Fátima, portugalská méta pútnikov

2012-12-26 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - O tom, že Portugalsko je jedna z najkresťanskejších krajín Európy, svedčia nielen množstvá kostolov a náboženských sviatkov, ale aj zaujímavé udalosti, ktoré sa začiatkom 20. storočia odohrali v blízkosti dnes rušného mestečka Fátima.



Tajomné zjavenia

Až do roku 1917 bola Fátima nenápadná dedinka uprostred pohoria Serra de Aire v strednej časti Portugalska, ale 13. mája sa všetko zmenilo. Vtedy sa totiž trom malým pastierikom Lucii, Františkovi a Hyacinte prvýkrát zjavila Panna Mária, ktorá im počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov vyzradila tri zvláštne tajomstvá. Hovorili o ukončení 1. svetovej vojny, o zmene komunistického režimu v Rusku a tiež o atentáte na pápeža Jána Pavla II. Podľa zápiskov Lucie, ktorá sa ako karmelitánska mníška dožila vysokého veku, sa v deň záverečného zjavenia, 13. októbra, dostavilo na miesto niekoľko tisíc veriacich a uvideli „rotujúce slnko“, ktorého lúče dokázali vyliečiť prítomných chorých.

 

Cieľ pútnikov

A tak sa Fátima postupne stala tým, čím je dnes. Najnavštevovanejším pútnickým miestom krajiny a jedným z najvýznamnejších v Európe. Denne tam mieria tisícky veriacich, mnohí absolvujú cestu pešo, oblečení v reflexných vestách kráčajú po krajniciach ciest, iní prejdú záverečnú etapu, cez hlavné námestie pred bazilikou, kolenačky. Cieľom ich putovania je chrám, v ktorom stojí soška Panny Márie z Fátimy. V korunke má uloženú guľku, čo zranila Jána Pavla II. počas atentátu v roku 1981. Neďaleko od bielo-modrej sošky vidno tri sarkofágy a v nich ukryté telesné ostatky takmer svätých pastierikov. Chýba im len málo, aby ich pápež za nich vyhlásil.

Bazilika Panny Márie z Fátimy bola dokončená v roku 1997 a nachádza sa na jednej strane námestia, ktoré je dvojnásobne väčšie ako rímske Námestie sv. Petra. Z druhej strany ho zdobí moderný kostol Svätej trojice a zboku Kaplnka zjavení. Pravdepodobne stojí na mieste, kde sa odohralo jedno z hlavných zjavení Panny Márie a denne sa tam konajú bohoslužby v rôznych svetových jazykoch. Slovenčina nie je výnimkou. Svedčí o tom aj ponuka prospektov v neďalekej turistickej kancelárii. Len občas sa stane, že dostanete do rúk slovinskú verziu.

 

Nehorľavý portugalský strom

Ešte pred vstupom do centra Fátimy, prípadne po jeho prehliadke, stojí za zastávku miesto Aljustrel, ktoré je dnes súčasťou mestečka, ale začiatkom 20. storočia išlo o samostatnú osadu. Tu žili tri deti - súrodenci František a Hyacinta, ako aj ich sesternica Lucia. Domy oboch rodín sú dnes prístupné návštevníkom z rôznych kútov sveta. Zaujímavejší, aj vďaka väčšej rozlohe, je dom Luciinej rodiny, patrí k nemu niekoľko hospodárskych budov, záhrada a v nej prekvapenie: korkový dub.

V Portugalsku je síce týchto, pre nás exotických stromov, neúrekom, ale v oblasti Fátimy ich je pomenej. Krajina je najväčším svetovým producentom korku. Korková kôra sa zberá každých deväť rokov po tom, ako strom dovŕši 25 rokov. Vyrábajú sa z neho nielen zátky na fľaše plné portského, ale tiež opasky, pohľadnice, papuče alebo peňaženky. Vedeli ste, že korkový dáždnik by vás ochránil pred ohňom rovnako dobre ako pred dažďom?

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa