Ladakh: malý Tibet v Indii otvára brány do neba

2012-12-02 14:00:00 |   |    | 

INDIA - Pohľad na himalájsku oblohu v nočnom šate je natoľko inšpirujúci, že môjho domáceho, Tenzina, prosím, aby som dnes mohla spať vonku. Zo strechy je výhľad najkrajší. Stačí jeden matrac, zazipsovať spacák a v tichosti pozorovať nekonečnú oblohu v mesačnom svite. Človek dokonca zabudne aj na to, že teplota sa tu v noci pohybuje len mierne nad nulou.



Na začiatku sa vám zakrúti hlava

Toto malé budhistické kráľovstvo na severe Indie, neďaleko hraníc s Tibetom, leží vo výške viac ako 3 500 metrov. A dostať sa sem nie je vôbec jednoduché.

Letecká doprava je komfortná, pozemná je zase hotovým adrenalínovým zážitkom a funguje len od júna do septembra. V zime sú cesty kvôli bezpečnosti uzavreté. Hovorí sa, že v Ladakhu nájdete najvyšší motorizovaný horský prechod na svete. Priesmyk Khardung La vo výške okolo 5 600 metrov je síce scénický, ale môže spôsobiť zdravotné problémy nejednému skúsenému cestovateľovi. Stúpanie v nadmorskej výške v kombinácii s divokým terénom a ostrými zákrutami na okraji priepastí dajú človeku pekne zabrať.

 

Leh - centrum diania

Leh, hlavné stredisko Ladakhu, je pravdepodobne jedno z turisticky najpriateľskejších miest v Indii. V porovnaní s inými mestami v tejto kontrastnej (ale zároveň magickej krajine), kde sú ulice plné odpadkov, výkalov alebo ľudí pospávajúcich na chodníkoch, sa tu s ničím podobným nestretnete. Ulice sú tu bezpečné, pomerne čisté a jediná vec, ktorá si vyžaduje miernu ostražitosť, sú túlavé psy. Desiatky miestnych reštaurácií s medzinárodnou kuchyňou vám ponúknu dokonca pizzu alebo cestoviny a v obchodoch nájdete veľký výber oblečenia na hory alebo obľúbený tibetský trh s budhistickými suvenírmi.

 

Mesačná krajina a život v zelených oázach

Ladakh sa na prvý pohľad môže zdať ako vyprahnuté miesto bez výraznej vegetácie. Z  veľkej časti ho pokrývajú púšte, hory a skalnaté vrchy, a preto sa niekedy nazýva aj mesačnou krajinou. Na miestach, kde na povrch vyviera voda z roztápajúcich sa ľadovcov, sa kde-tu z diaľky zazelená obývaná oáza.

Niekoľko dní bývam v dedine Likir, v rodine môjho priateľa Tenzina. V okolí je iba zopár domov z piesku a hliny, dva obchody a vysoko na kopci sa týči krásny budhistický chrám s obrovskou sochou zlatého Budhu.

August a september sú mesiacmi zberu úrody. Skupinky žien pracujú na poliach, zbierajú suché klasy jačmeňa a v obrovských zväzkoch ich prenášajú na svojich chrbtoch. Zbierajú sa dokonca aj vysušené kravské výkaly, ktoré poslúžia na prikurovanie počas zimných mesiacov.

 

Čarovné slovíčko “Džuléj” a usmievaví ľudia

Slovo Juley (džuléj) má v ladakhskom jazyku hneď niekoľko významov. Používa sa ako pozdrav na uvítanie, rozlúčku, znamená tiež prosím a ďakujem. Najlepšie je, že zakaždým, keď ho vyslovíte, na tvárach všetkých miestnych obyvateľov vyčarujete krásny a úprimný úsmev.

 

Momo, tsampa a slaný čaj

Tieto jedlá, zväčša pôvodom z Tibetu, nájdete v každej ladakhskej domácnosti. Tsampa je múka z jačmeňa, ktorá sa spolu s mliečnym čajom pripravuje ako raňajková kaša. Momo sú zase podobné slovenským pirohom, plnené nastrúhanou koreňovou zeleninou alebo mäsom. A pri vítaní návštevy, najmä vysoko v horách, sa podáva slaný, mliečny čaj, veľmi špecifickej chuti.

 

Ekologické povedomie

Aj napriek tomu, že ľudia sú tu väčšinou materiálne chudobní, dokážu si aj na obmedzenej ornej pôde ekologicky dopestovať obživu - zeleninu, niektoré druhy ovocia alebo jačmeň. Okrem toho sa tu žije čisto, ekologicky, obyvatelia triedia a recyklujú odpad, kompostujú, vyrábajú prírodné produkty či filtrujú vodu… V niektorých smeroch by mohli íst príkladom dokonca aj západnému svetu.

 

Čo sa v Ladakhu oplatí navštíviť?

Z aktivít je k dispozícii celý rad možností. Počnúc od bicyklovania cez paragliding, rafting (po riekach Indus alebo Zanskar) a tiež veľmi populárne jazdy na motocykloch na okolitých púšťach. Top aktivitou však stále zostáva turistika v Himalájach.

Najvyhľadávanejšími miestami sú údolia Nubra, Spiti, Markha alebo Zanskar. Lákajú aj jazerá  Pangong a Tso-Moriri či budhistické chrámy Thiksey, Likis, Hemis, Lamayuru a mnohé ďalšie. Na návštevu niektorých oblastí však budete potrebovať aj špeciálne povolenie.

 

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa