Čarovné maríny na chorvátskom Jadrane

2012-04-27 11:10:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Rozhodujete sa, ako stráviť tohtoročnú dovolenku? Čo tak požičať plachetnicu a vyraziť spoznávať jednu z najkrajších jachtárskych destinácií v Európe - Chorvátsko?



Čoraz viac Slovákov trávi dovolenku v Chorvátsku na mori. Jadranské more poskytuje jachtárom jednu z najkrajších scenérií doplnenú kryštáľovo čistým morom, výborným jedlom a vynikajúcou infraštruktúrou pre plachtenie.

Ak sa rozhodnete tráviť dovolenku s loďou na Jadrane, je rozhodne najlepšou voľbou prvá polovica júna pred začiatkom hlavnej sezóny alebo obdobie po sezóne (september). Hlavná sezóna okrem horúčav tiež prináša aj preplnené maríny (najmä na menších ostrovoch), obsadené krásne zátoky na voľné kotvenie a samozrejme aj vyššie ceny.

Ak sa rozhodnete tráviť večer po celodennej plavbe v kľudnom menšom prístave, v tomto článku prinášame tipy na zopár tichých marín na Jadrane mimo zhonu veľkých letovísk a miest.

Pri plavbe okolo ostrovov Kornati určite nevynechajte ostrov Žut s prekrásnou pred vetrom chránenou zátokou s krásne upraveným prostredím. Ostrov je najväčší neobývaný ostrov v Chorvátsku, kde nájdete len marínu a tri reštaurácie.

Odporúčame navštíviť jednu z najlepších reštaurácií na kornatských ostrovoch - Restoran Fešta, kde nájdete excelentnú kuchyňu so zameraním na rybie špeciality. Zaujímavosťou je používanie výhradne domácich surovín (olivový olej, mäso i syr). Za ostatné dva roky reštaurácia vybudovala aj vlastné mólo, kde môžete stráviť noc.

Ďalšou príjemnou zastávkou je ostrov Ilovik a mesto rovnakého mena. Mestečko sa nachádza v prielive ostrova a na ukotvenie slúži mestské mólo. Ak chcete mať isté miesto, príďte radšej o niečo skôr, inak na vás zostane len miesto pri bójach. Nájdete tu nádherné uličky plné kvetov, ako aj malú mestskú pláž, kde môžete ovlažiť vaše slnkom a vetrom ošľahané telá.

Dokonalý únik do prírody ponúka marína Palmižana na ostrove Hvar v krásnom zálive, ktorý lemuje príjemný les. Neďaleko maríny sa nachádza ďalší skvost jadranských ostrovov - nádherná botanická záhrada vo vlastníctve rodiny Meneghello, ktorá vás prekvapí desiatkami druhov kvetov, rastlín a kaktusov v magickom prostredí ostrova.

Ak máte chuť ochutnať krásy národného parku Krka, môžete prejsť okolo Šibeniku niekoľko kilometrov do vnútrozemia cez Prokljansko jezero až k mestečku Skradin. Je tu príjemná marína s výbornou polohou ako východzí bod pre návštevu vodopádov v národnom parku, kam vás priamo z prístavu dovezie loď. Pri pristávaní sa usmievajte a môžete si zakúpiť pohľadnicu s vaším námorným tímom od miestneho fotografa.

Takže krásne počasie, dobrý vietor do plachiet a ... nezabudnite na prípitok s Neptúnom, ktorý bude nad vašou plavbou držať ochrannú ruku.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: autor, wikipedia, Ilovik, Zut

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa