Provensálsko – levanduľový raj na juhu Francúzska

2018-10-27 00:00:01 |   |    | 

Provensálsko je pre svoje nekonečné levanduľové polia a bohaté kultúrne dedičstvo pokladané za jednu z najkrajších oblastí Európy. Región má skutočne jedinečný ráz a príjemnú atmosféru a turisti, ktorí ho navštívia, sa ho jednoducho nevedia nabažiť a chcú sa tam vracať stále.



 

Provensálsko sa radí k najobľúbenejším destináciám turistov. Tento nádherný a výnimočný kút Francúzska ponúka množstvo pamiatok, krásnych pláží a všetkého, čo súvisí s dokonalou dovolenkou. Nadýchnite sa aj vy vône levandule, ktorá tu  rastie na každom rohu.

Región má výbornú subtropickú klímu, ktorá je vhodná na slnenie sa na pláži napríklad v Nice alebo Marseille. Letá sú tu skutočne veľmi teplé, zimy mierne a voda v mori počas leta  dosahuje až 25 stupňov Celzia.

V tomto regióne však okrem nádherných voňavých polí levandule a teplého mora nájdete aj maličké učupené dedinky či kozmopolitnú atmosféru veľkomiest, kde sa môžete prejsť po pobreží, nakupovať v typických malých obchodíkoch alebo si vychutnať skvelé jedlo v niektorej z reštaurácií.

Cannes preslávili dlhé promenády popri mori a filmový festival, neďaleké Saint-Tropez  zas poznáte vďaka filmom o popletenom policajtovi. Len pár kilometrov odtiaľ leží ďalšie očarujúce miest plné paliem Port Grimaud, prezývané aj Benátky Francúzska a navštíviť môžete aj Marseille, kde kotvia tie najkrajšie lode Európy.

Zabudnúť nesmieme ani na jeden z najprepychovejších kútov zeme - Monako. Nádherný prístav lemujú mrakodrapy a promenáda je pokladaná za jednu z najkrajších v Európe. Okrem toho tam nájdete aj množstvo pamiatok a nezabudnuteľných  miest ako napríklad Kniežací palác na návrší alebo Oceánografické múzeum, ktoré je hodnotené ako najlepšie a najzaujímavejšie v Európe. Monako stojí za navštívenie aj kvôli pretekom F1, ktoré majú v uliciach Monte Carla skutočne neopakovateľnú atmosféru.

Ak vás viac láka príroda, určite musíte navštíviť kaňon rieky Verdon, ktorá má tyrkysovú farbu ako more v Karibiku. Kaňon patrí medzi najhlbšie Európe, meria takmer 21 km a lemujú ho zaujímavé skalnaté útvary. Pre milovníkov histórie je zas najkultovejším mestom v Provensálsku Gordes so svojím kláštorom Senangue z 12. storočia.

Provensálsko je mnohotvárne, patria k nemu zastrčené dedinky, tiché polia, ale aj prepychové mestá. Turisti sa do tohto kraja radi vracajú každý rok, pretože na tomto mieste môžu spojiť poznávaciu dovolenku s oddychovou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako, Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa