Turecko: lepšie raz vidieť ako 100 krát počuť

2013-02-13 10:00:00 |   |    | 

TURECKO - Viete, že najviac slovenských dovolenkárov letelo v minulom roku do Turecka? V posledných rokoch si nás získalo hlavne krásnymi plážami a vybudovanými dovolenkovými strediskami. Táto bájna krajina však v sebe skrýva omnoho viac. Vôňa korenín, veľkolepé chrámy a mešity s minaretmi, bazár, bájne antické mestá, staroveké pamiatky, brušné tanečnice či raki a baklava, aj také je Turecko - brána Orientu.



Okrem plážových radovánok a užívania si pohody zväčša all inclusive rezortov by ste si pri návšteve Turecka rozhodne nemali nechať ujsť niektorý z mnohých bazárov a trhov. Pre milovníkov nákupov je to priam povinná jazda a pre ostatných neopakovateľný zážitok s pravou tureckou atmosférou.

V bazároch nájdete množstvo výrobkov od oblečenia cez doplnky, koberce až po umelecké predmety, samozrejme nechýbajú koreniny, byliny, čaje, oriešky, oleje, sušené ovocie a mnoho ďalších komodít. Neodmysliteľnou súčasťou je zjednávanie cien a klebetenie. K najznámejším patrí istanbulský Veľký Bazár, ktorý je jeden z najväčších, ale menšie bazáre a trhy nájdete po celom Turecku.

Vychutnajte si pohostinnosť a´la Turca. Od čias Otomanskej ríše až do súčasnosti zohrávala káva a čaj dôležitú úlohu v tureckom životnom štýle a kultúre a hoci v dnešnej spoločnosti mnohé rituály už nie sú rozšírené, káva aj čaj zostali neodlučiteľnou súčasťou tureckej kultúry. Kávu priniesli do Istanbulu v roku 1555 dvaja sýrski obchodníci a stala sa známa ako „mlieko hráčov šachu a mysliteľov". Ako hovoria Turci: „Šálka kávy spolu je zárukou štyridsaťročného priateľstva."

Turecký čaj má plnú chuť a je príliš silný na to, aby sa podával vo veľkých šálkach. Preto sa servíruje v malých pohárikoch v tvare tulipána, ktoré musíte držať za okraj, aby ste si nepopálili prsty, pretože čaj sa podáva vriaci. Môžete si doň pridať cukor, mlieko však nie.

Kamkoľvek pôjdete v Turecku, vždy a všade vám ponúknu na znak priateľstva a pohostinnosti čaj alebo kávu pred hocijakým jedlom alebo po ňom.

 

Čo ste o Turecku možno nevedeli

Krajina sa spomína už v období veľkej potopy, kedy biblická Noemova Archa pristála na hore Ararat, ktorá sa nachádza vo východnej časti Turecka. Posledným jedlom na Noemovej Arche bol sladkokyslý puding "Asure", ktorý sa dodnes jedáva v rôznych regiónoch Turecka.

Turecko je miestom narodenia mnohých historických osobností ako napríklad: Abrahám, spisovateľ Homér, svätý apoštol Pavol, bájkar Ezop alebo otec histórie - Herodotos.

Národným kvetom Turecka je tulipán. Síce je tento kvet spájaný najmä s Holandskom, ale do Európy boli tulipány privezené až okolo roku 1600. Prvý tulipán vyšľachtili za vlády Suleimana I., aby potešili sultána a jeho názov bol Turban, ktorý pripomínal.

 

Tip na výlet

SIDE - antické mesto ležiace na malom polostrove medzi Antalyou a Alanyou. Jeho názov znamená granátové jablko symbolizujúce bohatstvo. Dostanú vás pozostatky amfiteátra z 2.storočia, bývalé rímske kúpele, agora, mestská brána, baziliky, mestské hradby, chrám Atény a Apolónov chrám priamo na brehu mora. Pôvodne helénske mesto zaznamenalo najväčší rozmach v čase, keď územie ovládali Rimania. Svoju slávu získalo vďaka tomu, že tu bývali najvýznamnejšie trhy s otrokmi. Side má svoje jedinečné kúzlo aj vďaka pešej zóne, ktorá vedie popri ruinách vzácnych budov až do centra, ktoré ponúka štýlové reštaurácie a množstvo obchodíkov s orientálnym tovarom.

 

Zdroj/autor: Tip Travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa