Takúto jaskyňu len tak neuvidíte: Podzemná krása, ktorá berie dych

2016-05-07 08:00:00 |   |    | 

Väčšina jaskýň sa na seba podobá a pokiaľ ste ich už navštívili veľa, časom vás začnú nudiť. Popri tradičných ukážkach podzemnej sily prírody sa však nájdu aj také, ktoré niečím vynikajú a presvedčia vás, aby ste dali týmto atrakciám ďalšiu šancu. Jednou z nich je jaskyňa, nachádzajúca sa vo francúzskom mestečku St. Marcel D´Ardéche. A čím je tak výnimočná? Podzemnými jazierkami, ktoré sú takmer identickou kópiou tureckého Pamukkale.



 

Objavená lovcami

Jaskyňu po prvýkrát objavili už v 19. storočí. V roku 1836 tadiaľ prechádzali lovci, ktorí sa potrebovali rýchlo ukryť. Znenazdajky sa pred nimi objavil otvor do jaskyne, ktorú sa rozhodli preskúmať. Takto postupne objavili až 57 kilometrov rôznych chodníčkov a ťažko prístupných cestičiek, ktoré sú prepletené cez celé územie jaskyne. O pár desiatok rokov neskôr sa rozhodli priestory sprístupniť aj ostatným ľuďom. Kvôli horšiemu terénu však pre verejnosť otvorili len úsek menší ako jeden kilometer.

 

Vyschnutá rieka zanechala krásne spomienky

Podľa prieskumov v minulosti pretekala celým podzemím rieka, ktorá potom vyvierala i na povrch. Časom sa však jej koryto úplne vysušilo a zostalo už iba pár malých jazierok. Tie sú pri sebe kaskádovito umiestnené a malé bazéniky sú navyše neustále naplnené vodou. Na prvý pohľad sa úplne podobajú na Pamukkale, ktoré nájdete v Turecku. Rozdiel je nielen v zložení vody, ale aj vo fakte, že sa vo francúzskom podzemí nemôžete okúpať. V jaskyni sú jazierka krásne farebne nasvietené, čím dodávajú jednotlivým miestnostiam na dramatickosti a krásnej atmosfére. Práve vďaka nim sa jaskyňa St. Marcel D`Ardéche objavuje v rebríčkoch najkrajších jaskýň sveta.

 

Odkazy od bývalých obyvateľov

I keď sú jazierka vizuálne cennou atrakciou tohto podzemia, z historického hľadiska tam nájdete podstatne cennejšie zaujímavosti. Na stenách sa nachádzajú maľby z pravekého obdobia, ktoré tam zanechali pôvodní jaskynní obyvatelia. Väčšinou ide o výjavy z lovu a informácie, ktoré si takýmto spôsobom uchovávali pre ďalšie generácie. Kresby sú prístupné iba v malom úseku, napriek tomu majú veľkú hodnotu.

 

Veľká sieň s bohatým zdobením

Z typicky jaskynných výjavov je obľúbená časť v okolí veľkého schodiska. Ide o vysokú sieň, ktorá je zdobená niekoľko metrov vysokými stalaktitmi a stalagmitmi. Časť výzdoby vznikla eróziou okolitých kopcov. Vďaka tomu sa jaskyňa môže pochváliť viacerými unikátnymi časťami, ktoré ju pasujú do úlohy najvýznamnejšej prírodnej atrakcie tohto druhu vo Francúzsku. Ak patríte medzi jaskyniarov, na súkromných prehliadkach je možné prebádať tiež tie časti, ktoré nie sú verejnosti bežne prístupné. Ktovie, možno práve vy tak objavíte ďalšiu časť podzemného komplexu.

 

Mestečko s malým hradom

V blízkosti jaskyne sa nachádza aj mesto St. Marcel D`Ardéche, ktoré spĺňa všetky parametre krásneho francúzskeho vidieka. Turistom ponúka najmä skvelú prehliadku architektúry, ktorej vrcholom je tunajší hrad v súkromnom vlastníctve. Obľúbené sú najmä typické malé kaviarničky, ktoré nemôžu chýbať ani na vidieku.

 

Kaňon Ardéche

Jaskyňa je súčasťou kaňonu Ardéche, ktorým preteká rovnomenná rieka. Jej brehy lemujú z jednej strany vysoké vápencové skaly, z druhej sa nachádza väčšinou lesný porast, ktorý ponúka ďalšiu z možností vašej dovolenky. V regióne sa nachádza viacero turistických trás a pokiaľ patríte medzi milovníkov adrenalínu, vyskúšajte si tiež splav rieky.

 

Megalitické hrobky

Od vchodu jaskyne vedie špeciálny náučný chodník, ktorý vás zavedie na cestu dejinami. Má takmer tri kilometre a okrem nádhernej prírody sa môžete tešiť na viaceré megalitické hrobky, ktoré sú v niektorých častiach vyššie ako človek. Na recepcii jaskyne si môžete zapožičať za poplatok GPS, ktoré vás prevedie touto trasou a umožní vám tak užiť si toto skúmanie ako zaujímavú expedíciu.

 

Región bohatý na zámky a iné atrakcie

Jednou z nesporných výhod jaskyne St. Marcel D`Ardéche je i región, v ktorom sa rozprestiera. V blízkosti sa nachádza niekoľko stredovekých mostov a mestečiek. Do hodiny cesty môžete navštíviť aj mnoho historicky cenných budov a najmä zámkov, ktoré sú v prevažnej miere prístupné. Časť z nich je premenená na príjemné malé penzióny. V okolí prevláda vo viacerých reštauračných zariadeniach provensálsky štýl, vďaka čomu sa tešia veľkej turistickej obľube. Nezabudnite navštíviť ani slávny Avignon, ktorý je vzdialený len 60 kilometrov. Ak by ste mali chuť zájsť si k moru a ochutnať kúsok luxusu, Nice a Monako sa nachádzajú do troch hodín cesty autom.

 

TIPY & TRIKY

VSTUPNÉ

Prehliadka trvá približne hodinu a vstupné je 10,- € / dospelí a 7,- € / deti od 6 rokov. Teplota v jaskyni je celoročne asi 14 stupňov.

 

DOPRAVA

St. Marcel D´Ardéche sa nachádza na juhu Francúzska, asi 1500 kilometrov od Bratislavy. Cesta autom vám bude trvať asi 14 hodín, preto si radšej niekde naplánujete prestávku. Odporúčaná trasa vedie cez Rakúsko a Švajčiarko, diaľnicu E15 treba opustiť pri Bollene, odkiaľ chýba do cieľa už len 25 kilometrov.

Napriek dlhšiemu trvaniu je toto tá najjednoduchšia alternatíva dopravy. Dedinka St. Marcel D´Ardéche je síce na polceste medzi Lyonom a Marseille, kam sa dostanete aj letecky z Viedne, predsa by však bola doprava ďalej pomerne komplikovaná.

Myslite aj na to, že jaskyňa je od rovnomennej dediny vzdialená asi 10 kilometrov.

 

UBYTOVANIE

 

Priamo v dedine sa nachádzajú tri hotely, sedem kempov a izby prenajímajú aj niektorí súkromníci. Za dvojposteľovú izbu za noc zaplatíte v hoteli okolo 80 eur.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock, profimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa