Grand Canyon

2012-03-10 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Grand Canyon, donedávna mylne považovaný za najhlbší kaňon na svete, je jedným z turisticky najatraktívnejších miest severoamerického kontinentu. Viaceré generácie Američanov a zahraničných turistov tu majú svoj vytúžený cieľ.



Grand Canyon v americkom štáte Arizona vytvorila svojou činnosťou rieka Colorado. Údaje rovnako hovoria, že plošina Colorado River vo výške 2 400 metrov, ktorej je Grand Canyon súčasťou, sa formovala po dobu dlhých 40 miliónov rokov.

Samotný kaňon je starý päť až šesť miliónov rokov. Kaňon dlhý 446 kilometrov je najhlbší v mieste, ktoré dosahuje 1 600 metrov. Jeho najužšie miesto dosahuje 500 metrov. Naopak, najširším je kaňon v zmeraných 29 kilometroch.

Prvé zmienky o kaňone prichádzajú od Európanov z polovice 16. storočia. Objavenie Veľkého kaňonu úzko súviselo s túžbami neveľkej skupiny španielskych vojakov a Indiánov z kmeňa Hopi hľadajúcich bohatstvo „Novej zeme“. S vidinou nájdenia zlata tak neplánovane „objavili“ jedno z najúchvatnejších miest Spojených štátov.

Ak kaňon chcete vidieť, budete očarení jeho krásou, pôvabom a veľkoleposťou. Pohľad na rozľahlý kaňon je neopakovateľný. Uvidíte rozľahlé údolie uprostred obrovských farebných skalných masívov. Zachytiť jeho rozľahlosť jediným pohľadom bude pre vás takmer nemožné.

V prípade, že sa rozhodnete dostať až na dno kaňonu, možností, ako zrealizovať vaše odhodlanie, bude niekoľko. Okrem pešej turistiky sa ponúka niekoľko turisticky atraktívnych spôsobov vrátane raftingu, plavby výletnou loďou alebo jednoducho na chrbte múl. Tie vás na dno kaňonu takmer bez problémov prinesú. Peší zostup a následne výstup trvá niekoľko hodín, preto sa odporúča len skúseným turistom.

Akokoľvek Grand Canyon navštívite, vašou voľbou nebudete sklamaní. Prežijete úžasný zážitok jedného cestovateľského dňa. V spomienkach na toto očarujúce miesto sa vrátite i po dlhom čase.

 

 

Zdroj/autor: wikipedia, Zuzana Slimáková, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa