Louvre, domov da Vinciho Mony Lisy

2012-05-07 11:40:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO -múzeum Louvre je jedno z najnavštevovanejších, najväčších a najznámejších múzeí na celom svete. Nachádza sa v Paríži, kde je súčasťou palácového komplexu Louvre, ktorý bol svojho času sídlom francúzskych kráľov.



V tomto komplexe sa nachádza taktiež sklenená pyramída tvoriaca hlavný vstup do zámku. Toto monumentálne miesto v samom srdci Paríža ste mohli zhliadnuť aj vo filme Da Vinciho kód.

Samotné múzeum, ako aj celý komplex, sa nachádza v 1. obvode francúzskej metropoly, na pravom brehu rieky Seina, obklopené ulicou Rue de Rivoli, Tuilerijskými záhradami a kostolom  Saint-Germain l’Auxerrois. V súčasnosti sa tu nachádza skoro 35 tisíc exponátov, ktoré svojím pôvodom siahajú od prehistorickej doby až po 19. storočie, a sú vystavované na ploche vyše 60 tisíc metrov štvorcových.

Táto unikátna zbierka sa postupne rozširovala vďaka vojnovému ťaženiu Francúzska za Napoleona Bonaparteho, ale aj za vlád Ľudovíta XIV., Ľudovíta XXVIII. a Karola X. Zakladateľom bol František I. Múzeum bolo otvorené 10. augusta 1793 s počtom exponátov 537, z čoho väčšina bola kráľovským majetkom alebo majetkom cirkvi. Z dôvodu statických, resp. konštrukčných problémov, bolo v rokoch 1796 až 1801 zatvorené, a tým pádom verejnosti neprístupné.

Zákonom z roku 1888 sú všetky umelecké skvosty rozčlenené do 7 oddelení, a to Egyptské starožitnosti; Stará antická a orientálna keramika; Grécke a rímske starožitnosti; Maľby a kresby; Sochy z obdobia stredoveku, renesancie a modernej doby; Malé umelecké predmety svetovej histórie; Námorníctvo a etnografia.

Každé oddelenie má svojho správcu, ktorý riadi tím znalcov, reštaurátorov a historikov umenia. Náklady sa každoročne zvyšovali od 300 tisíc - 450 tisíc frankov v 19. a 20. storočí až po dnešné 4 milióny eur ročne.

Azda najznámejším dielom nachádzajúcim sa v múzeu Louvre je Mona Lisa od Leonarda da Vinciho. Popri tomto skvoste tu však nájdete napríklad Asýrske okrídlené zvery (8. storočie pred Kristom), fragmenty sôch z aténskej Akropoly, sarkofág z Cervetera (6. storočie pred Kristom), ale aj Spútaných otrokov od Michelangela, Autoportrét od Dürera a mnoho ďalších diel od Rembrandta, Goyu, Rafaela, Boticelliho.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Martin Skotnický, drom

Foto: wikipedia, flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa