Čo musíte vidieť na Kube

2012-09-25 16:00:00 |   |    | 

KUBA - Kubu väčšinou vnímame dvojakým spôsobom: ako jednu z posledných krajín na svete, kde ešte vládne socializmus alebo ako turistickú destináciu s nádhernými plážami a čistým morom. No tento ostrov je však oveľa viac - je to miesto plné živej a často neuveriteľnej histórie, s čím súvisí aj veľké množstvo nevšedných pamiatok.



Samozrejme Havana...

Kde inde by sa na našej návšteve Kuby malo začať, ak nie práve v jej hlavnom meste Havane? Je to metropola dýchajúca všetkými farbami sveta a možno ešte niekoľkými ďalšími, ukrýva v sebe krásu a tiež nostalgiu ľudských životov, jednoducho rozhodne má čo ponúknuť človeku, ktorý ju navštívi.

Napokon, v každom prípade ide o najväčšiu metropolu v celom Karibiku. To, čo je na tomto meste zrejme najpríťažlivejšie, sú kontrasty. Kontrasty medzi starým a novým, luxusným a chudobným, moderným a starobylým... Je to veľmi dobre vidieť napríklad na panelákoch postavených za éry Fidela Castra v porovaní s luxusnými vilami v štvrti Miramar.

Na návštevu Havany by ste si mali vyčleniť poriadnu dávku času, pretože je tu naozaj dosť vecí, ktoré sa oplatí vidieť. Námestie Revolúcie, Kapitol, prezidentský palác, Malecon na nábreží, množstvo múzeí a honosnej architektúry koloniálnych čias... Alebo sa len tak stratiť v uličkách a vychutnávať si život skrz usmievavé tváre miestnych obyvateľov a samozrejme spolu s tým ochutnať aj vynikajúci kubánsky rum, cigary či mojito.

 

Hurá na Santiago!

Návšteva Kuby by nebola kompletná bez toho, aby ste videli druhé najväčšie mesto Kuby, Santiago de Cuba. Táto polmiliónová metropola juhovýchodného pobrežia vzdialená necelých 900 kilometrov od Havany bola založená ešte v roku 1514 slávnym španielskym dobyvateľom Diegom Velázquezom de Cuellar, z čoho vyplýva, že ide vlastne o najstaršie mesto Kuby.

Z toho sa dá zasa logicky usúdiť, že aj historické centrum Santiaga bude v sebe ukrývať mnohé architektonické skvosty, medzi ktoré bezpochyby patrí pevnosť San Pedro de la Roca, katadrála Casa de Diego Velázquez, miestny prístav alebo bývalé kasárne Moncada, na ktoré v roku 1953 so svojimi spolubojovníkmi zaútočil Fidel Castro.

 

V Camagüey

Prenesme sa teraz do centrálnej časti Kuby, do srdca provincie Camagüey, kde nájdeme mesto s rovnakým názvom. Čím môže byť pre turistov zaujímavé? Nuž napríklad starobylým námestím Plaza San Juan de Dios, ktoré sa vyznačuje množstvom farebných budov z osemnásteho storočia a krásnym žltým kostolom. Toto námestie však ani zďaleka nie je jediné, pretože sa ich okrem neho v Camagüey nachádza ďalších osem. Na nich nájdeme množstvo starých kostolov, ktoré však väčšinou nie sú zrekonštruované, ba bohužiaľ môžeme skonštatovať, že sa rozpadajú. O tom, že návšteva tohto mesta skutočne stojí za to, svedčí aj fakt, že v roku 2008 bolo zapísané do Zoznamu svetového dedičtsva UNESCO.

 

Kubánske mesto parkov

Týmto titulom sa môže pýšiť kubánske mesto Holguín, ktoré sa nachádza vo východnej časti ostrova a je hlavným mestom rovnomennej provincie. Zaslúžilo si ho vďaka pomerne slušnému množstvu menších mestských parkov, ktoré skvele dopĺňajú galérie a múzeá, medzi ktorými sú azda najzaujímavejšie múzeum vedy alebo múzeum histórie. A ak by ste chceli vidieť celé mesto ako na dlani, rozhodne vám odporúčame návštevu kopca Loma de le Cruz, ktoré vás okrem dokonalého výhľadu zaujme aj veľkým krížom tróniacim nad mestom.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa