Nové Zámky

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Nové Zámky



 

 

V období stredoveku sa na území dnešných Nových Zámkov nachádzali štyri stredoveké dediny - Nyárhíd, Gúg, Györök a Lék. Za samotný vznik Nových Zámkov odborná literatúra pokladá výstavbu prvej novozámockej pevnosti na ľavom brehu rieky Nitry v roku 1545. Prvú novozámockú pevnosť dal vybudovať ostrihomský arcibiskup Pavol Várday, aby po obsadení Ostrihomu Osmanmi ochránil územia patriace k Ostrihomskému arcibiskupstvu.

Druhá, moderná renesančná pevnosť bola postavená v močaristom teréne na pravom brehu rieky Nitry v rokoch 1573-1580. Mala pravidelný šesťuholníkový pôdorys s mohutnými ušnicovnými bastiónmi pre delostrelectvo. Aj vďaka tomu ju Turci nedokázali dobyť až šesťkrát, avšak siedmy nájazd v roku 1663 bol mestu osudný.

Následkom vpádu sa toto slovenské mesto stalo centrum novej provincie - Eyalet-i Uyvar. Mesto a jeho okolie pod osmanskou nadvládou veľmi trpelo. Až v roku 1685 ho dobyli cisárske vojská Karola V. a už o šesť rokov získali Nové Zámky aj mestské privilégiá. Na príkaz Karola III. v roku 1724-1725 novozámocký hrad zbúrali. Tým sa skončila jeho 150-ročná strategicko-historická úloha. Väčšina bastiónov má dodnes výraznú formu, ktorá umožňuje identifikáciu ich polohy.

V 18. storočí sa namiesto vojenskej úlohy hradu do popredia dostáva hospodársky vývoj, vzrástol aj význam obchodovania a remesiel. V roku 1871 boli v meste štyri tlačiarne a veľkú tradíciu mali v meste konské trhy, ktoré trvali dva dni.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Nových Zámkoch

 

PARKOVANIE

Niektoré parkovacie miesta sa nachádzajú v zóne spoplatneného parkovania. Takáto parkovacia zóna je riadne označená a okrem informačnej tabule sa na parkovisku nachádza aj automat na parkovné. Prevádzková doba takýchto parkovísk je v dňoch od pondelka do piatku, v čase od 7:00 hod. do 18:00 hod. a počas soboty od 7:00 do 13:00 hod. Sadzba parkovného sa pohybuje na 0,50 EUR za 3/4 hodiny a 1 EUR za 1 a 1/2 hodiny parkovania.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Stropkove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Pravoslávna synagóga - bola postavená v roku 1880 v neorománskom štýle. Je jednou zo štyroch synagóg na celom Slovensku, ktoré dodnes slúžia svojmu pôvodnému účelu.

Františkánsky kostol a kláštor – pochádza z polovice 17. storočia a postavený bol v barokovom štýle.

Súsošie sv. Trojice – na Hlavnom námestí pochádza z roku 1742. Socha je výrazom vďačnosti obyvateľov Nových Zámkov za záchranu pred morom.

Kostol Povýšenia svätého Kríža - je dominantou námestia a postavený bol v rokoch 1584-85. Pôvodne to bola neskorogotická jednoduchá stavba, neskôr viackrát prestavaná. Zásluhou Petra Pázmanya bol kostol v r. 1633 zrenovovaný. V čase, keď bola novozámocká pevnosť v rukách Osmanov kostol  prestavali a slúžil ako mešita. K poslednej zásadnej stavebnej úprave objektu došlo v r. 1877. V tomto roku kostol nadobudol neoklasicistický charakter.

Pamätník oslobodenia mesta od tureckej nadvlády - sa nachádza v areáli maďarskej základnej školy. Bol postavený v roku 1935 pri príležitosti 250. výročia tejto historickej udalosti z pôvodných kamenných múrov mesta.

Kalvária na návrší – sa nachádza na mieste bývalej Forgáčovej bašty. Založil ju kňaz Márton Predmerszky v roku 1779 a súčasťou kalvárie je aj kaplnka v neskorobarokovom slohu. Na oltári sa nachádza drevený kríž a v pozadí freska zobrazujúca Jeruzalem.

 

VOĽNÝ ČAS

Termálne kúpalisko Štrand Emila Tatárika - v letných mesiacoch sa tu môžete osviežiť v 50 alebo 25 metrov dlhých bazénoch, alebo využiť 3 detské a jeden relaxačný bazén. Areál ponúka aj športové ihriská, napr. minigolfové, volejbalové, nohejbalové a basketbalové, či tenisové kurty a stolný tenis. Pomerne nezvyčajnou atrakciou je bowling a obrie šachy.

Vodný komplex Relax - je rozdelený na dve krídla, pričom pravé krídlo ponúka dva bazény - plavecký bazén s dĺžkou 25 metrov a malý detský bazén. Ľavé krídlo komplexu je zas centrom skrášlovacích služieb.

Mestská cyklotrasa - vedie popri rieke Nitra až po lesopark Berek. Začiatok cyklotrasy je v Zúgove - prírodnej rezervácii s vodnými kaskádami, ktorá patrí medzi chránené prírodné oblasti. Lesopark Berek zas ponúka výhľad na stromy rôzneho druhu, medzi ktoré patrí aj zákonom chránený, vyše 200 rokov starý dub letný.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Komárno - okresné mesto preslávené protitureckou pevnosťou a Námestím Európy, kde môžete na jednom mieste spoznať niekoľko krajín.

Komárom - aj z maďarskej strany sa v Komárome nachádza historická pevnosť z 19. storočia, tá je dokonca najväčšou v strednej Európe a je takmer celá zachovaná v pôvodnom stave. Ďalším obľúbeným miestom sú termálne kúpele a nezabudnite ani na prechádzku historickým centrom.

Iža - neďaleko obce Iža vznikol počas vlády cisára Marca Aurélia rímsky vojenský tábor, ktorý bol súčasťou známeho obranného hraničného systému Limes Romanus.

Kolárovo - ponúka unikátny plávajúci lodný mlyn, ktorý je spojený s brehom úchvatným 86-metrovým dreveným kolonádovým mostom, najdlhším svojho druhu v Európe.

Martovce - jednou z expozícií Podunajského múzea v Komárne je roľnícky dom v obci Martovce, ktorý reprezentuje ľudovú architektúru oblasti a tradičné bývanie. Kvôli svojej geografickej polohe bola obec pomerne izolovaná od ostatných dedín a miest. Aj preto sa tu mnohé prvky ľudovej kultúry zachovali dlhšie ako v okolitých obciach, čo platí aj pre ľudovú architektúru.

Chateau Rúbaň - nádherne zrekonštruovaný kaštieľ s vlastným vinárstvom a ubytovaním.

Želiezovce - neveľké mesto, kde žil slávny skladateľ Franz Schubert a práve v Želiezovciach tiež dokonca treba hľadať korene Sacherovej torty, ktorú mnohí považujú za symbol rakúskeho cukrárstva.

 

INTERNET

https://www.novezamky.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia/LMih

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa