To najlepšie z Nového Zélandu

2013-05-05 10:00:00 |   |    | 

Jedna krajina - tisíc tvárí. Na Novom Zélande si budete pripadať ako v miniatúre zemegule - ráno sa môžete opaľovať na romantických plážach, popoludní pátrať v dažďovom pralese a večer lyžovať na ľadovci. Pokiaľ budete mať dosť síl, celú noc môžete ležať v horúcej rieke alebo pozorovať tučniaky. Nový Zéland je ako výhodné balenie - len namiesto „2 v 1“ je to „všetko v 1“.



Keď na Novom Zélande vystúpite na najvyššiu horu Mt. Cook, merajúcu 3 755 metrov, naskytne sa vám nielen nádherný pohľad na okolitý národný park na náhornej plošine. Uvidíte tiež smaragdové jazero Tekapo, štíty hôr, ľadovce, fjordy a s najväčším nadhľadom, aký možno na Zélande dosiahnuť, pochopíte, že táto krajina má proste všetko. Toto je výber tých najzaujímavejších vecí, pre ktoré by ste inak museli precestovať celý svet.

 

Zéland ako Alpy: Šialene rýchly ľadovec Franz Jozef

Ak by ste boli Rakúšanom, písal by sa rok 1863 a vy by ste práve objavili novozélandský ľadovec, tiež by vám možno jeho tvar pripomínal fúzy vášho milovaného monarchu. Presne to sa totiž stalo Juliovi von Haastovi. Fúzaté tvarovanie ale zďaleka nie je to, čo z tohto kusu ľadu robí svetový unikát. Ľadovce Fox a Franz Jozef sú totiž zo všetkých ľadovcov najbližšie k moru - stekajú až do výšky 300 metrov nad morom. Navyše sa pohybujú desaťkrát rýchlejšie.

Ako návštevník Zélandu možno ich ukrutnú rýchlosť ani nezaznamenáte, rozhodne ale podniknite buď pešiu túru alebo rovno let vrtuľníkom nad úchvatným bielym monštrom. Skombinovať tieto dve aktivity môžete v takzvanom heli-hiking. Podobné je to i s heli-skiing - vrtuľník vás povozí nad ľadovcom a vy ho potom zlyžujete.

 

Zéland ako Nórsko: Po vode ku krásnym fjordom

Po hladine mora alebo riek je možné poznať skoro celý Zéland. Vybrať si môžete romantickú cestu kajakom alebo si požičať kanoe a preplávať národným parkom Abel Tasman na severe Južného ostrova. Uchvátia vás jeho nádherné pláže zelených skalísk, ktoré tu vystupujú z vody ako smaragdy. Najviac návštevníkov lákajú Marlborough Sounds, 4 000 km² malebných prielivov, zálivov, ostrovčekov a výbežkov v tmavo modrom mori.

Juh Južného ostrova môžete tiež obdivovať z lode - fjordy a jazerá národného parku Fiorland sú na to ako stvorené. Prudké svahy hôr sa týčia kolmo nad vodnou hladinou a zelený prales pretkaný množstvom riek a vodopádov vám pripomenie Nórsko. Tu môžete ale ešte k tomu pozorovať delfíny, tulene alebo tučniaky. Ak vám kanoing pripadá málo akčný, určite vyskúšajte black water rafting - zjazd riek cez kvapľové jaskyne.

 

Zéland ako Island: Horúci kúpeľ v krajine gejzírov

Geotermálna aktivita Zélandu je dôvodom, prečo sa môžete trebárs vykúpať v horúcej rieke alebo plávať na Hot Water Beach v mori ohrievanom horúcimi podzemnými prameňmi. Najznámejší je ale národný park Rotorua, plný gejzírov, lávových polí, horúcich jazierok s hustou parou okolo a bahenných sopiek. Vďaka tomu, že tu zvnútra zeme „vyvierajú“ najrôznejšie minerály a látky, je celá krajina nádherne farebná.

Horúci kúpeľ v niektorom z termálnych bazénov je príjemný nielen v zime. Pomerne veľký počet teplých prameňov je navyše voľne prístupný, takže za ohriatie nemusíte platiť. Horúce pramene ale nie sú všetko, čo má na svedomí seizmická činnosť. Môžete sa vrtuľníkom vydať nad kráter sopky Tarawera alebo nad skupinu sopiek národného parku Tongario.

 

Zéland ako Karibik: najkrajšie opustené pláže

Majestátne pohorie a horúce pramene sú pomerne známymi atribútmi Zélandu. Nie každý ale vie, že zélandské pobrežia ukrývajú jedny z najkrajších pláží sveta. Ich pôvab spočíva hlavne v divokosti a nízkom počte ľudí, ktorí na ne chodia. Medzi plážové klenoty Zélandu patrí napríklad Cathedral Beach, okolo ktorej čnejú vysoké skaly ako katedrála, alebo pláže schované v tropickej vegetácii oblasti Coromandel.

 

Zéland ako Amazónia: prales s najstaršími stromami

Aby toho nebolo málo, Nový Zéland „vlastní“ i dažďové pralesy a tiež jedinečný národný park Waipoua Kauri Forest. V ňom rastú damarovníky austrálske, stromy, ktoré dosahujú obrovské rozmery a úctyhodný vek. Najstarší strom v pralese Kauri má 2 100 rokov a jeho kmeň má v priemere 4,5 metra. Vysoký je 51 metrov. Má dokonca svoje meno, volá sa Tane Mahuta, čo znamená Pán lesa.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd na Nový Zéland a do okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Nový Zéland:

 

  • Nový Zéland od severu na juh: Príroda tejto krajiny je nesmierne pestrá. Divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec. Hory a ľadovce či azúrové jazerá.
  • Austrália a Nový Zéland: Nesmierne obľúbený zájazd kombinujúci návštevu kozmopolitných miest Austrálie a prírodných zázrakov Severného ostrova Nového Zélandu.
  • Najlepšie z Austrálie a Oceánie: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užite si pohodu na belostných plážach Fidži.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa