Brezno

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Brezno



 

Mesto Brezno leží v Breznianskej kotline, neďaleko Nízkych Tatier. Je to obchodné, kultúrne a priemyselné centrum regiónu Horného Hrona. Najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1265, pričom prvé kráľovské privilégiá mesto získalo v roku 1380. V roku 1488 k nim pribudlo aj privilégium na organizovanie trhov, až sa napokon v roku 1655 Brezno stalo slobodným kráľovským mestom.

V 17. storočí tu vzniklo mnoho spolkov výrobcov topánok, krajčírov a tkáčov, vďaka čomu sa mesto rozvíjalo veľmi rýchlo. V 19. storočí malo dokonca dôležitú úlohu v národnom kultúrnom hnutí. Od konca 90. rokov Brezno budovalo veľký maloobchodný sektor a propagovalo seba a celý región ako turistickú destináciu, kde sa pravidelne konajú športové hry a udalosti, ako je svetový pohár v biatlone alebo európsky golfový pohár.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Brezne

 

PARKOVANIE

V Brezne sa nachádzajú tri spoplatnené zóny, kde je možné zaparkovať. Všetky oficiálne parkoviská sú označené tabuľou, ktorá informuje, v ktorej zóne sa nachádzate. Parkovné je možné uhradiť aj cez mobilný telefón, a to zaslaním SMS na číslo 2200 v tvare: BR1 (medzera) EČV (medzera) H, pričom BR1, BR2 alebo BR3 sú označením zóny, v ktorej sa nachádzate a H symbolizuje dĺžku parkovania, ktoré je možné predplatiť až do 4 hodín vopred.                 

Cenník v jednotlivých zónach:

Zóna BR1   0,60 EUR / každá začatá hodina

Zóna BR2   0,40 EUR / každá začatá hodina
Zóna BR3   0,50 EUR pre 1. hodinu  a 1,00€ pre každú ďalšiu začatú hodinu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Brezne online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Námestie, mestský park - obdĺžnikové námestie generála M. R. Štefánika je svojím tvarom a rozlohou 213 x 146 metrov ojedinelým na Slovensku. Nachádza sa tu historický park a množstvo zaujímavých stavieb. Mestský park sa začal budovať v roku 1884. Ústredným prvkom bol pomník cisárovnej Alžbety Bavorskej – Sisi, ku ktorému sa lúčovite zbiehali chodníky lemované zeleňou. Na jeho mieste od roku 1939 stojí pomník známeho satirika a dramatika Jána Chalupku. Okrem toho tu môžete vidieť pomník Martina Rázusa aj generála Milana Rastislava Štefánika či sochu partizána od akademického sochára Tibora Bártfaya.

Mestská veža – je dominantou a symbolom súčasného mesta. Táto mohutná hranolová stavba bola postavená v roku 1830 a nesie klasicistický sloh. Zvonica má výšku až 31 metrov a v minulosti slúžila aj ako strážna veža.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie – je neoklasicistickou budovou s prvkami neskorého baroka a zachovaným pôvodným zariadením. Postavený bol v rokoch 1781 až 1785 po veľkom požiari v meste, kedy zhorel prvý drevený kostol.

Kostol Povýšenia Svätého Kríža - postavený bol v rokoch 1517 až 1519 ako jednoloďová stavba so svätyňou. Po požiari v roku 1779 však zostala už iba kaplnka.

Piaristický kláštor - stavba z rokov 1694 až 1713.  Ide o dvojpodlažnú budovu s excentricky umiestnenou kaplnkou, kde môžete nájsť najstarší oltárny obraz v Brezne, tabuľovú maľbu sv. Barbory aj najstaršiu hnuteľnú pamiatku mesta, plastiku Madony s dieťaťom.

Synagóga – výstavba začala okolo roku 1900, kedy v meste žilo približne 172 židov. Projekt a výstavbu realizoval banskobystrický staviteľ Alojz Payerberger.  Synagóga je charakteristická elegantnou vežou, ktorou miestna komunita demonštrovala príslušnosť k neologickému hnutiu.

Židovský cintorín - nachádza sa tu asi 100 hrobov z obdobia od druhej polovice 19. storočia do druhej svetovej vojny. Nápisy sú väčšinou v dvoch rečiach - hebrejčina je kombinovaná s maďarským, nemeckým alebo slovenským jazykom.

Múzeum Horehronia - patrí k mladším múzeám na Slovensku. Jeho stála expozícia Literárne Brezno návštevníkov oboznamuje so stručnou históriou literárneho života v meste a so životom a dielami Martina Rázusa.

 

VOĽNÝ ČAS

Kryté kúpalisko Mazorník - ponúka saunu, 25 metrov dlhý plavecký bazén a detský bazén s optimálnou hĺbkou 60 cm.

Cyklistika - Horehronie je už niekoľko rokov označované ako Bike & E-bike región. Milovníci cyklistiky nájdu aj v okolí Brezna množstvo trás.

Lyžovanie - stredisko Čierny Balog ponúka 6 zjazdoviek, vhodných pre rodiny s deťmi, pokročilých lyžiarov, začiatočníkov, snowboardistov aj bežkárov. Mýto pod Ďumbierom je stredisko vhodné pre náročných lyžiarov, ale aj rodinky s deťmi. Zjazdovky sa nachádzajú na svahoch orientovaných na sever a okrem 4-sedačkovej lanovky ponúka stredisko ďalšie 3 vleky.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Mýto pod Ďumbierom - ponúka návštevníkom dobré možnosti pre aktívny a pasívny oddych počas celého roka. Vychutnať si môžete i jazdu na koňoch či Tarzániu (opičiu dráhu).

Tále - ponúkajú aj viacero možností na turistiku a aktívny oddych v okolí vrátane letného kúpaliska.

Čiernohronská železnica - krátky úsek lesnej železnice, ktorý dnes slúži turistom. Previezť sa môžete v otvorených vagónoch s parnou lokomotívou.

Lesnícky skanzen Vydrovo - turisti sa môžu prejsť po štyri kilometre dlhom náučnom chodníku, ktorý im prezradí viac o prírodných výnimočnostiach okolia Brezna a taktiež o histórii lesníctva a našich divých živočíchoch. Súčasťou trasy je horáreň aj lesnícka kaplnka.

Horehronské cyklodreziny - medzi horehronskými stanicami Hronec a Čierny Balog sa dá "bicyklovať" po koľajniciach.

Liatinový most z Hronca - bol prvým v strednej Európe. Jeho pozostatky si môžete dnes pozrieť v Hronci. V okolí sa nachádza viacero zaujímavostí ako historické kríže alebo pavilón, ktoré boli vyrobené z rovnakého materiálu.

Kúpele Brusno - sústreďujú sa na liečbu srdcovo-cievnych chorôb, problémov s trávením a niektorých chorôb pohybového aparátu. Ochutnať tam môžete aj liečivú minerálnu vodu Brusnianku.

Horehronské jaskyne - v blízkosti Brezna sa nachádzajú aj dve zaujímavé jaskyne. Jaskyňa mŕtvych netopierov a Bystrianska jaskyňa, významná vďaka jedinečnej klíme, ktorá sa využíva na speleoterapiu, .

Nemecká - v obci môžete navštíviť zrekonštruovaný Pamätník umučeným, ktorý je miestom pripomienky obetí nacistického a gardistického vraždenia.

Múzeum Pohorelá - detaily z histórie obce približuje malé regionálne múzeum, ktoré vytvoril miestny obyvateľ Jozef Gavura. Jeho základ tvoria vlastnoručne vyrobené modely dreveníc, nechýbajú však ani miniatúry miestnych krojov, rôzne ľudové predmety či ukážky hospodárskych prác.

 

INTERNET

https://www.brezno.sk/

 

APLIKÁCIE

Brezno - aplikácia združuje webovú stránku, sociálne siete, mestské noviny Brezňan, informácie o športových a kultúrnych podujatiach, program kina, autobusové a železničné spoje. Jeden z modulov je aj ponuka práce, kde zamestnávatelia môžu uverejňovať pracovné ponuky, ako aj susedská burza, kde ľudia budú môcť pohodlne predávať svoje produkty alebo veci, ktoré už nepotrebujú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa