Trnava a okolie

2010-09-20 21:14:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Trnava - „slovenský Rím“, je vďaka architektonickým skvostom a predovšetkým cirkevným pamiatkam perlou medzi slovenskými mestami.



V žiadnom inom meste na Slovensku sa na takej malej ploche nenachádza toľko kostolov ako tu.

Trnava leží v centre Trnavskej pahorkatiny, vo vzdialenosti 45 kilometrov severovýchodne od Bratislavy.

Trnava je prirodzeným centrom dolného Považia, sídlom okresu i kraja a siedmym najväčším mestom na Slovensku. Sídli tu aj Trnavská univerzita a Univerzita sv. Cyrila a Metoda, od roku 1978 je Trnava slovenským metropolitným sídlom arcibiskupa. Centrum mesta v roku 1987 vyhlásili za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Do histórie sa zapísala aj privilegiálnou listinou kráľa Bela IV. z roku 1238, ktorá jej dala ako prvému slovenskému mestu výsady slobodného kráľovského mesta.

Len málo miest v strednej Európe sa môže popýšiť aj takými veľkými úsekmi hradbového múru. Zachované trnavské opevnenie predstavuje stavebný unikát a patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu v Európe. Pochádza z 13. až 16. storočia.

Dominantou námestia i celého mesta je mestská veža. V roku 1574 ju postavil na gotickom základe majster Jakub a z jej vyhliadkovej terasy je nádherný pohľad na Trnavu a jej okolie.

Medzi najhodnotnejšie sakrálne pamiatky patrí prvá ranobaroková stavba väčšieho významu na území Slovenska - univerzitný kostol. Skvostom jeho interiéru je kolosálny drevený hlavný oltár z roku 1640. K univerzitnému kostolu boli pripojené ďalšie univerzitné budovy, ku ktorým patrilo kolégium, gymnázium, univerzita, semináre a konvikty.

Na Námestí sv. Mikuláša stojí na mieste románskeho kostolíka zo 14. storočia ďalšia významná gotická pamiatka - Bazilika sv. Mikuláša. V rokoch 1543 až 1820 bol katedrálnym chrámom ostrihomského arcibiskupa. Ako náboženské centrum krajiny sa Trnava stala v roku 1978 aj prvým slovenským arcibiskupským sídlom.

 

Tip na výlet

V blízkom susedstve Trnavy sa rozprestiera pohorie Malých Karpát, Chránená krajinná oblasť, ktorá poskytuje obyvateľom Trnavy a jej návštevníkom široké možnosti trávenia voľného času.

Osobité čaro pohoriu dodávajú práve zrúcaniny strážnych hradov, ktoré chránili priechody cez Malé Karpaty (hrad Ostrý Kameň, hrad Dobrá Voda, zámok Smolenice). Svoje čaro však majú aj niektoré obce v okolí Trnavy.

 

 

 

Mestská turisticko-informačná kancelária Trnava
Trojičné námestie 1
917 01 Trnava
Tel./Fax: +421/33/323 64 40
E-mail:
tins@trnava.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, trnava, wikipedia, drom

VIDEO Trnava



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa