Hirošima – mesto poznačené obrovskou tragédiou

2019-08-22 00:00:01 |   |    | 

Až do čias 2. svetovej vojny to bolo jedno z nenápadných miest na najväčšom japonskom ostrove. Potom prišla obrovská tragédia, ktorá ho natrvalo vryla do pamäte ľudí po celom svete. Obyvatelia Hirošimy by boli radi, keby boli radšej takejto slávy ušetrení. Osud si však nevyberiete a hrdinov z vás robia tie momenty, keď ostatným ukážete, ako sa dokážete popasovať s takýmto ťažkým údelom.



 

Dva útoky, ktoré otriasli svetom

Písal sa šiesty august v roku 1945 a Japonsko sa stále odmietalo podrobiť Postupimskej deklarácii. Americký prezident Harry Truman preto pristúpil k radikálnemu rozhodnutiu. Svojim vojakom nariadil zhodiť prvú z atómových bômb, ktorá dopadla na mesto Hirošima. Pri tomto útoku zomrelo viac ako 150 00 ľudí, pričom väčšina z nich boli civilisti. O tri dni neskôr došlo k ďalšiemu náletu, keď tentoraz zasiahli Nagasaki. Tieto dva útoky natrvalo zmenili tvár ostrova Honšú a poznačili ďalší vývoj oboch miest. Zároveň sa stali synonymom arogancie moci a mementom pre ľudstvo, čo sa môže stať pri neuváženom používaní tak nebezpečných zbraní.

 

Mierové múzeum Hirošima

V roku 1955 otvorili v Hirošime múzeum, ktoré zachytáva detaily tragédie spojenej s atómovým výbuchom. Na výstave sa dozviete podrobné informácie o útoku a uvidíte, aké tragické dôsledky to zanechalo na tunajšom regióne. Súčasťou prehliadky sú ukážky súkromných predmetov nevinných ľudí, ktorí zomreli počas výbuchu bomby. Komplex zároveň slúži ako pamätník tým, ktorí prišli o život v období 2. svetovej vojny. Zaujímavou časťou múzea sú mierové hodiny, ktoré merajú čas od posledných nukleárnych testov, ktoré vykonali niektoré zo svetových mocností. Ročne túto dôležitú pamiatku navštívi milión turistov a povinnou zastávkou je najmä pre žiakov japonských škôl, ktorí nemôžu zabudnúť na túto smutná časť domácich dejín.

 

Hirošimský mierový pamätník

V epicentre výbuchu sa podarilo uchovať len jednu z budov. Tá v minulosti slúžila ako kongresové centrum. Zo stavby zostala iba ruina, z ktorej sa podarilo zachrániť hlavnú časť spolu s kupolou. Kvôli tomu ju premenili na pietny pamätník všetkým obetiam hirošimskej tragédie. Ostatné domy v okolí boli úplne zdemolované a nezostalo z nich nič okrem chabých pozostatkov základov. Ešte horšie dopadli ľudia, ktorí žili v blízkosti epicentra. Väčšina z nich zomrela hneď po ožiarení, ostatní umierali na dôsledky týchto zranení niekoľko dní po výbuchoch.

 

Pamätný mierový park

Treťou dôležitou pamiatkou atómových útokov je Pamätný mierový park, ktorý situovali priamo pri epicentre výbuchu. V tejto časti a nachádza aj múzeum, pamätník v podobe najzachovalejšej budovy a časť, ktorá je venovaná všetkým ľuďom, ktorí zomreli počas výbuchu bomby. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzalo centrum mesta, kde bolo vždy sústredených najviac obyvateľov. I to dokazuje krutosť americkej armády, ktorá jasne šla za cieľom dať Japonsku tvrdú príučku napriek tomu, že tým ohrozili aj nevinných ľudí. V súčasnosti sa v areáli rozprestiera veľký park s pestrými záhradami, ktoré kontrastujú ťažkému osudu tejto hirošimskej štvrte.

 

Hirošimský hrad

Smutnou súčasťou zhodenia atómovej bomby bolo aj zničenie viacerých vzácnych budov. Historické stavby buď úplne zdevastovali, alebo natrvalo poškodili ich statiku. Jedným z mála šťastlivcov bol Hirošimský hrad, ktorý pochádza zo 16. storočia. Ten v päťdesiatych rokoch zrekonštruovali a pomohli ho opäť prebrať k životu. V súčasnosti sa tam nachádza historické múzeum a z vrchného poschodia máte k dispozícii nádhernú vyhliadku na mesto.

 

Svätyňa Itsukushima

Ostrov Miyajima je domovom jedného z najvzácnejších svätostánkov v tejto časti Japonska. Zasvätený je princeznej Ichikishimahime a pochádza z 9. storočia. Pozostáva z niekoľkých budov, ktoré sa rozprestierajú okolo pobrežia. Postavené boli v typickej ázijskej architektúre. Jeho najznámejšou časťou je brána, ktorá je v čase prílivu úplne ponorená do vody a vyzerá magicky. Počas odlivu sa zase môžete prejsť od budov chrámu až priamo k tejto časti. Súčasťou ostrova je aj park, kde chovajú malé jelene. Ten je veľmi obľúbenou atrakciou najmä medzi rodinami s deťmi.

 

Shukkei-en

Japonci sú známi aj ako vynikajúci záhradníci. Ich štýl záhradnej architektúry je veľmi obľúbený po celom svete. V Hirošime nájdete niekoľko parkov, ktoré prezentujú ukážky ich starostlivosti o kvety a dreviny. Najobľúbenejším je Shukkei-en, ktorý sa nachádza v širšom centre. Ten je známy ako celoročne rozkvitnutá záhrada, ktorá počas každého mesiaca prekvapuje zmesou iných pestrých rastlín. Najviac návštevníkov ju vyhľadáva v období od marca do mája, keď sa môžu vyfotiť pri známych čerešniach. Potom sú to kamélie a japonské slivky.

 

Takehara

Niekoľko kilometrov od Hirošimy sa nachádza Takehara, ktorá je najlepšou ukážkou tradičnej japonskej architektúry. Nájdete tam množstvo pôvodných stavieb, ktoré sú ešte stále obývané domácimi obyvateľmi. Dobové domčeky vytvárajú osobitú atmosféru a prinášajú tiež výbornú ukážku vtedajšieho spôsobu života.

V blízkosti tohto pobrežia sa nachádza turisticky vyhľadávaný ostrovček Okunoshima, ktorý je známy ako ostrov králikov. Hneď ako vystúpite na pevnej pôde, obkľúčia vás desiatky týchto milých zvieratiek, ktoré budú počas celého výletu vašimi vernými spoločníkmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: JNTO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa