Upaľovanie čarodejnice – Aj to je TIP na víkend

2014-10-24 13:00:00 |   |    | 

Je už takmer koniec októbra a aj týždeň sa už nachýlil k svojmu koncu. O takomto čase vám pravidelne prinášame prehľad tohto víkendových aktivít a ani teraz tomu nebude inak. Na Slovensku sa vždy dá niekam zájsť. Máme úchvatnú prírodu, ale aj mestá, v ktorých sa takmer stále niečo odeje. Kiná, divadlá a opery to je len časť pravidelných spoločenských udalostí. Ale čo špeciálne na vás čaká práve tento víkend?



 

Banská Štiavnica

 

K jeseni patrí aj chladnejšie počasie a vietor. Ten sa využíva na obľúbenú aktivitu. Ide o púšťanie šarkanov, ktoré sa stalo tak všeobecne populárnym, že mestá usporadúvajú spoločné šarkaniády. Túto nedeľu to bude v Banskej Štiavnici na lúke pod Kalváriou. Všetko sa začne o jedenástej a okrem šarkanov vás potešia aj sokoliari, tvorivé dielne a kone z neďalekého ranča.

 

Topoľčany

 

Tu sa zbližša pozriete na performatívne, odevné a vizuálne umenie. Výstavu Game of Doom predstaví Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12. Svoje diela predvedú traja britskí umelci v rámci projektu výmen umeleckých diel. Vernisáž sa bude konať dnes (piatok 24.10.) a atmosféru vám počas prehliadky spríjemní aj dobrá hudba.

 

 

Ružindol

 

V dedinke pri Trnave sa bude tento víkend upaľovať pravá bosorka. V sobotu poobede bude predvedená pred súd, následne odsúdená a samozrejme aj popravená. Pôjde o historické predstavenie, ktoré odohrá zdokumentovaný proces s miestnymi bosorkami. Anna Chlebová a Magda Görögová boli upálené pred vyše 270 rokmi a v sobotu k nim pribudne ďalšia. Bosorky budú obvinené a predvedené pred súd o 15:00 a 17:00, a hodinu potom o 16:00 a 18:00 dôjde k ich odsúdeniu. Vizuálne najzaujímavejšia časť prebehne o 20:00 pri miestnom cintoríne, kde bude bosorka upálená. Z Trnavy bude turistov na toto predstavenie voziť aj kyvadlová doprava.

 

Kežmarok

 

Už dnes prídu na kežmarský hrad strašidlá. Halloweenska noc priláka okrem návštevníkov aj vlkolakov, upírov, bosorky a celkovo všemožnú temnú háveď. Príďte si ich obzrieť.

 

Veľké Trakany

 

V sobotu sa tejto obci sa už štvrtýkrát uskutoční Svätomartinský festival. Ochutnávka husacích lahôdok a mladého vína vás navráti k našim tradíciám. Jarmok a skvelé jedlo totiž vždy patrili k jesenným oslavám.

 

Zdroj:TASR,SITA,SACR

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa