Ostrov Goli otok - po stopách chorvátskych galejníkov

2012-05-07 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Ostrov pustejší a suchší ako nekonečná púšť, ktorý bol núteným „domovom“ tisícok odporcov Titovho režimu. Holý skalnatý výbežok uprostred mora v Juhoslávii vzbudzoval rešpekt svojím vzhľadom i názvom. Po rokoch sa naň opäť vracajú ľudia, aby si pripomenuli hrôzy, ktoré si tu vytrpeli nepriatelia režimu.



Iba päť štvorcových kilometrov veľký ostrovček medzi ostrovom Rab a pevninou kedysi slúžil rabským gazdom, ktorí tu bezpečne nechávali pásť svoje stáda. Po roku 1949 však ovce nahradili ľudia, keď tu vznikol prvý väzenský tábor.

Josip Broz Tito najskôr nechal na Goli otok deportovať svojich niekdajších partizánskych spolubojovníkov, ktorí prejavili rozdielne názory. Potom k nim pridal i politických súperov, komunistov a neskôr aj kriminálnych zločincov.

V preklade Holý ostrov sa so svojimi obyvateľmi nijako nemaznal. Pustá skala s iba minimom porastu a bez prístupu k pitnej vode slúžila ako najhoršia väzenská tortúra aj bez toho, aby sa dozorcovia akokoľvek snažili. Napriek tomu tisíckam svojich zriadencov strpčovali život, aby verejnosti dokázali jej bezmocnosť nad režimom.

Väzni na ostrove Goli otok dostávali v pekelných horúčavách chorvátskeho podnebia absurdné úlohy. Museli bezcieľne prenášať kopy skál, budovať baraky pre dozorcov i cely pre ďalších väzňov, celý deň pracovali na rozpálenom skalnatom ostrove bez jediného tienistého miesta, mali žalostne málo pitnej vody a po večeroch boli nútení sledovať propagandistické filmy. Roky nevideli svoje rodiny, nemohli ich nijako kontaktovať a tisíce sa ich nedožilo návratu domov.

Keď sa začiatkom 80. rokov verejnosť z knihy slovinského spisovateľa Branka Hofmana Noc do jutro dozvedela o zverstvách chorvátskeho gulagu, médiá vo svete začali zapĺňať príbehy bývalých väzňov. Vzniklo niekoľko dokumentov a niekdajší galejníci a ich pozostalí sa každoročne stretajú na ostrove Goli otok, aby si pripomenuli všetkých, ktorí museli v týchto neľudských podmienkach existovať.

Počas letnej sezóny námorníci z ostrovov Rab a Krk ponúkajú jednodňové výlety na Goli otok, hoci nepatrí medzi oficiálne turistické destinácie. Na ostrove môžete stráviť celý deň, prejsť sa po stopách bývalých väzňov a skúmať juhoslovanskú históriu.

Ak vás nebudú znepokojovať strážne veže a delostrelecké hniezda, ktoré sa vypínajú na kopcoch, môžete sa okúpať aj v niektorej z nedotknutých zátok ostrova. Prípadne si kúpte lístok na miestny expres, ktorý vás prevezie hlavnými monumentmi ostrova. Zásobte sa však dostatočným množstvom pitnej vody, keďže tá sa na ostrove nenachádza a ceny v miestnom bufete sú poriadne premrštené.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor, goli-otok.hr

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa