Krása na severe: 8 dôvodov pre návštevu Lotyšska

2017-12-14 12:00:00 |   |    | 

Ak chcete dobre poznať Európu, treba preskúmať aj sever kontinentu a navštíviť Estónsko, Litvu a Lotyšsko. Práve posledne menovaná krajina ponúka toľko zaujímavostí, že bude problém ich stihnúť počas jedinej dovolenky. Minimálne týchto osem miest by ste však rozhodne nemali obísť.



 

Národný park Gauja

Gauja je najstarším chráneným parkom v Lotyšsku. Na rozsiahlej ploche ponúka fantastickú zmes outdorových aktivít aj zážitkov z oblasti kultúry. Ak by ste sa rozhodli stráviť celú vašu dovolenku práve tam, neoľutujete. Nádherné turistické trasy, kopce, útesy pri rieke, ale najmä vytúžený pokoj od všetkého ruchu aj viacero historických pamiatok. To všetko nájdete v tejto krásnej oblasti, ktorá často ponúka aj príjemné ubytovanie v súkromí.

 

Hrad Turaida

Tento stredoveký krásavec pochádza zo začiatku 13. storočia. Postavený je z červených tehál a tým sa výrazne odlišuje od ostatných hradných stavieb v Lotyšsku. Hrad bol obývaný do konca 18. storočia, o pár rokov neskôr však takmer celý vyhorel. I kvôli tomu musel prejsť kompletnou rekonštrukciou, takže sa nezachovalo veľa pôvodného nábytku. Napriek tomu tam časom zozbierali vzácne historické predmety, ktoré tvoria hlavnú časť zbierky tunajšieho historického múzea. Na výstave uvidíte i repliku toho, ako vyzeral hrad v čase najväčšej slávy.

 

Ventas Rumba

Jedna z najkrajších prírodných častí tejto krajiny sa nachádza pri Ventas Rumba. Ide o najvodnatejšie a najdivokejšie vodopády v Európe. Vysoké sú takmer dva metre a ich šírka vždy závisí od toho, aký prítok vody v danom momente majú. Pokiaľ tam prídete v čase tesne po období dažďov, vodopády sa môžu rozprestierať na šírke takmer 300 metrov. Počas zimy je zase veľká časť vodopádov zamrznutá a ponúka iné prírodné divadlo. V okolitých vodách sa vynikajúco darí rôznym druhom rýb a sú preto veľmi obľúbenou destináciou všetkých rybárov.

 

Riga

Riga je najväčším a hlavným mestom Lotyššska. Jeho najkrajšou časťou je historické centrum, kde nájdete niekoľko zaujímavých budov ako vzácne kostolíky, historickú radnicu a najmä typické meštiacke domy. Keď si chcete užiť toto mesto z najkrajšej perspektívy, vyberte sa na prechádzku po promenáde pri rieke Daugavy. Najmä v lete ponúka nádhernú atmosféru a často aj mnoho zaujímavých podujatí. Večer si istotne urobte čas na predstavenie v tunajšej opere, ktorá patrí k najlepším v Európe.

 

Pláž Jurmala

Neďaleko Rigy sa nachádza krásna piesočná pláž, ktorá je mimoriadne obľúbená medzi domácimi obyvateľmi. 33-kilometrová Jurmala sa síce nemôže vždy pochváliť takým príjemným počasím, ako mestské pláže na juhu Európy, zato však láka na bohaté využitie voľného času. V jej okolí vybudovali množstvo ihrísk pre deti i dospelých, kde si môžu zahrať volejbal, basketbal alebo iné športy. Voda je taktiež mierna a vhodná aj pre neplavcov a malé deti. Občas je možné nájsť na pláži malé kúsky jantáru, ktoré vyplavilo more.

 

Hrad Cesis

Dejiny tohto hradu siahajú do začiatku 13. storočia, keď postupne z malej obrannej pevnosti vznikla táto nádherná stavba. Je škoda, že kvôli vojne, ktorá zasiahla túto oblasť, sa nepodarilo zachovať hrad v pôvodnom stave a veľká časť má podobu zrúcaniny. Napriek tomu je veľmi vyhľadávanou pamiatkou, pretože hneď pri ňom sa nachádza rozsiahly park s jazerom, kde tunajší obyvatelia veľmi radi trávia svoj voľný čas. Neďaleko hradu nájdete aj domáci historický pivovar.

 

Aglonská bazilika

Nádherná bazilika postavená v talianskom barokovom štýle patrí k najvýznamnejším sakrálnym pamiatkam v krajine. Bazilika v Anglone vyniká už vďaka jasnej bielej fasáde. Hrdo sa týči nad svojim okolím a ponúka ochranné krídla tisícom veriacich, ktorí sa tam v polovici augusta pravidelne vyberajú na púť. V jeden rok tam omšu odslúžil bývalý pápež Ján Pavol II. Interiér kostola má nádhernú pozlátenú výzdobu.

 

Palác Rundale

V minulosti na tomto území stál starý zámok. Ten bol však zbúraný, aby mohol dať miesto tomuto krásavcovi, ktorého výstavba začala v 18. storočí. Rundale bol oddychovým víkendovým sídlom, ktoré sa inšpirovalo stavbami francúzskych zámkov. Palác má pri sebe krásnu záhradu, zachovaný je takmer celý interiér a jednotlivé miestnosti sú zdobené nádhernou barokovou precíznou výzdobou. Rundale patril isté obdobie pod ruskú nadvládu, potom ho však vrátili späť Lotyšsku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa