To najlepšie z metropoly Západnej Austrálie: TOP 10 atrakcií v Perthe

2020-09-11 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto západnej časti Austrálie je akoby v izolácii od zvyšku ostrova. Všetky ostatné veľké mestá sú od Perthu vzdialené stovky kilometrov, vďaka čomu si vytvorilo svoj vlastný svojský imidž. Cestovatelia dokonca kvôli nemu neváhajú pretrpieť aj niekoľkohodinovú cestu naprieč krajinou alebo absolvovať ďalší let, len aby na vlastnej koži zažili jeho atmosféru.



 

1. Kráľovský park s botanickou záhradou

Najobľúbenejšou atrakciou v Perthe, na ktorej sa zhodnú dovolenkári spolu domácimi, je nepochybne Kráľovský park s jeho botanickou záhradou. Ten sa rozprestiera na ploche tisíc akrov a jeho väčšinu pokrýva prirodzený stromový porast, ktorý má navodiť atmosféru neporušenej prírody. Odtiaľ sa už dostanete do upravovanej časti s nádhernými záhonmi, ktorá ukazuje pestrosť tohto regiónu.

 

2. Rieka Swan

Dovolenkári v Perthe sa môžu tešiť nielen na príjemný oceán, ale i na rieku Swan, pri ktorej domáci organizujú pikniky, grilovačky, majú tam viacero obľúbených podnikov a nemožno zabudnúť ani na množstvo vodných aktivít. Turisti obľubujú plavby, ktoré im ukážu najväčšie krásy tohto mesta. Po rieke sa môžete dostať až priamo do údolia, kde už na vás čakajú vinice a nádherná príroda.

 

3. Most Matagarup

Swan so sebou prináša ďalšiu turistickú atrakciu. Oba jej brehy spája známy most Matagarup, ktorý je poctou modernému umeniu. Jeho zvlnená železná konštrukcia je natretá bielou a čiernou farbou, symbolizujúcou dve labute. Tie poukazujú na to, že je dôležité vzájomne sa rešpektovať a prejavovať úctu aj voči tým, ktorí sú iní ako vy alebo majú opačný názor. Most je určený pre chodcov a ponúka nádherné vyhliadky na mesto a okolie. Vo večerných hodinách je osvetlený.

 

4. Údolie rieky Swan s vinicami

Okolie Perthu je známe vďaka dlhoročnej vinárskej tradícii. Údolie rieky Swan ponúka vynikajúce podmienky najmä na pestovanie bieleho viniča. Táto oblasť je veľmi dobre známa aj z gurmánskeho hľadiska. Či si chcete pochutnať na morských špecialitách, alebo vyskúšať niečo z tradičnej austrálskej kuchyne, určite si tam prídete na svoje. Navyše sa môžete tešiť na úžasnú atmosféru podvečerných hodov vo viniciach so zapadajúcim slnkom.

 

5. Zvonica

Pripravte sa na to, že v Perthe vyzerá mnoho vecí úplne inak, ako ste na to zvyknutí. Štýlovejšie a nápaditejšie verzie tradičných pamiatok sú ďalším z dôvodov, prečo sa vybrať do týchto končín Austrálie. Jedným z nich je zvonica, ktorú dokončili v roku 2000. Nádherná moderná stavba v sebe ukrýva jedno tajomstvo. I keď je exteriér moderný, samotné zvony pochádzajú zo 14. storočia a do Austrálie ich preniesli z Anglicka, kde pôvodne boli v kaplnke Buckinghamského paláca. Súčasťou zvonice je malá výstava o histórii zvonárstva a na jej vrchu vás čaká nádherná vyhliadka na mesto.

 

6. Väznica Fremantle

Komplex väznice Fremantle otvorili v roku 1855 a svojmu účelu slúžila až do roku 1991. V tomto období tam držali najhorších zločincov, ktorí boli odsúdení napríklad za vraždy alebo viacnásobné krádeže. V celách vládol veľmi prísny režim, preto sa všetci väznice veľmi báli. Po jej zatvorení sa ju rozhodli využiť na turistické účely. Z časti priestorov urobili interaktívne múzeum, umiestnili tam aj kaviareň a najzaujímavejší je hostel, v ktorom bývate priamo v pôvodných celách bývalého ženského krídla. Odvážnym turistom dokonca ponúkajú večerné strašidelné prehliadky.

 

7. Mincovňa

Západná časť Austrálie má tiež najvýznamnejšiu mincovňu v krajine. Tá sa nachádza priamo v Perthe a bola založená v 19. storočí ako pobočka londýnskej kráľovskej mincovne. V tomto regióne sa kedysi nachádzali viaceré bane, v ktorých sa ťažilo zlato. To sa potom priamo spracovalo v tomto závode. Momentálne je časť areálu určená na výrobu a v tej druhej sa nachádza veľmi obľúbené interaktívne múzeum, v ktorom sa dozviete informácie o spracovaní vzácnych kovov a razení mincí.

 

8. Katedrála Panny Márie

V centre Perthu sa nachádza mestská katolícka katedrála, ktorá bola postavená v troch hlavných fázach. Prvá z nich sa skončila v roku 1865, posledná veľká rekonštrukcia prebehla medzi rokmi 2006 a 2009. V tomto čase sa podarilo vylepšiť interiér kostola, ktorému dominujú vysoké vitrážové okná, vďaka ktorým hrá katedrála rôznymi odtieňmi farieb. Každý utorok tam organizujú prehliadku pre limitovaný počet návštevníkov.

 

9. Pláž Cottesloe

Dovolenka v Perthe sa nezaobíde bez toho, aby ste si aspoň na chvíľku oddýchli na pláži.

Tou najikonickejšou je nepochybne Cottesloe, na ktorej sa ocitnete akoby uprostred exotického ostrova. Jemný piesok v kombinácii s čistou vodou vôbec nepripomína mestskú pláž. Priamo pri nej sa nachádza ikonická kaviareň, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie podniky v meste.

 

10. Ostrov Rottnest

Keď sa vám zachce radšej trochu oddychu, môžete zájsť na denný výlet na blízky ostrov Rottnest. Ten je vzdialený od Perthu hodinu plavby a jazdia tam pravidelné lodné linky. Veľká časť jeho územia je neobývaná a pripomína malý raj. Nádherná tyrkysová voda, pláž s jemným pieskom a pokojná atmosféra je presne to, čo hľadáte na takejto dovolenke. Pri jednej z pláží nájdete malý rezort na ubytovanie, ktorý ponúka nocľah v luxusných chatkách. Z tohto miesta vraj máte tú najlepšiu možnosť na pozorovanie hviezd.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa