Slovinská riviéra - turistický raj, ktorý čaká na objavenie

2018-09-17 12:00:00 |   |    | 

Slovinsko nie je medzi turistami tak veľmi známe v súvislosti s prímorským turistickým ruchom. Mnoho ľudí ani netuší, že túto krajinu tiež obmýva Jadranské more a že sa tam nachádzajú očarujúce prímorské miesta a pekné pláže. Síce iba 43 kilometrov dlhý kúsok pobrežia ponúka nepreľudnenú malebnú slovinskú riviéru.



 

Za necelých 8 hodín sa už môžete v Slovinsku kúpať v mori, samozrejme podľa toho, kde na Slovensku žijete. Najbližšie to turisti majú zaiste z Bratislavy a zo západného Slovenska cez rýchle rakúske diaľnice. Väčšinou sa dostanú na pobrežie vlastnou dopravou, ale niekedy sú organizované aj autobusové zájazdy. Pri slovinskom pobreží je postavených množstvo viliek, menších penziónov, ale aj menších hotelov, ktoré ponúkajú ubytovanie v tomto atraktívnom prostredí. Obyvatelia sa snažia z mora vyťažiť maximum, ubytúvajú turistov aj v súkromných izbách.

Väčšinu slovinského pobrežia vypĺňajú lodenice a tam, kde nie sú, natrafíte na vydláždené promenády. Do mora sa väčšinou dostanú turisti po schodíkoch, ale nachádzajú sú tu aj kamienkové pláže. Výnimkou sú aj pláže s hrubozrnným pieskom, ktorých je však menej.  More je v tejto oblasti význačné pre svoju čistotu, nachádzajú sa v ňom aj ježkovia alebo iné morské príšerky, ktoré vám dokážu znepríjemniť pobyt v mori, preto sa do Slovinska odporúča obuv do vody. Ak budete dobre hľadať, máte šancu natrafiť aj na úplne osamotené pláže a zákutia, o ktorých budete vedieť iba vy.

Je nutné dodať, že všetky prímorské letoviská sú historické so stredovekým ruchom a úžasnými pamiatkami, ktoré istotne ocenia všetci turisti. Jednotkou na slovinskej riviére Portorož, najväčšie letovisko na riviére. Disponuje niekoľko kilometrov dlhou plážou, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Ďalšie krásne mesto je Piran, ktorého starobylé stredoveké uličky vás privedú do iného sveta. Budete sa cítiť ako v Benátkach. Mimochodom toto slávne talianske mesto je veľmi ľahko dosiahnuteľné práve zo slovinskej riviéry, podnikajú sa tam výlety každý deň. V Pirani tiež nájdete starobylý prístav a neďaleko smerom k Portoroži stojí aquapark, ktorý zaiste ocenia najmä najmenší turisti. V Pirani je množstvo výrobných kaviarní, reštaurácií aj butikov, ktoré lákajú turistov na príjemnú atmosféru.

Ďalším neopakovateľne malebným historickým mestom s peknými a upravenými plážami je Izola s malebnou stredomorskou architektúrou. More je tu nezvyčajne teplé, pretože je  väčšinou veľmi plytké, takže sa nádherne prehreje. Nájdete tam mnoho uličiek, ktoré sa strácajú medzi učupenými domčekmi. Najkrajším kostol je sv. Maura, ktorý je zároveň najnavštevovanejším.

Medzi najkrajšie mestá patrí tiež Koper, najdôležitejší prístav Slovinska. Mesto je priemyselnejšie, čo môže niekedy turistov odradiť, no netreba podliehať panike, má nádherne zachovalé stredoveké jadro v talianskom štýle. Nachádza sa tam menšia mestská pláž, ktorá je  menej preľudnená ako ostatné centrá, ktoré sme spomenuli vyššie.

Slovinsko je doposiaľ turistický raj, ktorý ešte len čaká na svoje objavenie. Turisti si ho ale skôr či neskôr určite obľúbia pre jeho pokoj a príjemnú atmosféru.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa