Heraklion, srdce gréckej Kréty

2012-09-29 14:00:00 |   |    | 

GRÉCKO - K slnečnému Grécku neodmysliteľne patrí ostrov Kréta, jedinečný starobylou Mínojskou kultúrou. Najväčším mestom na ostrove je Heraklion; v súčastnosti centrum administratívy a turizmu, ktoré leží na severnom pobreží ostrova, blízko mesta Knóssos. Medzi najviac vyhľadávané miesta patrí palác v Knósse, ktorý objavil sir Arthur Evans.



Prístavné mesto Heraklion má bohatú históriu, ktorá dýcha zo všetkých strán. Nájdeme tu päť kilometrov dlhú Benátsku pevnosť, archeologické múzeum s artefaktmi až z 5. tisícročia pred Kristom a Títov kostol, pomenovaný podľa druha sv. Petra, s jeho uchovanou relikviou.

Názov mesta prešiel mnohými variantmi. Po osídlení Arabmi v 9. storočí sa nazývalo Kandak (arab. - priekopa). V trinástom storočí mesto kúpili Benátčania, pričom názov zmenili na Candia. Zmeny vlastníkov a ich osobitá kultúra sa podpísali na podobe mesta, akú poznáme aj dnes. Stretnúť sa môžeme aj s názvom Iraklion.

Každé miesto je bez svojej histórie a kultúry iba zem, voda a vzduch, preto spomenieme miestnu povesť o Minotaurovi. Podľa nej mal kráľovnú Pasifaé, manželku kráľa Minoa z paláca v Knósse, zviezť býk.

Narodil sa im syn s telom človeka a býčou hlavou. Keďže jeho krvilačná povaha robila kráľovi starosti, požiadal svojho najlepšieho staviteľa Daidala, aby vybudoval podzemný labyrint, kam Minotaura uväznil.

Po vojenskej prehre Atén s Krétou museli Aténčania každoročne posielať sedem dievčat a sedem chlapcov ako potravu pre Minotaura. Lós padol aj na Thésea, ktorý sa rozhodol býka zabiť a tak vyslobodiť Atény od povinnosti. O niečo ťažšie ako zabiť býka bolo vymotať sa z labyrintu, s čím mu pomohla Ariadna s klbkom nití...

Po nasýtení pamiatkami padne vhod prechádzka k azúrovo priezračnej vode. Príjemnou je pláž Fodele, vzdialená od Heraklionu 23 km, pokojné more nájdeme na pláži Agia Pelagia. Zaujímavou môže byť účasť na letnom kultúrnom festivale, ktorý trvá tri mesiace. Pozostáva z hudobných, divadelných a tanečných predstavení. Mesto organizuje aj karnevalové oslavy a Festival umení (25. september - 5. október). Všetky kultúrne akcie odrážajú typicky grécku náturu a pre turistov bývajú príjemným prekvapením.

 

Zdroj/autor: wikipedia, kreta.rovnou.cz, interkriti.org, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa