Archeológovia v Pompejach objavili detské kresby, sú na nich gladiátori

2024-05-30 20:00:00 |   |    | 

Archeológovia v talianskych Pompejach objavili staré nákresy, ktoré zrejme vyobrazujú gladiátory, napísal denník The Guardian. Odborníci sa domnievajú, že gladiátorov pri boji nakreslilo dieťa, prípadne viac detí. Uhlom vytvorené výjavy sa nachádzajú na stenách jedného z domov v archeologickom parku mesta, ktorý sa pre verejnosť prvýkrát otvoril v utorok. Vykopávky už tento rok odhalili množstvo zaujímavých objektov.



Okrem obrazov gladiátorov archeológovia tento týždeň odhalili aj obrázky troch malých rúk, dvoch postáv hrajúcich sa s loptou, dvoch boxerov ležiacich na zemi a scénu zrejme z lovu diviaka. "Spoločne s psychológmi z Neapolskej univerzity sme došli k záveru, že bojujúcich gladiátorov a lovcov autor osobne videl, než ich nakreslil," uviedol riaditeľ archeologického parku Gabriel Zuchtriegel.

V ďalšom dome novootvoreného parku sa objavili pozostatky zrejme staršej dvojice, ktorá rovnako ako ďalších viac ako 20.000 ľudí neprežila výbuch sopky Vezuv. Telá sa nachádzali blízko vstupných dverí Domu maliarov pri práci. Odborníci sú presvedčení, že v čase erupcie dom prechádzal rekonštrukciou vrátane maľovania stien. Dom maliarov pri práci skrýval aj fresky mytologických bytostí, ako sú rímski bohovia, morské panny alebo kentauri.

"Pompeje odhaľujú čoraz viac úžasných objavov, čo len dokazuje, ako výnimočnou pokladnicou histórie toto mesto je," zhodnotil taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano. V apríli bola v Pompejach odhalená hodovná sieň s dobre zachovanými freskami scén z trójskej vojny. Medzi objavy z minulého roku patria napríklad obydlia s malou pekárňou, v ktorej podľa archeológov pracovali otroci.

Pompeje boli objavené na konci 16. storočia, ale prvé vykopávky vedci začali až v roku 1748. Mesto je podľa denníka The Guardian druhou najnavštevovanejšou archeologickou lokalitou na svete.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa