Tip na výlet v Anglicku: Stonehenge a Bath, dve historické perly

2014-10-25 10:00:00 |   |    | 

Byť na dovolenke v hlavnom meste Anglicka a nezájsť si na výlet niekde mimo Londýna, by bolo hriechom. Táto krajina ponúka nespočetné alternatívy na vytvorenie si rôznych plánov. A jedným z nich môže byť preskúmanie jej dejín. Istotne by ste mali navštíviť Stonehenge, ako najstaršiu tunajšiu pamiatku a Bath, ako odkaz na novšie dejiny, ktoré sú však odeté do veľmi elegantnej a príťažlivej podoby.



 

Aj organizované zájazdy

 

K zorganizovaniu tohto výletu máte niekoľko možností. Tou najvýhodnejšou je prenajať si auto a prejsť sa po týchto miestach v takom tempe, v akom vám to vyhovuje. Potom je tu možnosť tradičnej verejnej dopravy a keďže obe miesta nie sú veľmi veľké, tak sa nemusíte obávať toho, že by ste sa stratili. Treťou alternatívou je zaplatiť si jeden z organizovaných zájazdov, ktoré vás pohodlne zavedú presne na tie miesta, kde chcete ísť a navyše ušetríte čas aj pri dlhom čakaní v rade.

 

Stonehenge stratilo z atmosféry

 

Kamenná stavba, ktorá má stále mnoho tajomstiev. Existujú len dohady, prečo naši predkovia vytvorili túto jedinečnú pamiatku. S veľkou pravdepodobnosťou však šlo o vzácnu svätyňu, ktorej zostrojenie podliehalo prísnym pravidlám. Stonehenge stojí v grófstve Wiltshire na opustenej lúke. Keď zaparkujete na parkovisku, zaobstarajte si najprv lístky v informačnom centre. Od neho potom pravidelne chodí bezplatná kyvadlová doprava, ktorá vás zavedie priamo k Stonehenge. Pripravte sa na to, že i počas slnečných dní tam vládne pomerne veterné počasie. Keď sa už konečne dostanete do blízkosti tejto veľkolepej stavby, zostanete možno trošku sklamaní. Na fotografiách totiž vyzerá podstatne väčšia a mohutnejšia. Navyše kvôli vzácnym machom, ktoré sa nachádzajú na kameňoch, sa k nim už dostanete priamo iba počas každoročného festivalu. Tým, žiaľ, stráca toto miesto mnoho magickej atmosféry. Trebárs v porovnaní s írskym Newgrange, ktoré je tiež bývalou svätyňou a kde sa dostanete priamo do nej, je to trošku sklamaním. Domáci sa preto snažili tento nedostatok vykompenzovať aspoň tým, že presunuli informačné centrum ďaleko od Stonehenge, aby okolo bola iba trávnatá plocha ako v minulosti.

 

Odtiahnete obrovský kameň?

 

Keď sa už dostatočne pokocháte, môžete sa zviezť naspäť k informačnému centru. Ak by ste mali chuť, môžete pokojne absolvovať aj 20 minútovú pešiu prechádzku. Pri centre je inštalovaná imitácia bývalých sídiel. Tie predstavujú domčeky, v akých asi pôvodne žili strojcovia Stonehenge. Zaujímavosťou je obrovský kameň, na ktorom si môžete otestovať, koľko ľudí vašej sily by bolo potrebných na jeho odtiahnutie. V cene lístka je zahrnutá aj prehliadka malého múzea s vykopávkami. Najlepšou časťou je videoprojekcia Stonehenge v rôznom ročnom a časovom období. Odtiaľ pramení aj jeden zaujímavý tip – magické miesto pôsobí krajšie počas zimy, keď má snehovú pokrývku. Súčasťou centra je aj reštauračné zariadenie, kde si môžete oddýchnuť.

 

Kúpele, o ktoré sme skoro prišli

 

A potom už môžete nasadnúť späť do auta. Mestečko Bath je odtiaľto vzdialené okolo hodiny jazdy autom. Keď sa k nemu priblížite, zastavte na chvíľku na úžasnej vyhliadke, z ktorej budete mať mesto ako na dlani. Jeho najcennejším tromfom sú historické rímske kúpele. I vďaka nim bolo toto mestečko roky obľúbeným mestom smotánky. Ako však Rimania odišli, rozhodli sa kúpele zahrabať. Našťastie po rokoch objavili ich základy, ktoré si dnes môžete pozrieť počas prehliadky. Veľmi príjemným faktom je, že pri vstupe dostanete textového sprievodcu, ktorý je k dispozícii aj v slovenčine.

Na poriadnu prehliadku kúpeľov budete potrebovať hodinu a pol. Krásne priestory a mnoho zachovalých kameňov sú na konci vyšperkované obchodom s produktmi z tunajšieho vzácneho prameňa. Nakoniec sa dostanete aj priamo k veľkému historickému bazéniku. Veľkou škodou je, že napriek tomu, že si pri ňom môžete ľubovoľne dlho oddýchnuť, nemôžete sa v ňom osviežiť. Vyzerá však skutočne lákavo.

 

Dom Jane Austenovej a historická katedrála

 

Bath je skutočne nádherné mestečko. Centrum nie je veľké a všade to budete mať blízko. Tunajšia historická atmosféra je úchvatná. Hneď po vyjdení z kúpeľov nájdete kaviareň, kde stále podávajú čaj o piatej podľa tradičných pravidiel. Na dvoch blízkych námestiach počas pekných dní neustále vystupujú umelci, ktorí sa menia v pravidelnom kolobehu, takže je tam vždy rušno a zábava. Hneď pri kúpeľoch sa nachádza nádherná katedrála. Jej vonkajšia architektúra však predčí skromnejšie interiéry. Pri vstupe môžete dať dobrovoľný 2,50 librový príspevok, ak sa chcete pozrieť na strechu a dopriať si jedinečný rozhľad, musíte si pripraviť ďalších 7 libier.

V meste sa nachádza niekoľko múzeí, veľmi zaujímavé je to, ktoré mapuje históriu módy. Milovníci spisovateľky Jane Austenovej by nemali vynechať návštevu múzea, ktoré sídli v dome, v ktorom niekoľko rokov žila. Nachádza sa len do desať minút pešej chôdze od kúpeľov. Prehliadka je hraná pomocou živých hercov, ktorí predstavujú autorkine knižné postavy. A na záver je tu bonus v podobe fotenia v niektorom z historických kostýmov. Prekvapivo, na tomto mieste nemusíte na rozdiel od iných atrakcií platiť za fotenie žiaden poplatok.

Zdroj/autor: stonehenge.co.uk, visitbath.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa