Prichádza čas vína – Najlepšie vinice sveta

2014-09-04 17:30:31 |   |    | 

Nápoj bohov – aj tak sa nazýva lahodný mok, ktorý je uznávaný po celom svete. Je ním víno. V každej podobe ho milujú milióny ľudí. Červené, biele, ružové, suché, sladké, polosladké, sekty... Víno sa pestuje aj v najmenších dedinkách už celé tisícročia. Niet sa čomu diviť, veď okrem pitia sa používa aj pri varení a údajne má blahodárne účinky naše telo. Pozrime si preto najlepšie vinice sveta.



 

Mendoza

 

Ak by ste to nevedeli, tak aj v Argentíne vyrábajú ozaj vynikajúce víno. Rastie na úpätí Ánd vo veľmi vysokej nadmorskej výške. Kombinácia tunajšej zeme, slnečných dní, chladných nocí a vlhkého vysokohorského vzduchu vytvára ideálne podmienky pre rast viniča. Dopestovávajú sa tu silné korenisté vína, ako Kagor a odrodu Cabernetu.

 

Coonawarra

 

Na bohatej červenej pôde, plnej minerálov a živín sa dobre darí všetkým odrodám. Táto austrálska oblasť je svojim zložením ozaj jedinečná. Vinič sa tu začal pestovať až v roku 1890, no i tak je tunajšia odroda Cabernet Sauvignon známa po celom svete.

 

Priorat

 

Pod španielskou svätou horou Montsant rastie vinič výnimočnej kvality. Zem je tu výnimočne tmavá, pričom sa však jemne trbliece, lebo je plná kryštálov. Miestne svahy sú veľmi príkre, čo zabraňuje tomu, aby sa tu využívala technika. Preto sú všetky bobule ručne zbierané. Odráža sa to aj jeho cene, tunajšie víno je vysokej kvality, no rovnako zas zaplatíte vysokú čiastku.

 

Toskánsko

 

Táto oblasť je nám už bližšia a taktiež známa. Cestovať Toskánskom je oku lahodiaci zážitok. Dokonale upravené polia plné viniča si najviac vychutnáte pri poháriku lahodného vína. Čarom Toskánska je jeho rôznorodosť. V celej oblasti je hneď niekoľko druhov pôdy, takže sa tu darí viacerým odrodám.

 

Châteauneuf-du-Pâpe

 

Údajne ten, kto ešte neochutnal dobrý „neuf-du-pape“ ešte nezačal žiť. A nehovorí sa to nadarmo. Tunajšie oblasť je miestom, odkiaľ pochádzajú jedny z najkvalitnejších vín. Dôvodom sú špeciálne kamene, ktoré sa behom dňa nahrejú a potom v noci nahromadené teplo vypúšťajú. Vďaka tomu je víno plné chuti, korenisté a obsahuje viac alkoholu, ako víno z iných častí Francúzska.

 

Alsasko

 

Zmiešaná pôda rôznych druhov sa odráža aj na vysokej kvalite alsaských vín. Suché biele vína z francúzskeho Alsaska nájdete po celom svete. Sú vysokej kvality a majú dlhú tradíciu v kraji. Okrem tradičného suchého Rieslingu sa tu však pestujú aj červené odrody a odrody, ktoré sa zbierajú neskôr a sú preto sladšie.

 

Bordeaux

 

Ďalšia známa oblasť, ktorú spomenieme, bola kedysi bahnistá a nedala sa na pestovanie využiť. Až po jej vysušení sa odhalila pôda bohatá na živiny, ktorá dodnes plodí výnimočné bobule. V regióne sa ročne vyrobí obrovské množstvo vína všetkých druhov. V tom je Bordeaux výnimočný – nešpecializuje sa len na niektorú odrodu, červené, biele aj sladké vína sú odtiaľto výnimočne chutné.

 

Mosel

 

V okolí rieky Mosela rastie výnimočný vinič. Pôda je tu tak špecifická, že každý výrobca má víno s vlastnou chuťou. Celý región má však aj spoločné rysy. Tunajší Riesling je ľahký, svieži a s kvetinovou arómou. Táto odroda patrí k tým najobľúbenejším a predstavuje viac ako polovicu výroby.

 

Burgundsko

 

Na záver prichádza asi najznámejšia vinárska oblasť. Najznámejšie burgundské vína sú suchý červený Pinot noir a biele odrody Chardonnay. Aj ostatným odrodám sa tu darí, no už nemajú tradičnú známku burgundských vín. Z tohto kraja pochádzajú aj najdrahšie fľaše na svete, čo naznačuje, že na kvalitu si tu všetci potrpia.

Zdroj/autor: winegeeks.com, huffingtonpost.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa