Čadca

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Čadca



 

V roku 1848 sa Čadca na pár dní stala hlavným mestom oslobodzovaného Slovenska. V porevolučnom období našiel v Čadci domov stúpenec štúrovského revolučného hnutia - básnik Janko Kráľ, ktorý tu pôsobil v rokoch 1854-58 ako súdny úradník. Národnouvedomovaciu činnosť rozvíjal v neskorších rokoch aj Ján Palárik, rodák z neďalekej obce Raková.

Výraznejší ekonomický a sociálny rozvoj mesto zaznamenáva až v období po druhej svetovej vojne. V roku 1946 sa obnovila výroba v textilnej továrni, význam mala aj strojárska výroba. Stálicou medzi výrobnými organizáciami je družstvo Okrasa, výrobca sklenených vianočných ozdôb, ktoré exportuje do celého sveta.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Čadci

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Čadci online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Bartolomeja – bol postavený v roku 1734 a je najstarším dochovaným kostolom v hornej časti Kysúc. Baroková kazateľnica vznikla v období, keď bol postavený kostol, oltár sv. Bartolomeja je dielom majstra z Tešína a pochádza z druhej polovice 19. storočia.

Pamätník SNR 1848 - je umiestnený na Námestí slobody pred bránou a vchodom do kostola sv. Bartolomeja. Označuje miesto bývalej fary, v ktorej začiatkom decembra 1848 sídlili predstavitelia SNR (Ľ. Štúr, J. M. Hurban a vojenskí velitelia povstania) počas tzv. zimného ťaženia slovenských dobrovoľníkov bojujúcich za slobodu slovenského národa.

Budova mestského domu - bola vybudovaná v rokoch 1931 až 1932 ako obecný dom, kde sídlili viaceré úrady – poštový, štátny, mernický, berný, dôchodkovej kontroly a iné.

Kysucké múzeum v Čadci – sa zamierava na vývoj prírody a spoločnosti, vedy a techniky, kultúry a umenia na území Kysúc, od prvých stôp osídlenia až po súčasnosť.

Pieskovcové gule, Megonky - v mestskej časti Čadce sa nachádza aj lokalita so vzácnym prírodným úkazom v podobe veľkých pravidelných pieskovcových gulí. Niektoré z nich majú priemer len pár centimetrov, no tie najväčšie v minulosti dosahovali až päť metrov. Až do súčasnosti sa nikomu nepodarilo identifikovať ich presný pôvod.

Vojtovské minerálne pramene - sa nachádzajú na severnom svahu Vojtovského vrchu, ktorý tvorí južnú hranicu mesta Čadca. Dostanete sa k nim z autobusovej stanice Čadca - Vojty.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - plaváreň Čadca ponúka kompletné služby pre šport, zdravý životný štýl, relax

a oddych pre celú rodinu. Nájdete tam 25-metrový krytý bazén, fitnes, saunu a solárium, v lete funguje vonkajšie kúpalisko.

Cyklistika - celým územím Kysúc prechádza približne 140 km dlhá cyklomagistrála, ktorá smeruje z Kotešovej (okres Bytča) až do Sedla Demänová, kde sa napája na Oravskú cyklomagistrálu. Menej náročná trasa alebo okruh vhodný na zoznámenie sa s jazdou na bicykli má názov Rekrea. Na dvoch kolesách sa dostanete aj z Čadce do Oščadnice cez Bukov.

Turistika - priamo z Čadce vedie päť turistických chodníkov v dĺžke od 7 do 12 kilometrov.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Rozhľadňa na Kamenitom - nachádza sa na hlavnom hrebeni Javorníkov priamo na turistickom chodníku medzi Dlhou nad Kysucou a Dlhým. Pri dobrých podmienkach ponúka nádherné výhľady na Beskydy, Malá Fatru, ale aj Tatry.

Zwardoń - predstavuje rekreačný raj pre všetkých Poliakov. Známy je najmä počas zimných mesiacov ako lyžiarske stredisko, keď sa tu sneh obvykle drží až do apríla, ale i počas roka je v obci čo objavovať.

Oščadnica -  v obci sa nachádza jeden z novších slovenských kaštieľov, ktorý dostavali na začiatku 20. storočia. Jeho súčasťou je rozsiahly lesopark, v ktorom nájdete viacero vzácnych drevín.

Skanzen Vychylovka - vzácne stavby pôvodnej ľudovej architektúry z dvoch zaniknutých dedín a doliny Chmúra. Súčasťou tejto atrakcie je stále funkčná lesná železnica, ktorá už dnes počas hlavnej letnej sezóny slúži na prepravu turistov.

Orloj Stará Bystrica - dostavali v roku 2009. Okrem presného času si na ňom môžete pozrieť aktuálne polohy slnka a mesiaca. Počas celej hodiny na ňom môžete obdivovať sochy významných historických osobností spojených s našimi dejinami.

Starhrad a Strečno – dve zrúcaniny len kúsok od seba, pod ktorými sa môžete odviezť na plti.

Pútnické miesto Živčáková - na mieste, kde sa v roku 1958 údajne niekoľkokrát zjavila Panna Mária, postavili komplex s kostolom a menšou kaplnkou. Na tomto mieste sa nachádzajú tiež pramene s údajne posvätnou zázračnou vodou.

Kaštieľ v Radoli - pochádza z 15. storočia, v 17. storočí však prešiel rozsiahlou renesančnou prestavbou. Momentálne sa tam nachádza najrozsiahlejšie múzeum dejín kysuckého regiónu.

Mesto Žilina - zaujímavé krajské mesto.

Kaštieľ Bytča – jedna z najpôsobivejších feudálnych stavieb na Slovensku vznikla v 2. polovici 16. storočia. Centrom renesančného komplexu je štvorkrídlová budova kaštieľa s arkádovým nádvorím, centrálna vstupná veža a okrúhle veže v rohoch. V hlavnej budove hradu sa nachádza Štátny regionálny archív a v Svadobnom paláci výstavný priestor múzea Považie.

 

INTERNET

https://www.mestocadca.sk/

https://www.regionkysuce.sk/sk/mesta-a-obce/34-mesto-cadca

 

APLIKÁCIE

Čadca - aktuálne informácie o dianí v meste. Na jednom mieste nájdete webovú stránku, sociálne siete, noviny či SMS správy. Taktiež tu nájdete online noviny a všetky dôležité telefónne čísla.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa