Santiago de Cuba - mesto, kde začala revolúcia

2012-02-24 11:10:00 |   |    | 

KUBA - Pokiaľ sa niekedy dostanete na Kubu, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť návštevu druhého najväčšieho mesta tejto ostrovnej krajiny, Santiaga de Cuba. Snúbi sa v ňom totiž veľkoleposť architektúry niekdajších kolonizátorov, krása okolitej prírody, ale aj revolučné udalosti z nedávnej minulosti.



Nie najväčšie, ale zato najstaršie

Santiago de Cuba, ktoré je vzdialené necelých 900 kilometrov od Havany, je síce podstatne menším mestom, než táto metropola, ale v istom meradle ho poľahky tromfne: je totiž najstarším mestom na ostrove. Založil ho ešte v roku 1514 slávny španielsky dobyvateľ Diego Velázquez de Cuéllar.

V čase svojho vzniku bolo Santiago dokonca hlavným mestom celého ostrova, no z tejto pocty sa netešilo dlho, pretože už v druhej polovici 16. storočia o ňu prišlo. Svoju hrdosť si však uchovalo doteraz a už tradične sa toto mesto považuje za najväčšieho rivala havanskej metropoly.

 

Mesto presiaknuté revolúciou

Hoci je prakticky celá Kuba pod vplyvom revolúcie Fidela Castra, Santiago de Cuba je v tomto ohľade niečím výnimočným. Bez preháňania totiž môžeme povedať, že jeho revolúcia za účelom vyhnania diktátora Fulgencia Batistu a oslobodenia sa spod vplyvu Spojených štátov amerických začala práve v tomto meste.

Stalo sa tak 26. júla 1953 útokom 135 povstalcov pod vedením právnika Fidela Castra na kasárne Moncada, kde sa nachádzali vládni vojaci. Je síce pravda, že útok sa z vojenského hľadiska nepodaril a prakticky celé revolučné hnutie bolo na istý čas rozprášené, ale ideologicky mal obrovský význam. Veď nakoniec aj neskoršie politické hnutie Fidela Castra nieslo názov podľa dátumu útoku na kasárne, čiže „Hnutie 26. júla“.

Po útoku povstalci, ktorí prežili, utiekli do hôr východne od Santiaga. Išlo o legendárne pohorie Sierra Maestre, ktoré sa o nejaký čas stalo najvýznamnejšou baštou „fidelovcov“. Okrem toho ide o nádherné hory, na ktoré stále stojí za to sa pozrieť osobne, aj keď v nich už dnes žiadneho revolucionára nenájdete.

 

Oplatí sa vidieť všetko

Je to tak, pretože lepšia odpoveď na otázku, čo sa ešte v Santiagu de Cuba oplatí navštíviť, jednoducho nejestvuje. Ale aby sme predsa len boli o niečo konkrétnejší, bol by hriech obísť napríklad také starobylé námestie Parque de Cespédés. Je to totiž skutočné srdce tejto kubánskej metropoly, kde vás očarí tradičná ostrovná hudba alebo štýlové kaviarne.

Návštevníkom však vie najviac počariť výhľad a ten najlepší nájdete v pevnosti Balcon de Velasuéz, odkiaľ sa vám naskytne výhľad na celé mesto, čo môže byť nesmierne romantické najmä pri západe slnka. Milovníkom architektúry odporúčame návštevu katedrály Casa de Diego Velázquez a tým, ktorý sa chcú dozvedieť niečo viac z miestnej histórie, zasa Museo Emilio Bacardí.

A aby sme nezabudli na dobrý nákup, veď čo by to bolo za dovolenku bez suvenírov, tak sa oplatí prejsť po ulici Calle Heredia, kde na turistov „číha“ mnoho pouličných predavačov rôznych potrebných, ale hlavne nepotrebných vecí. Nuž, jednoducho nádhera...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Alex Cano, Peter Glogg

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa