Nebesia zostúpili dolu na zem

2014-09-03 13:00:42 |   |    | 

Cítiť sa tu ako v nebi nie je vôbec ťažké. Biela, ktorá je všade naokolo, priam ťahá oči. No aj napriek tomu sem prúdi množstvo turistov obdivujúcich dokonalosť thajskej architektúry. Veď čo iné je tak symetrické, úchvatné a dych berúce? No to čo je vonku vás neprekvapí tak, ako to čo objavíte dnu.



 

Stáročná história

 

Keď sa na chrám Wat Rong Khun pozriete z diaľky, vidíte klasický honosný budhistický chrám. Leží asi 13 km od mesta Chiang Rai v Thajsku a od iných sa na prvý pohľad veľmi nelíši. No keď pristúpite bližšie zistíte, že to čo sa vám z diaľky zdalo ako stavba z dávnej histórie, je v skutočnosti moderné prevedenie umeleckého prepojenia budhizmu s aktuálnou kultúrou.

O toto netradičné a nekonvenčné prepojenie thajskej histórie s moderným svetom sa pričinil thajský národný umelec Chalermchai Kositpipat. S konceptom prišiel v roku 1997, no chrám sa mu čiastočne podarilo dostavať až o takmer 20 rokov neskôr. Aj v období, keď bol chrám už otvorený a sprístupnený turistom, jeho majiteľ a tvorca tvrdil, že k dokonalosti chýba ešte veľa, keďže mal naplánované ešte rôzne iné dostavby, ktoré by komplex rozšírili a obohatili.

 

Čo tu okrem žiarivej bielej je?

 

Prečo je práve tento chrám taký populárny zistia všetci hneď po príchode sem. Nejedná sa totiž o obyčajný budhistický chrám plný tradičných predmetov a thajských dekorácií. Tu sa totiž autor posunul viac k návštevníkom. Pre toho, kto o novátorskom prístupe autora nevedel, je veľký „Predátor“ (ohavný mimozemský lovec z filmu Votrelci vs. Predátori) vyliezajúci zo zeme zrejme veľkým prekvapením.

Celá výzdoba chrámu v sebe prepája podobné moderné motívy s tradičnými budhistickými prvkami. Z podzemia sa pod mostíkom k nebu ťahajú ruky, ktoré chcú dosiahnuť nirvánu, dopravné kužele sú ozdobené lebkami, vnútorné steny chrámov sú vyzdobené freskami, na ktorých sa objavujú Superman, Spiderman, Batman, Neo (z filmu The Matrix) a iné populárne postavičky. Vyobrazený je aj náraz lietadiel do amerických „dvojičiek,“ vesmírne lety a zničenie planéty.

Toto všetko sa stretá s tradičnými prvkami. Vstup na mostík, a teda aj do chrámu, strážia obrovské surrealistické beštie ozbrojené mečmi, okolo sošiek Budhu lietajú „anjelici“ (nepredstavujte si tradičných barokových a rokokových anjelikov ako u nás), vyobrazené sú aj zlaté kvety a sochy rôznych thajských mýtických tvorov. Málokto je schopný naozaj pochopiť úplne všetky prvky, keďže Kositpipat siahol hlboko do histórie, ale aj moderného diania.

 

Nezabudlo sa ani na dušu

 

No aj napriek netradičnému vzhľadu je chrám Wat Rong Khun stále len budhistickým chrámom. Je teda určený na modlenie, meditáciurozjímanie. Aj všetky prvky, či už moderné alebo tradičné, vyobrazujú budhistické myslenie a stret dobra so zlom. Treba sa riadne pozerať a tiež zamyslieť, aby človek v obludách, prapodivných tvoroch a mýtických bytostiach objavil pravé duchovno.

Ďalšou úrovňou, s ktorou autor pracoval, je rozoznávanie hodnôt. Preto je chrám žiarivo biely. Upriamuje pozornosť na Budhovu čistotu. Zrkadlá zase odrážajú svetlo a teda aj Budhovu múdrosť do celého sveta a vesmíru. Kositpipat navrhol chrám tak, aby sa ľudia odvrátili od zloby, závisti a túžob a ponorili sa do budhistického učeniam, ktoré sa zakončuje nirvánou.

 

S nie veľmi pevnou pôdou pod nohami

 

Nanešťastie je chrám v dnešnej dobe čiastočne uzavretý. Spôsobilo to tohtoročné májové zemetrasenie s magnitúdou až 6,3 stupňa. Sprvu sa zdalo, že chrám sa bude musieť z bezpečnostných príčin zbúrať, no nakoniec celosvetová podpora donútila Kositpipata aby začal s rekonštrukciou. Tá by mala trvať približne dva roky. Dovtedy si návštevníci budú môcť obzrieť len vonkajšie fasády, keďže vnútorné fresky boli značne poškodené.

Zdroj/autor: thailandforchildren.com, amusingplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa