Cestovanie po Indii – Zlatý chrám v Amritsare

2014-10-27 13:00:19 |   |    | 

Túžite po duševnej obnove tak ako státisíce ba priam milióny ľudí? Na zemi existujú rôzne miesta, kde takýto stav dosiahnete. Medzi jedno z nich patrí aj Zlatý chrám v indickom meste Amritsar. Najposvätnejšie miesto Sikhov privíta aj vás.



 

Posvätné miesto Sikhov

 

India je známa svojou mnohorakou povahou. Medzi miliardou ľudí sa nájdu všetky náboženstvá, kultúry aj sociálne postavenia. K takejto komunite patria aj Sikhovia, ktorí si v meste Amritsar majú svoju najdôležitejšiu svätyňu. Je ňou Harmandir Sahib, teda Zlatý chrám.

Tento chrám je najposvätnejším miestom všetkých Sikhov, ktorí sem denne prúdia. No okrem nich sa tu zbiehajú aj tisícky turistov. Obdivujú prekrásnu architektúru a tiež takmer hmatateľný duchovný pocit.

 

Na návšteve

 

Harmandir Sahib je okrem svojho vzhľadu výnimočný aj prístupom k návštevníkom. Keďže sú si všetci Sikhovia rovní, každý človek má rovnaký nárok na prístup. Stretávajú sa tu muži so ženami, bohatí s chudobnými, veriaci s turistami. Všetko v mene rovnosti.

Návštevníci sú vítaní, no musia akceptovať niekoľko nariadení. V chráme je zakázané piť alkohol, jesť mäso a fajčiť. Kto príde, ten si dá na hlavu šatku a pred dverami nechá topánky a prejde očistným bazénikom, kde si umyje nohy.

 

Krv preliata v chráme

 

S výstavbou sa začalo v roku 1574 a odvtedy sa tu toho udialo ozaj veľa. Striedali sa guruovia aj maharadžovia, ktorí stavbe vždy dodali nový pôvab. Približne v roku 1760 bola stavba vážne poškodená a museli ju obnoviť.

Najposvätenejšie miesto Sikhov má za sebou aj krvavú históriu. V 20. storočí do chrámu vtrhli indickí vojaci. Bojovali so Sikhskými ozbrojenými povstalcami, ktorých na tomto mieste padlo vyše 500. Zneuctenie chrámu nahnevalo Sikhov z celého sveta a následne sa začali nepokoje ústiace až do masakry Sitských veriacich.

 

Najznámejšou časťou chrámu je Hari Mandir, Božský chrám, uprostred umelo vytvoreného jazierka. Pozostáva z dvoch poschodí a rozprestiera sa na malom mramorovom námestí. Postavený je z mramoru a jeho vrchná časť je pokrytá 400 kg zlatých plátov. Mandir je s ostatnými časťami chrámu prepojený Guruovým mostom, ktorý predstavuje cestu posmrtným životom.

 

Pre hladných

 

Ďalším netradičným kúskom celého komplexu je jedáleň Guru-ka-Landar. Podáva sa tu strava pre všetkých prichádzajúcich. Bežne je to na deň približne 20 tisíc ľudí, ale v niektorých dňoch sa tu naje aj 100 tisíc ľudí. Všetci spolu sedia na zemi, aby nevznikali žiadne rozdiely, tak ako to učí sikhská viera.

Zdroj/autor: amritsar.nic.in, sgpc.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa