, ktoré nikde inde nevideli, ale taktiež na dômyselný systém, ktorý tam funguje. Jeho spustenie prinieslo veľké zisky aj samotnej Paname. Poplatky, ktoré platia prepravcovia za presun touto skratkou medzi dvoma oceánmi, tvoria väčšinu príjmov tejto krajiny. Jeden z najlepších výhľadov na prieplav budete mať z obchodného centra, ktoré sa nachádza na predmestí metropoly Panamy. Taktiež si môžete rezervovať plavbu po kanáli, ktorá vám predstaví aspoň časť tohto veľkolepého diela.

 

Santa Catalina

Pobrežie Panamy ponúka na viacerých miestach vynikajúce podmienky pre vodné športy. Veľkej obľube sa teší najmä medzi surfermi. Kvôli tejto skvelej povesti sa tam však časom začalo hrnúť veľké množstvo turistov. Preto domáci strácali pokojné lokality, kde by si mohli vychutnať deň na surfe bez toho, aby ich zdržiavali tak veľké skupiny ostatných športovcov. Našťastie sa im podarilo uchovať aspoň jedno také miesto, ktoré nie je až natoľko známe medzi cestovateľmi. Santa Catalina je totiž vzdialená od hlavných turistických destinácií. Nachádzajú sa tam nádherné pláže v obklopení peknej prírody. Pôsobí pokojne a nikdy tam naraz nenájdete veľké množstvo surferov. Preto ak si chcete užiť skvelý zážitok na doske, vyberte sa práve na toto miesto.

 

Ulica Casco Viejo

Ak hľadáte skôr nejaké historické pamiatky, v tom prípade zájdite do hlavného mesta Panama, konkrétne do štvrte Casco Viejo. Ide o historické centrum, kde uvidíte staršie budovy z 18. a 19. storočia. Vyznačujú sa pestrými farebnými fasádami a taktiež typickými prvkami, ktoré vidíte aj v historických mestách v Karibiku. Viaceré nehnuteľnosti sa využívajú na komerčné účely. Nachádzajú sa tam reštaurácie s terasami, z ktorých máte nádherný výhľad na celú túto oblasť. Taktiež sa môžete ubytovať v boutique hoteloch, ktoré sú známe tým, že skĺbili dizajn pôvodnej panamskej kultúry s modernými prvkami. Večer sa vyberte na romantickú prechádzku, jednotlivé budovy sú nádherne osvetlené a všimnete si na nich nové detaily.

 

Bocas del Toro

V prípade, že prichádzate do Panamy kvôli pekným plážam, plávaniu a oddychu v exotickej prírode, vyberte sa do Bocas del Toro, ktoré sa nachádza na ostrove Colon. Užijete si tam karibskú atmosféru s nedotknutými lokalitami a krásnymi výhľadmi. Táto oblasť je vynikajúca aj pre surferov a najmä potápačov. Nachádza sa tam totiž nádherný podmorský svet plný pestrých koralov. Bocas del Toro a jeho okolie je navyše známe nízkymi cenami služieb, takže je ideálne aj pre dovolenkárov s menším rozpočtom. Môžete sa vybrať na výlet aj na ostatné malé ostrovy v okolí, ktoré sú opustené. Tam strávite deň opaľovaním, plávaním a relaxom.

 

Boquete

Atmosféru jednotlivých krajín najlepšie odhalíte v malých mestečkách. Panamskou perlou je v tomto smere Boquete, známy vďaka sopke Baru. V podzemí sa nachádzajú mnohé termálne pramene a niektoré z nich sa využívajú aj na kúpanie. Taktiež je to oblasť, v ktorej sa darí pestovateľom kávy. Počas dovolenky môžete navštíviť jednu z fariem. V okolitých lesoch žije veľké množstvo rôznych druhov vtákov, ktoré tam chodia pozorovať ornitológovia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa